környezetvédelem Zöld

A MÁV fenntarthatósági célkitűzései a Föld megóvása érdekében
2021.04.22 12:54
szerző: MÁV KIG

A MÁV-Volán-csoport célja 2050-ig a kvázi klímasemlegesség elérése, ennek érdekében kidolgozta fenntarthatósági célkitűzéseit. A zöldstratégiai célokat a Föld napján ismerteti a vállalatcsoport, amelyek között kiemelt jelentőségű a vasúti CO2-kibocsátás csökkentése, a zöld digitalizáció, a hatékony energia-gazdálkodás, a hulladékok környezeti terhelésének csökkentése, valamint a környezetbarát, fenntartható vállalati működés kialakítása.

A vállalatcsoport zöld kampánya a Vasút Évéhez kapcsolódva indult 2021. február 17-én. Ettől az időponttól a MÁV-START által kiállított elektronikus vonatjegyen, bérleten valamint azokon a nyomtatott jegyeken és bérleteken, ahol ez nem okoz többlet papírfelhasználást, a vasúttársaság feltünteti a távolságra vonatkozóan a CO2-kibocsátás megtakarítását. A személyautó helyett a MÁV-START által biztosított vasúti közlekedést választó utas kilométereként átlagosan több mint 70 %-kal kisebb CO2 kibocsátással terheli a környezetet.

A MÁV-Volán-csoport legfőbb fenntarthatósági stratégiai célkitűzései között szerepel a CO2-kibocsátás további csökkentése a villamosított vasútvonalak és elektromos járművek számának növelésével, és az áruszállítás vasútra terelésével. Kiemelt cél továbbá, és a fejlődés egyik alappillére, a járműpark korszerűsítése: a megrendelt 40 KISS emeletes motorvonatból kilenc már forgalomba állt, a 90 darabos szériából ötvenöt saját gyártású IC+ kocsi járja az országot, és folyamatban van az első osztályú, bisztrókocsival felszerelt IC+ szerelvény gyártása is. Megérkeztek Szentesre az első tram-train prototípusok, amelyek év végétől közlekedhetnek majd Hódmezővásárhely és Szeged között. Folyamatban van 115 mozdony és 50 hibrid motorvonat beszerzése is. A nemzeti buszstratégia része, hogy 2022-től kizárólag elektromos autóbuszok helyezhetők forgalomba a 25 ezer főnél népesebb településeken. A Zöld busz program keretében elektromos autóbuszokat tesztelnek és állítanak forgalomba nyolc városban és a Mátrai Erőmű térségében. Végső cél a korszerű autóbuszpark létrehozása, a buszos közlekedés károsanyag-kibocsátási értékeinek és üzemeltetési költségeinek redukálása a környezetvédelem érdekében.

Az 50 megújuló állomás projekt keretében több mint 20 állomáson illetve megállóhelyen épít ki a MÁV B+R parkolókat, megkönnyítve a váltást a kerékpáros, autós, illetve vasúti közlekedés között. Az önkormányzatokkal együttműködve létrehozott P+R építésével arra ösztönözzük az embereket, hogy tegyék le autóikat, és válasszák a környezetbarát közlekedési formát, a vasutat. Az elmúlt két évben 8 helyszínen épültek P+R és B+R parkolók, 2021-ben további 9 helyszínen folytatódnak a munkálatok.

A fenntarthatósági célkitűzéseknek fontos eleme a zöld digitalizáció. Magyarország optimális, zöld közlekedésének megteremtésében fontos lépés volt a vasúti és a közúti autóbuszos közlekedés egyesítése, amely lehetővé teszi a vidéki közlekedés összehangolását, a felesleges párhuzamosságok és a kihasználatlan járatok megszűnését, és ezáltal az energiapazarlás csökkentését. A zöld digitalizáció kiemelt projektje a vasúti és közúti közös elektronikus jegyértékesítő rendszer kifejlesztése, amely megkönnyíti a jegyvásárlást. Egyre több busz- és vonatbérlet és jegy is elérhető a felhasználóbarát ELVIRA-ban és a MÁV Applikációban egyaránt. Az informatikai rendszerek fejlesztésének meghatározó szerepe van a hatékony utastájékoztatásban és kiszolgálásban, a vasúti és közúti menetrend optimális tervezésében, és mindazon folyamatokban, amelyek racionalizálásával a környezeti erőforrások kímélhetők. Cél az integrált állomási és fedélzeti utastájékoztatás megteremtése, az integrált diszpécserközpont kialakítása, valamint az egységes menetrendi és díjszabási alapadat-kezelő rendszer megvalósítása. Már zajlik a vasúti és közúti közös jegyértékesítő rendszer kifejlesztése, valamint a központi forgalomirányítási rendszerek kiterjesztése új vonalszakaszokra. A megújuló technika alkalmazásával megbízhatóbb és pontosabb információk jutnak el a vasutat használókhoz. A Déli pályaudvar vizuális utastájékoztató rendszere kiegészült három nagy méretű, ipari üzemre alkalmas, vandálbiztos LCD-monitorral. A Keleti pályaudvaron modern ledes utastájékoztató kijelzőfalat alakítottak ki, az épülő utascentrum ügyfélterében központilag vezérelt utastájékoztatási kijelzők segítik majd a tájékozódást. A Nyugati pályaudvaron szintén nagyméretű ledes kijelző épül.

Image

 

A MÁV-Volán-csoport környezetvédelmi célkitűzései között kiemelt jelentőséggel bír a hulladékok környezeti terhelésének csökkentése, a fenntartható és körforgásos gazdaság kialakítása a kommunális hulladékok szelektív gyűjtésének megvalósításával, a felesleges hulladék keletkezésének megelőzésével, az újrahasználat és újrahasznosítás arányának növelésével, valamint innovatív hulladékgyűjtési-, kezelési és csökkentési technológiák bevezetésével. A vállalatcsoport közel 500 telephelyén képződő, több mint 160 féle hulladékból a tavalyi év során országosan több mint 21.000 tonna hulladék keletkezett, amely nagyságrendileg egy Eger méretű város éves kommunális hulladéktermelésével azonos. Ezt a mennyiséget csak az erre alkalmas hulladékgyűjtési rendszer kiépítésével lehet megfelelően kezelni, így lehetőség szerint minden hulladékot szelektíven gyűjt és tárol a társaság, az erre a célra létesített 1800 munkahelyi gyűjtőhelyen, és 28 saját üzemeltetésű veszélyes hulladék üzemi gyűjtőhelyen mindaddig, amíg kezelésre át nem adja. A vasúti pályák felújításából származó fémhulladékok újrahasznosításra átadott mennyisége 2019-ben meghaladta a 24.000 tonnát, ebből a fémanyagból akár két darab Eiffel-tornyot is fel lehetne építeni. A zöldebb, papírmentes munkahelyek feltételeinek megteremtésével érhető el, hogy a digitalizáció által minél kevesebb papírt használjon fel a vállalatcsoport mindennapi működése során.

A vállalatcsoport arra törekszik, hogy működése során növelje a zöldenergiából származó elektromos áram felhasználási arányát, ennek érdekében fenntartható épületenergetikai fejlesztéseket tervez.

Image

 

A MÁV-Volán-csoport fenntarthatósági weboldalt indít, amelyen a zöldstratégiai célkitűzések részletei mellett a legfőbb fenntarthatósági mutatókról, az aktuális zöld hírekről és érdekességekről is tájékozódhatnak az érdeklődők. A www.zold.mavcsoport.hu oldalon számláló is fut, amely a teljes utaskilométerre vetített CO2-megtakarítást mutatja másodpercenként az autós közlekedéshez képest. A weboldalon létrehozott CO2-spórolás játékban minden jeggyel, bérlettel rendelkező utas regisztrálhat, és elolvashatja a vállalat fenntarthatósággal kapcsolatos célkitűzéseit a zajszennyezéssel, vontatási energiából származó CO2-kibocsátással és a pálya melletti illegális hulladékkal kapcsolatos témakörökben. Az oldalon regisztrálók között értékes nyereményeket sorsolnak ki.

A Föld napján mutatja be a MÁV-Volán-csoport a Vasút Éve alkalmából felmatricázott FLIRT motorvonatot, amely a vasúti közlekedés népszerűsítésével a környezet védelmének fontosságát szimbolizálja, míg a CREDO Innovel autóbusz a közúti közösségi közlekedés megújuló, környezetkímélő járműállományát, a zöldülő autóbusz-közlekedést és az új beszerzéseknek köszönhető jelentősen csökkenő szén-dioxid-kibocsátást jelképezi.