újrahasznosítás Zöld

Az üres palack is érték!
2021.10.08 12:07
szerző: Hum Krisztina

2020. december 15-én szavazta meg az Országgyűlés azt a törvénycsomagot, amely az italcsomagolások visszaválthatóságáról rendelkezik. Ennek értelmében 2023 júliusától kötelező lesz az úgy nevezett „egyutas” italcsomagolások (PET, alumínium, üveg) visszaváltása. Ezeknek az egyébként eldobható, egyszer használatos csomagolásoknak a kötelező visszaváltása magasabb arányú újrahasznosítást tesz lehetővé. Ma Magyarországon minden áruházban biztosítani kell az üvegvisszaváltást, amely a legtöbb helyen automatákkal kényelmesen megoldható. Sőt, minden hazánkban kapható üveg, alumíniumdoboz és PET-palack csomagolási hulladék visszavételét is biztosítják a nagyobb áruházak – mégsem nagyon hordják vissza az emberek. Fogyasztói tudatosságban nem vagyunk még ezen a téren elég erősek, mert nem elsősorban a környezeti, inkább a kényelmi és a gazdasági szempontok döntik el, hogy milyen csomagolást veszünk le a polcokról. Pedig ahhoz, hogy mindennapok környezetkímélőbbek legyenek, ezen a téren is tudatosságra és takarékosságra van szükség. Sorozatunkban újra és újra feltesszük a kérdést: mit tehetünk egyénileg a környezetünk megóvása érdekében, az energia- és erőforráspazarlás ellen – a takarékosság jegyében. 

Italgyártó nagyvállalatok az élen

Cikkünk címében szereplő mondat, „Az üres palack is érték!” a Coca-Cola idén januárban elindított kezdeményezésének elnevezése. Az üdítőitalgyártó cég több területen is dolgozik a fenntarthatóbb működésen, ebbe a kezdeményezésébe is igyekezett a fogyasztóit bevonni. Azt vallja, hogy egy vállalat sem tud egyedül fenntarthatóbb jövőt kialakítani, ez csak szélesebb összefogással valósulhat meg. Függetlenül attól, hogy melyik márkáról van szó, a fenntarthatóság közös cél. A párbeszéd különösen fontos a fenntarthatóság, a körforgásos gazdaság jövőjét illetően. A "hogyan?" kérdésre a választ a körforgásos gazdasági modell alkalmazása, a zöldinnováció, a zöld finanszírozások, a fenntarthatóságot támogató technológiai újdonságok adják. A magyar fogyasztók próbálhatták ki először a Coca-Cola innovatív papírpalack prototípusát. A papírpalack műanyag bélése és kupakja 100 százalékban újrahasznosított PET-ből készül. Az újfajta csomagolási megoldás része a Coca‑Cola „Hulladékmentes Világ” globális stratégiájának. A Hulladékmentes Világ egyik célja a körkörös gazdaságot lehetővé tévő innovatív csomagolási megoldások kifejlesztése is.

A Hell Energy a világ legzöldebb energiaital-, és üdítőital-gyártójává szeretne válni. Kitűzött célja szerint 2025-re a műanyag palackos csomagolás arányának 1 százalék alatt kell lennie. A termék életciklusának végén álló hulladékkezelés rendkívül fontos szempont, azt mondják, hogy a gyártásnál keletkező gyártásközi, valamint technológiai hulladékra másodlagos nyersanyagként tekintenek, ezért összegyűjtik, majd 100 százalékban visszaforgatják és újrahasznosítják.

Image

 

A körkörös gazdaság és az újrafeldolgozott alapanyag

Tavaly jelentette be a Magyar Ásványvíz, Gyümölcslé és Üdítőital Szövetség a 2030-ig szóló fenntarthatósági vállalási rendszerét az italcsomagolások minél nagyobb arányú szelektív gyűjtésére, illetve az újrahasznosított műanyag alapanyagok mennyiségének növelésére. Rendkívüli eredmény már önmagában az, hogy a gyártók, tehát az ipar tudatosan kezeli saját felelősségét a kérdésben, olyan megoldásokat, innovációkat keres, amelyekkel minél zöldebbé tehetik a gyártást. Elindult egy változás a gazdaságban, átalakul a hulladékgazdálkodás, egyre több termelővállalat gondolja át a folyamatait, a felhasznált anyagok minőségét és környezetre gyakorolt hatásait, helyettesítési lehetőségeit. A változás érzékelhető a vásárlók fenntarthatósághoz való hozzáállásában is, ugyanis az elmúlt két évben nemcsak az egészség megőrzése, hanem a környezet megóvása is prioritás lett. Így a gyártók részéről a termékek értékesítése helyett minőségi és fenntartható szolgáltatást kell nyújtani, amelybe beletartozik az újragondolt, környezetbarátabb csomagolás is.

A Continental a gumiabroncsgyártás során 2022-től újrahasznosított PET palackokat is fog használni. Ahogy mondják magukról: számukra a hulladék a holnap alapanyaga. Az újrahasznosított műanyagpalackokból származó újrafeldolgozott, fenntartható poliészter fonalat mechanikus eljárással nyerik ki a polietilén-tereftalát (PET) palackokból, és a gumiabroncs szövetvázának kialakítása során fogják felhasználni. A PET palackok újrafeldolgozásának speciális technológiája során elhagyhatók a korábban szükséges köztes kémiai lépések, a poliészter fonal képes lesz megfelelni az abroncs magas mechanikai követelményeinek. 

Mit tehetünk mi?

Mindez csupán néhány kiragadott példa volt az ipari nagyvállalatok világából annak bemutatására, hogy mit jelent ma a fenntarthatóság az ipar nyelvén. A pillepalackok annakidején valóságosan forradalmasították az üdítőital piacát. A tömeggyártás kényelmes megoldást ígért, a műanyag tömeges megjelenése azonban hamarosan „felszínre hozta” hozta a hulladékkérdést. Szó szerint a felszínre hozta, hiszen óceánokat, tengereket, folyókat és a földfelszínt is elborítja a műanyag szemét. Ezért pedig bolygónk, az élővilág és mi magunk is igen nagy árat fizetünk. Az alapanyag kitermeléstől a gyártáson és használaton át a hulladékká válásig, a műanyag teljes életciklusa során szennyez. Ma Magyarországon csaknem másfél milliárd pillepalack kerül évente forgalomba. Az újrahasznosítás rajtunk, fogyasztókon is múlik, hogy laposra taposva egy szelektív hulladékgyűjtőbe kerül-e az a mi felelősségünk. 

Mára széles szakirodalma van a műanyag környezeti ártalmainak, a globális környezetvédelmi és fenntarthatósági célkitűzéseknek. A környezettudatosan, felelősen gondolkodó ember számára a mindennapok része a hulladék tudatos csökkentése, a PET palackok saját háztartásban történő újrafelhasználása, a kidobásra ítélt üdítős flakonok szelektív gyűjtése.   

Továbbra is járjunk nyitott szemmel, és érdeklődjünk a téma iránt, találjunk új környezettudatos megoldásokat, alakítsunk ki új szokásokat, bánjunk takarékosan a forrásainkkal. A spórolással és hatékony felhasználással egyénileg is profitálhatunk és globálisan is jót teszünk. Egyéni takarékoskodásunkkal csökkentjük az ökológiai lábnyomunkat, és példát mutatunk a gyermekeinknek is. Takarékoskodással élhetőbb jövőt teremtünk a számukra.