Regiojet liberalizáció személyszállítás Vélemény

Nem sárgulunk bele
2019.10.10 14:40
szerző: Tevan Imre

Versenytársat kapnak a MÁV-START bécsi vonatai, a cseh RegioJet napi két vonatpárt indít a Prága–Bécs–Budapest vonalon. A magyar vasúttársaság a színvonal emelésével válaszol a kihívásra.

„Nem ijedünk meg a konkurenciától, a piaci versenyre lehetőségként tekintünk, abban hiszünk, hogy ha tisztességes ez a verseny, szem előtt tartja az utasok és adófizetők érdekét, akkor számunkra is előnyös” – így reagált a Vasutas Magazinnak Kerékgyártó József arra a hírre, hogy a cseh RegioJet belép a magyarországi nemzetközi közforgalmú személyszállítási vasúti piacra. A MÁV-START vezérigazgatója hozzátette: az érintett Budapest–Bécs viszonylaton több elemből álló fejlesztési csomagot terveznek. Persze ezek a fejlesztések az újabb versenytárs (a buszok is konkurenciát jelentenek) megjelenéséről szóló hírek nélkül is sorra kerülnének annak ellenére, hogy a bécsi összességében most is a legszínvonalasabban kiszolgált nemzetközi irány. De a RegioJet bejövetele katalizálja a fejlesztéseket.

Érdemes tudni, hogy amire a sárga vonatairól ismert cseh magáncég most készül, arra már jó néhány éve lett volna mód. Nemzetközi menetrendszerinti személyszállítást bárki végezhet, akinek megvannak a szükséges engedélyei, többek közt a magyar személyszállítási jogosultság. Kormányos László, a MÁV-START szolgáltatásfejlesztési és értékesítési vezérigazgató-helyettese úgy látja, az osztrák és a magyar főváros között folyamatosan nő a forgalom, és az M1-es sztráda is tele van; a START-nak ez a legnagyobb utasforgalmú nemzetközi viszonylata. Az első félévben vonatain 614 ezren utaztak a két ország között, öt százalékkal többen, mint az előző évben, noha ezen a vonalon egyre több buszos társaság kínálja útjait. A vezérigazgató-helyettes szerint a RegioJet vezetői most láthatják akkorának itt az utasforgalmat, hogy érdemes lehet megcélozni annak egy szeletét. Ács Balázs tudományos munkatárs a RegioJet fejlődése felől közelíti meg a „miért pont most” kérdését. A KTI Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. Központi Közlekedésszervezői Iroda vezetője azt mondja, egyszerűen Budapest jön a cseh magáncég terjeszkedési folyamatában. Autóbuszos szolgáltatással kezdték, majd vonatokat is indítottak, ha pedig földrajzilag nézzük, Csehország után Szlovákia, Ausztria, Németország és Lengyelország jött, mi vagyunk a következő logikus lépés.

 

Image

 

Noha a RegioJet Csehország felé is versenytárs lesz, és például Győrből Prágába vagy Brnóba most még nem létező, közvetlen vasúti eljutási lehetőséget hoz, elsősorban Budapest és Bécs között jelent majd közvetlen konkurenciát.

 

A START fejlesztési elképzelései négy pilléren nyugszanak ezen a vonalon:

1. Jármű

A két főváros között részben az osztrák államvasút (ÖBB) RailJetjei járnak, ezeket a szerelvényeket a közönség nagyra értékeli, modern, komfortos szolgáltatásnak tartja. A MÁV-START EuroCity kocsiparkja az 1990-es években készült, műszakilag korszerű, de a járművek arculatára, belső berendezésére ráfér a korszerűsítés. Ez a program jelenleg még tart, így az EC-kben eddig nem minden vagon volt újszerű. A 26 termes CAF kocsi már elkészült, a fülkés CAF-okból is megvannak az első járművek, és a dunakeszi gyártású fülkés EC-kocsik megújítása is folyamatos. A START azt tervezi, hogy ősztől Bécs felé – ha van rá lehetőség – már csak rekonstrukción átesett járműveket járat. Természetesen a frissen gyártott IC+ kocsik is fokozatosan megjelennek Ausztria irányába az EC-vonatokon.

 

2. Fedélzeti szolgáltatás

A RegioJet a kezdetektől egyfajta luxusként igyekszik eladni szolgáltatásait: utaskísérők, egy pohár ital ajándékba, bizniszosztály. Étkezőkocsi vagy büfészakasz nincs a cseheknél, egyszerűbb készételeket (saláta, szusi) az utas helyén szolgálnak föl. Hasonló a szolgáltatás a RailJeten, ám a START szeptembertől fokozatosan bevezeti, hogy minden bécsi EC-n lesz étkezőkocsi. Ezzel nem is annyira a sárga konkurencia elé mennek, inkább a kedvező, nyári, balatoni tapasztalatok nyomán született a döntés. Ahogy az IC+-program elér a büfészakasszal egybeépített első osztályú vagonhoz, ezek is megjelennek majd Budapest és Bécs között. Ugyancsak az IC+-sorozat tagjai a többcélúnak nevezett kocsik. Ezekből tíz már elkészült, így az 1-es vonal EC-in hamarosan ezek teszik lehetővé a kerékpárszállítást. Nem marad le a START a RegioJettől az első osztály feletti osztály közlekedtetésében sem, a RailJeten most is vannak ilyen helyek, és szintén az IC+ kocsiknak köszönhetően lesznek az EC-ken is. A csehek fedélzeti szórakoztatóelektronikai berendezést is ígérnek, minden utasnak külön kis monitorral. Ha valaki a START-nál vált jegyet Bécsbe, ilyet nem kap, csupán hálózati, illetve USB-csatlakozást, internetszolgáltatást saját telefonja, tabletje, laptopja működtetéséhez.

 

3. Menetrend

A RegioJet két Prága–Bécs–Budapest vonatpárral indít, és nem is titkolják, hogy elsősorban a hazánkba látogató cseheket célozzák bécsi járataik meghosszabbításával. Ez meglátszik a vonatok menetrendi fekvésében is, az első sárga szerelvény például kora hajnalban, vagyis a magyar utasok többségének nem feltétlenül ideális időpontban indul majd a cseh fővárosból, és dél körül ér Budapestre. A START ezzel szemben – néhány kétórás döccenőtől eltekintve – óránként ad kapcsolatot Budapest és Bécs között.

 

RegioJet

Először a szaksajtóban jelentek meg a hírek augusztusban, majd hamarosan jött a hivatalos közlemény is a RegioJettől, hogy 2020 júniusától Prága–Bécs járatai közül kettőt meghosszabbít Budapestig. A cseh magáncég Ausztriában a Westbahn, Magyarországon a Continental Railway Solution segítségével fog szolgáltatni. Bécs után Hegyeshalom, Mosonmagyaróvár, Győr, Kelenföld érintésével érkeznek meg Budapest Déli pályaudvarra. A vonaton három osztály lesz, Standard, Relax és Business.

 

A fejlesztés egyik iránya e döccenők megszüntetése, 2020–21-től RailJetek és az EC-k együttesen reggeltől estig folyamatosan óránként adnák a kapcsolatot a két főváros között. Ugyanakkor a menetrendből lefaragnak negyedórát, elsősorban a hegyeshalmi megállás kiiktatásával. Már idén decemberben Szatmárnémeti is közvetlen bécsi (és budapesti) összeköttetést kap, a Bécs–Budapest–Kolozsvár viszonylatú Transilvania EC-n lesznek közvetlen kocsik Debrecen és az észak-romániai nagyváros felé.

 

4. Jegyvásárlás

A RegioJet applikációra alapozza jegyárusítását, ebben a MÁV-START ma még le van maradva. Nemzetközi jegyet lehet ugyan interneten vásárolni, de azokat jelenleg nem lehet mobilkészüléken bemutatni, sem otthon kinyomtatni: az állomási automatákból lehet őket átvenni. Ma még többfajta rendszer működik a START-nál, az egyik értékesítési csatornát az egyik, a másikat a másik szolgálja ki. A jövő a JÉ rendszeré, ez az alapja a korábban Vonatinfónak, most már egyszerűen MÁV-nak nevezett applikációnak, amelyet az utasok dinamikusan bővülő mértékben használnak. Ezt fejlesztik fokozatosan, például a HÉV-jegyek, a vasúti bérletek beemelésével, és ide fognak bekerülni a nemzetközi jegyek is. 

Image

 

A napi két vonatpár egyelőre semmilyen értelemben nem kezdheti ki a MÁV-START helyzetét, ám jövő nyártól mégiscsak megjelenik egy új, konkurens szolgáltató ugyanazokon a síneken, ezért érdemes odafigyelni a RegioJetre. Fontos tudni, hogy 2023 decemberéig hatályos a START közszolgáltatási szerződése, belföldi utasszállítást ezért a csehek nem végezhetnek, vagyis nem adhatnak el jegyet például Budapest és Győr közé. A START viszont nemzetközi vonatain szállíthat belföldi utasokat, mégpedig közszolgáltatásként, azaz állami támogatással. A szakértők egyébként úgy vélik, a RegioJet esetleg megpróbálja jogi úton támadni ezt az eltérést versenypolitikai elvekre hivatkozva. Szlovákiában például indított hasonló eljárást.

A MÁV Zrt.-nek mint pályaműködtetőnek ugyanakkor nem versenytárs, hanem partner lesz a RegioJet. Különböző magánvasutak vonatainak megfelelő és megkülönböztetésmentes közlekedtetése napi rutin, változást az utastájékoztatásban hoz az új szereplő. A vonat, a szolgáltató adatainak megjelenítésére a kijelzők alkalmassá tehetők, a nyomtatott hirdetmények ilyen tartalmú kiegészítése először manuálisan, informatikai fejlesztés után automatikusan is megoldható. Noha az interneten a menetrendi keresés és a jegyvásárlás összekapcsolódik, a jegyek eladása a szolgáltató feladata, abba a MÁV és a MÁV-START nem kapcsolódik bele.