környezetvédelem Zöld

Hogyan mérsékeljük a csomagolóanyagok használatát?
2021.02.17 13:23
szerző: Hum Krisztina

Takarékos. A magyar nyelv értelmező kéziszótára szerint a szó egy emberi, jellembeli tulajdonságot, és egy magatartást jelöl, amely helyes, mértéktartó gazdálkodásra; pénz, anyag, energia és idő megtakarítására irányuló törekvést jelent. Mára a takarékosság szóhoz egy újabb jelentéstartalom is társult, melynek lényege a Földünk megóvása, korábbi károkozásaink mérséklése. A pénzünkkel igyekszünk takarékosan bánni, és lassan a hétköznapjaink részévé válik a különböző erőforrásokkal, anyagokkal, eszközökkel, alapanyagokkal való takarékosság is. Az elv itt is érvényes: sok kicsi sokra megy, ha mindenki csak egy kicsit tesz hozzá, óriási lépéseket tehetünk. Cikkünkben ezúttal a csomagolóanyagok miatt keletkezett hulladékot vesszük górcső alá.

Megfigyelted már egy nagyobb bevásárlás után, amikor otthon kipakolsz, hogy mekkora mennyiségű műanyag tálcát, zacskót, flakont és dobozt vittél haza? A csomagolás megvédi a terméket, rengeteg információt közöl, „színes-szagos”, felkelti az érdeklődésünket, ugyanakkor bolygónk egyik legfőbb kártevője a környezetünk megóvásáért, a környezeti fenntarthatóságért folytatott harcban. Használat után hulladékká, szemétté válik. Éppen ezért a különböző iparágakban tevékenykedő modern vállalatok a felelősségüket felismerve, azon dolgoznak, hogy csomagolásuk minél zöldebb legyen, hogy a negatív környezeti hatást minimálisra csökkentsék. A csomagolási stratégia ezért egyre inkább a korszerű, környezetkímélő, újrahasznosított csomagolóanyagok felé mutat, csökkentve a fosszilis forrásból származó műanyagok használatát és a hulladék környezetbe való kikerülését. Ez az például, amikor Te magad is felelősen gondolkodva vissza tudod küldeni a gyártónak a csomagolást, amiért vagy újabb terméket ad vagy valamilyen kedvezményt nyújt majd. És az is ide tartozik, amikor a hazai élelmiszergyártó a nagy műanyag tejfölösdobozra eleve rányomtatja a választás lehetőségét, hogy pörkölt vagy töltött káposzta tárolására használjuk-e a kiürült dobozt majd újra. Igazán szimpatikus és hatékony jelzés a vevő felé,  hogy újra felhasználható a csomagolás. A felelős gyártók már a környezettudatos terméktervezés során figyelembe veszik a környezeti hatásokat azért, hogy a termék végül a lehető legkisebb környezeti lábnyommal rendelkezzen.

Világszintű összefogás

A vállalatok felelős gondolkodása hozta létre a Plastic Bankot, amely egy globális szociális vállalkozás. Az a célja, hogy megállítsa a műanyagszemét terjedését az óceánokban, és lehetőséget adjon a szegénységben élők számra, hogy bevételhez jussanak a műanyag hulladék összeszedésével. Az összegyűjtött hulladékot szelektálják, majd újrahasznosítják. A Plastic Bank garantálja, hogy azért a hulladékért, amely így hasznosulva visszakerül a körforgásba, a piaci árnál magasabb árat fizetnek a gyűjtőknek. Sok száz, sok ezer tonna műanyagtól szabadul meg így a környezetünk. A plasticbank.com weboldalon a folyamatosan frissülő adatból látjuk: eddig közel 18 millió kg műanyagtól mentesítették az óceánokat. A Plastic Bank csak egy példa arra a világszintű összefogásra, amelyekre mára szüksége van a Földünknek. Az EU által kitűzött cél az, hogy 2025-re az összes csomagolási hulladék 65%-a újrafeldolgozásra kerüljön, és hogy a műanyag palackok legalább 25%-ban újrahasznosított alapanyagból készüljenek.

Mit tehetünk mi?

A hulladékgazdálkodásnak mindannyian részesei vagyunk, felelős hulladékgyűjtéssel mi magunk is hozzájárulhatunk ahhoz, hogy környezetünket óvjuk. Gyűjtsük szelektíven a hulladékot, vásárláshoz vigyünk többször használható bevásárlótáskát és takarékoskodjunk a csomagolóanyagokkal. Ahol tehetjük, használjuk fel újra, akár kreatív megoldással is, így nem kell azonnal a szemetesben landolniuk. Az interneten számtalan weboldalon és kreatív hobbi csoportban találunk ötletet arra, hogy a csomagolást mivé alakíthatjuk át, hogyan használhatjuk újra. Ámulhatunk a különböző művészeti ágakban hobbi vagy profi módon működők csodás vagy meghökkentő alkotásain. De természetesen az is újrahasználatnak minősül, ha a befőttesüvegeket otthon lekvárfőzéskor újra felhasználjuk vagy ha az ötliteres mosószeres flakont viráglocsolásra használjuk. Készítsünk madáretetőt vagy kerti seprűt petpalackokból, az íróasztalra tolltartót vagy gyermekjátékot konzervdobozokból, fonott kosarat műanyag zacskókból. Az ötletek tárháza kimeríthetetlen, csak az kell hozzá, hogy minél többünkben tudatosodjon az igény. Ez is takarékosság!