A legomlósabb linzer

 

5

 

Karácsonykor a mézeskalács és a bejgli mellett az egyik legnépszerűbb

sütemény az egyszerű és a nagyszerű linzer. Többször nekifutottam már,

nagyon sok receptet kipróbáltam, de mindig vagy kemény volt vagy nem volt elég ízletes. 

Most viszont két hete a hatéves kislányom odahozta az egyik mesekönyvét,

amelyben süti receptek vannak és kiválasztotta a linzert, amit megsütöttünk.

Nem gondoltam, hogy puha lesz, de amikor készen lett,

a legnagyobb döbbenetemre életem legjobb

linzere lett. Most kétfajta linzer receptet ajánlunk; az egyik legyen

ez a kislányom felfedezése, a másik pedig egy klasszikus recept

kolléganőm, Betti konyhájából.

Jó étvágyat kívánunk mindkettőhöz!

 

Nagyon omlós linzer

Hozzávalók:

  • 60 dkg liszt
  • 30 dkg vaj
  • 10 dkg zsír (ha lehet mangalica)
  • 20 dkg porcukor
  • 2 db tojás sárgája
  • 2 evőkanál tejföl
  • 1 csomag sütőpor
  • vanília por, vanília aroma

Elkészítés:

A lisztet és a zsiradékokat összedolgozzuk, aztán mehetnek bele

a többi hozzávalók is és összeállítjuk. Tegyük be a hűtőbe kb. egy

órára, majd jól belisztezett táblán nyújtsuk ki, szaggassuk ki és

süssük meg. Eper vagy baracklekvárral kenjük meg és

vanília ízesítésű porcukorral szórjuk meg. 

 

1

 

Klasszikus linzer

A gyerekkor ízére emlékezhetünk a klasszikus linzert megsütve.

Figyelem: csakis sárgabaracklekvárral az igazi! 

 

Hozzávalók:

30 dkg finomliszt

20 dkg vaj

10 dkg porcukor

1 db tojássárgája

1 csomag vaníliás cukor

1 citrom héja

1 teáskanál sütőpor

15 dkg sárgabaracklekvár

 

Elkészítés:

A lisztet összemorzsoljuk a vajjal, majd a lekvár kivételével

hozzákeverjük a többi hozzávalót. A tésztát legalább egy

órán át a hűtőben pihentetjük. Utána kivesszük, lisztezett

deszkán átgyúrjuk és fél centiméter vékonyra nyújtjuk.

Formákra szaggatjuk és sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk.

200 fokon tíz percig sütjük. Kihűlés után baracklekvárral

töltjük a sütiket, egymáshoz ragasztva a darabkákat.

Végül megszórjuk szitán keresztül porcukorral.

 

Sin Bettina, Varga Zsuzsanna