környezetvédelem Zöld

Takarékoskodjunk az árammal!
2021.03.17 15:18
szerző: Hum Krisztina

Egyes számítások szerint a háztartásokban felhasznált energiának mintegy 20 százalékát elpazaroljuk. A megújuló energiák otthoni felhasználására, napelemek építtetésére, vagy a legmodernebb energiahatékony háztartási gépek vásárlására nincs mindenkinek lehetősége. De sok kicsi sokra megy, így egyénileg a saját háztartásunkban is sokat tehetünk az energiapazarlás ellen.

Az áram világhódító útjára az 1881-es párizsi világkiállítást követően indult el, ahol az izzólámpa bemutatkozása lenyűgözte a nagyközönséget. A világon először New Yorkban épült közcélú áramfejlesztő telep, majd Európában elsőként Milánó, Temesvár, majd London és Párizs is légszesz helyett villanylámpával szolgáltatott közvilágítást. A vasút magyarországi történeti visszatekintéséből jól ismerjük a Ganz gyár történetét. De az talán kevésbé ismert, hogy a Ganz mérnökeinek (Zipernowsky Károlynak, Bláthy Ottónak és Déri Miksának) köszönhetjük a zárt vasmagú transzformátort, amellyel megindulhatott a gazdaságos villanyáram széleskörű felhasználása az ipari üzemektől kezdve a vasutak villamosításán keresztül egészen a háztartásokig. 

Március 6. az energiatakarékosság világnapja

Ezen a napon fokozott figyelem irányul a fenntarthatóságra és a környezettudatosságra világszerte. 1998 óta március 6-a az energiatakarékosság nemzetközi napja, melynek célja a tudatos, megfontolt és takarékos energiafelhasználás ösztönzése. Márciusban van még egy jeles nap: minden évben március utolsó szombatján van egy óra, amikor a Föld órája elnevezésű program keretében elsötétülnek a városok, egy órára minden sötétségbe borul annak érdekében, hogy az éghajlatváltozás elleni legnagyobb, globális akciójához csatlakozzanak. A 60 perc sötétség azt üzeni a világnak, hogy mindannyian tehetünk a klímaváltozás hatásainak csökkentése érdekében, azért, hogy az a bizonyos „ökológiai lábnyomunk” minél kisebb legyen. A kezdeményezések célja azonos: az energiapazarlás valós veszélyt jelent bolygónk és az emberi élet számára.

Mit tehetünk mi?

  • A melegvíz előállítására szolgáló villanybojlerek szakemberrel történő évenkénti ellenőrzése megtérül, hiszen a lerakódott vízkő miatt egyre több energiát fogyaszt a gép vagy romlik a hatásfoka.
  • A hűtőszekrényt ne tartsuk sokáig nyitva, fürdéskor használjunk zuhanyt kád helyett.
  • Nem kell folyamatosan mennie minden elektronikai berendezésünknek, áramtalanítsuk azokat a készülékeket, amelyeket nem használunk, és ne hagyjuk a mobiltelefonunk töltőjét se a konnektorban, mert rácsatlakozott telefon nélkül is fogyasztja az áramot.
  • Főzéskor használjunk fedőt, hogy ne illanjon el az értékes hő, és tekerjük takarékra a sütő gombját, ha már a kellő hőfokra felmelegedett, és a sütőajtót se nyitogassuk feleslegesen. A főzőlap lekapcsolás után még hosszú percekig ontja a hőt.
  • Meleg ételt ne tegyünk a hűtőbe, a fagyasztóba pedig előzőleg hűtőben lehűtött ételek kerüljenek.
  • Az energiatakarékos izzók vagy led-lámpák használatával jelentősen csökken a fo­gyasztás a hagyományos izzókhoz képest.
  • A mosógép, mosogatógép is akkor hatékony energiafelhasználás szempontjából, ha tele van. Várjuk meg, amíg megtelik, vagy válasszunk víz- és energiatakarékos fél-programmal rendelkező eszközt.
  • Kapcsoljuk le a villanyt azokban a helyiségekben, ahol nem tartózkodunk. Ha van rá lehetőségünk, bizonyos helyiségekben mozgásérzékelővel kiegészített világítást üzemeltessünk, hogy csak akkor égjen a világítás, amikor szükség van rá. Feleslegesen megy a televízió, ha csak háttérzajként funkcionál és senki sem nézi.

Ezek olyan pénztárcát is kímélő tippek, amelyekkel energiát takaríthatunk meg. A spórolással és hatékony felhasználással egyénileg is profitálhatunk és globálisan is jót teszünk. Egyéni takarékoskodásunkkal csökkentjük az ökológiai lábnyomunkat, és példát mutatunk a gyermekeinknek is. Takarékoskodással élhetőbb jövőt teremtünk a számukra.