környezetvédelem Zöld

Kreatív ötletpályázat
2020.12.15 12:35
szerző: ITM

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) „Legyünk környezettudatosak karácsonykor is!” címmel kreatív ötletpályázatot hirdet kicsik és nagyok számára. 

Az ünnepek alatt nagyságrendekkel több hulladék termelődik a háztartásokban, mint az év más időszakaiban. Élelmiszerből, műszaki cikkekből, könyvekből, játékokból is ilyenkor fogy a legtöbb. Rengeteg csillogó-villogó dekorelemmel kívánjuk feldíszíteni lakásunkat és a köztereket, közutakat. Az ajándéktáskák és díszes csomagolópapírok garmadája várja a vásárlót a boltokban, de a sütés-főzés is sok eldobható műanyagot és hulladékot generál a konyhákban. 

Apró tettekkel is óriási ererdményeket tudunk elérni a környezetünk megóvása érdekében. Tegyük ezt a szeretet ünnepén is: készüljünk már most úgy a karácsonyra, hogy egy kicsivel többet időzünk a tervezéssel. Hiszen környezetünk védelme sokszor a gondolatok szintjén kezdődik, a ki nem dobott, meg nem vásárolt felesleges dolgokkal, az el nem pazarolt élelmiszerrel. Egy kis odafigyeléssel, apró változtatásokkal egy sokkal fenntarthatóbb állapotot lehet megteremteni. Karácsonykor is. „Tevékenységünk a szeretet ünnepén  példamutató lehet  gyermekeinknek munkahelyünk, településünk, a hazai csodálatos környezetünk és bolygónk megóvása érdekében.

A karácsony nem attól karácsony, hogy túlköltekezünk, az ünnepet követően pedig több zsák szeméttel gyarapítjuk és terheljük a Földet. Egy karácsonyfa nem attól lesz szép, hogy a legújabb díszekkel van feldíszítve, hanem attól, ha körbelengi a szeretet és a meghittség. 

A pályázat célja 

A pályázat célja a fentiek alapján nem más, mint, hogy felhívja a figyelmet a környezettudatosságra az ünnepek közeledtével is. Ünnepelni ugyanis a fenntarthatósági szempontokat szem előtt tartva is lehet: a lelkes készülődés, a vásárlás, az ajándékok kiválasztása, csomagolása, a közös ünneplés, a főzés, a díszítés öröme a különböző környezettudatossági szempontokkal is ötvözhető. 

A pályázatunk célja olyan kreatív ötletek megfogalmazása, amelyek megmutatják, hogy az ünnepek körüli teendők is telhetnek egy környezettudatos atmoszférában. Az alkotópályázaton azt várjuk a lelkes pályázóinktól, hogy mutassák be, milyen olyan ötletük van, amelyek az alábbi kategóriák bármelyikében környezetbarát, fenntartható, hulladékminimalizáló technikák, módszerek, megoldások alkalmazását ötvözi. 

Pályázati kategóriák 

  • Karácsonyfa-állítás és -díszítés környezettudatosan, fenntarthatóan;
  • karácsonyi díszek, dekorációk környezetbarát technikával készítve;
  • ajándék, csomagolás környezettudatosan, fenntarthatóan;
  • étel-ital, sütés-főzés élelmiszerpazarlás nélkül, a gazdaságosság és a fenntarthatóság jegyében;
  • közutak, közterek díszítése;
  • környezetbarát, fenntartható technológiák karácsonykor is.

Pályázati feltételek 

A pályázatra célcsoport megkötése nélkül, bárki küldhet be pályaművet. A pályázaton egy pályázó több pályamunkával is részt vehet. A pályázatra a megjelölt kategóriákban várunk kreatív ötleteket, melyeket 1000-2500 karakter terjedelemben kérünk kifejteni. Az elbírálásnál előnyt jelent, hogy ha az ötletek mellé a fenntartható karácsonyi előkészületekről képi (fotó, maximum 3 perces kisvideó) dokumentáció is készül. 

A pályázat benyújtásának módja 

A pályázati kiírás mellékletében szereplő pályázati adatlapot, valamint nyilatkozatot kitöltve, aláírva, szkennelve a pályázathoz szükséges csatolni: https://kormany.hu/dokumentumtar/legyunk-kornyezettudatosak-karacsonykor-is-kreativ-otletpalyazat

Az alkotásokat a pályázatkezelő részére e-mailben a fenntarthatosag@emi.hu címre kérjük megküldeni. 

A pályázat beküldésének határideje: 2020. december 20. (vasárnap) 

A pályázatokat a Dr. habil. Boros Anita építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkár által felkért bizottság értékeli. A bírálóbizottság fenntartja a jogot, hogy – a pályaművek minőségének függvényében – egyes helyezéseket ne ítéljen oda vagy több helyezettet javasoljon díjazásra. 

Fenntarthatóság Éve 2020 

A pályázat díjazása kategóriánként:

 

I. helyezett

 

 

 

 

50.000 Ft értékű vásárlási utalvány

II. helyezett

 

35.000 Ft értékű vásárlási utalvány

III. helyezett

 

25.000 Ft értékű vásárlási utalvány

 

A legjobb pályázatokat bemutatjuk a www.szelektalok.hu honlapon is.

Innovációs és Technológiai Minisztérium Építésgazdaságért, Infrastrukturális Környezetért és Fenntarthatóságért Felelős Államtitkárság