Borleves és hókifli

Borleves

5

 

Tipikus karácsonyi fogás a borleves. Percek alatt kész van,

és kitűnő előétel a nehéz húsos fogások előtt.

Hozzávalók:

6 dl bor

6 dl víz

6 db tojássárgája

2 db fahéjrúd

12 szem szegfűszeg

1 csomag vaníliáscukor

12 dkg porcukor

1 db citrom

1ek búzaliszt

Elkészítés:

Egy lábasban felforraljuk a vizet 4 dl borral, és a fűszerekkel.

Forrás után 5 percig fűzzük, majd levesszük a tűzről és átszűrjük.

Langyosra hűtjük. A tojássárgáját összekeverjük a cukorral, a

vaníliáscukorral, a liszttel, majd elkeverjük a maradék borral.

Ezután összeöntjük a két keveréket, és lassú tűzön főzzük,

amíg besűrűsödik.

Forrón tálaljuk, meghinthetjük egy kis mazsolával is!

 

Hókifli

5

 

Igazi karácsonyi klasszikus. Szinte hallani a nagymamát:

„egyél még egy kicsit!” És mi hallgatunk rá,

veszünk egy hókiflit újra… és újra.

 

Hozzávalók:

50 dkg liszt

20 dkg zsír (vagy margarin, bár akkor kevésbé lesz omlós a sütink)

2 dl tejföl

10 dkg darált mandula vagy dió

1 csomag vaníliás cukor

2 ek porcukor

fél kávéskanál szódabikarbóna

reszelt citromhéj

csipet só

A hempergetéshez:

10 dkg porcukor

 

Elkészítés:

Először összekeverjük a tészta száraz összetevőit, majd belekeverjük

a zsiradékot és a tejfölt, és jó alaposan összegyúrjuk. Három rudat

formázunk a tésztából, fóliába csomagolva minimum 2 órán át

pihentetjük, de akár egy egész éjszakán át pihentethetjük.

A sütőt 200 fokosra előmelegítjük. A tésztarudakat 1 cmes

szeletekre vágjuk, összesodorjuk őket rúd alakúvá, és kiflit formázunk

belőlük. Sütőpapírral bélelt tepsiben 10-12 percig sütjük őket.

Vigyázzunk, hogy ne süssük túl, különben megkeményedik! 

Azonnal melegében beleforgatjuk a porcukorba, majd hagyjuk kihűlni.