Elindult az edukációs országjáró kampány

környezetvédelem Zöld

2022.10.19 15:55
szerző: MÁV KIG

Célunk, hogy minél többen válasszák a közösségi közlekedést, ami környezetbarát megoldást jelent az egyéni utazással szemben. Ezért idén októberben négy helyszínen – Debrecenben, Miskolcon, Celldömölkön és Pécsen – várja programokkal a „Közösen, zölden” edukációs roadshow az érdeklődőket. 

Folytatva a 2021-es Magyarországon is sikeres „Vasút Európai Éve” kezdeményezést, a fenntartható közösségi közlekedés népszerűsítéseként 2022 őszén egy edukációs országjáró kampányt szervezünk. A „Közösen, zölden” kampány keretében októberben négy állomásra látogat el a MÁV Rail Tours tematikusan berendezett Kék Duna bárkocsija. Minden állomáson számos, a vasúttársaság és a Volánbusz által szervezett program várja a látogatókat. Október 20-án Debrecenben, október 21-én Miskolcon, október 25-én Celldömölkön és október 27-én Pécsen érdemes a vasútállomásokra látogatni 10:00 és 18:00 óra között.

Többek között megtekinthető és kipróbálható lesz a MÁV emberi erővel működtethető 1,5x3 méteres terepasztala, a látogatók tesztelhetik tudásukat az ismeretterjesztő játékokban. A kitelepüléseken jelen lesznek a Volánbusz modern, új beszerzésű autóbuszai is, melyeknél különböző aktivitásokkal, játékokkal várják az érdeklődőket. A szakma iránt érdeklődők a karrier- és pályaorientációs ajánlatainkról is tájékozódhatnak.

Jelentősen növelni kell a közösségi közlekedés szerepét a személyközlekedésben, illetve a vasút részarányát az áruszállításban ahhoz, hogy az Európai Unió által 2050-re megfogalmazott klímacél elérhető legyen, és 90 százalékkal csökkenjen a szén-dioxid-kibocsátás. A közlekedési módok megválasztásával is jelentősen csökkenthető a CO2-kibocsátás. 

A Volánbusz a Zöld Busz Program keretében elektromos autóbuszokat tesztel és állít forgalomba országszerte. Végső cél a korszerű autóbuszpark létrehozása, a buszos közlekedés károsanyag kibocsátásának és üzemeltetési költségeinek redukálása a fenntartható környezetvédelem érdekében. Az új, tisztán elektromos üzemű autóbuszok is nagyban hozzájárulnak a károsanyag-kibocsátás csökkentéséhez, emellett a hagyományos járműveknél csendesebb üzemmódban közlekednek. Mindezzel egészségesebbé és nyugodtabbá válik az érintett autóbusz-vonalak környékén élők élete is.