KISS motorvonat Vélemény

Magasabb szinten
2019.07.05 15:17
szerző: Tevan Imre

Emeletes motorvonatokat kap a MÁV-START. A gyártó Stadler és a vasúttársaság képviselői újságírók társaságában nézték meg Belaruszban, hogyan készülnek a hatszáz ülőhelyes járművek.

Az egyik oldalon a közeli Minszkbe rendelt metrókocsik, a másikon a meglehetősen távoli, bolíviai Cochabamba villamosai (vagy HÉV-ei) készülnek Fanyipolban, Fehéroroszországban, a Stadler legkeletibb üzemében. A magyar újságírókat persze elsősorban a kettő között magasodó kocsiszekrény érdekli, újdonság lesz a magyar vasút mindennapjaiban az emeletes vonat, bár évtizedekkel ezelőtt előfordultak kétszintes járművek a hazai síneken. Hogy fokozzuk a globalitás élményét, a gyárlátogatást Philipp Brunner, az üzem ügyvezető igazgatója vezeti. A fiatal svájci menedzser kiválóan megtanult oroszul, így hatékonyan kommunikál valamennyi beosztottjával. A magasra nőtt szerkesztő kolléga nem győzi kihúzni magát, hogy a feje súrolja a plafont, amikor belépünk egy készülő magyar KISS alumínium szekrényébe. Természetes tartásban szépen elfér tehát, de éppenhogy csak. Nincsenek csodák: ha ugyanabba az űrszelvénybe kell belezsúfolni kétszer annyi szintet, akkor nem lesznek üresen kongó terek, mindazonáltal aki kipróbálta már utazásra a Stadler KISS fantázianevű kétszintes vonatait, az kényelmesen érezhette magát akár fönt, akár lent. 

 

Eddig túl magas volt

Érdekes, hogy többször is szóba került a MÁV-nál is emeletes kocsik vásárlása, hiszen a közeli országok szinte mindegyikében járnak ilyenek. A rendszerváltás óta háromszor is járt nálunk próbavonat, eddig azonban nem állítottak csatasorba többszintes járműveket. Kicsit hitvita ez, most is van olyan magyar szakember, aki nem szereti az emeleteseket, azt állítva, hogy ezek utascseréje lassabb. A külföldi tapasztalatok szerint nemigen jelentkezik ilyen probléma, ugyanakkor előnyük is van ezeknek a vonatoknak: ha ugyanannyi embert akarnánk elszállítani egyszintes szerelvényekkel, azok nagyon hosszúak lennének, vagyis a budapesti fejpályaudvarokon sokat kellene gyalogolniuk a hátul utazóknak, márpedig ez is lassítja az eljutásukat.

 

A MÁV-START elsősorban a budapesti elővárosi forgalom számára szerzi be ezeket a járműveket, a jól ismert FLIRT-ökből gyakorlatilag hárommal megegyező kapacitású motorvonatokat, de aki látott már vasúti forgalmat, az tudja, hogy ami az elővárosban a hétköznap reggel és délután, az a vidéki nagyvárosok IC-összeköttetésében a péntek és vasárnap, a Balatonra a nyár, a Velencei-tóra és a Dunakanyarba pedig a napos hétvége. Magyarán a START azt tervezi, hogy sokfelé dolgoztatja majd ezeket a járműveket. De lássuk sorban! A 600 ülőhelyes (gyakorlatilag csak emeletes) motorvonatokra kiírt közbeszerzés eredményhirdetése után a svájci Stadler és a MÁV-START 2017 áprilisában írta alá a maximum nyolc évre szóló keretszerződést 40 hatrészes motorvonat megvételére. Ez a mennyiség önmagában körülbelül akkora kapacitást jelent, mint a MÁV-hoz eddig, csaknem másfél évtized alatt került összes FLIRT-é!

 

Búcsú a régi vonatoktól

A MÁV és a Stadler által szervezett belaruszi gyárlátogatáson az újságírók előadásokat is hallhattak. Dr. Kormányos László, a MÁV-START szolgáltatásfejlesztési és értékesítési vezérigazgató-helyettese onnan indult ki, hogy azokon a vonalakon akarják bevetni a KISS-eket, ahol a délutáni csúcsban egy-egy vonat terhelése meghaladja a 450-470 főt, vagyis ott, ahol a meglévő FLIRT-ökből csatolva hármat, vagy hat-hét kocsis ingaszerelvényeket kell bevetni. Előbbi megoldás nem gazdaságos, ha úgy tetszik, pazarlás, az utóbbi pedig nem utasbarát. Konkrétan a 19 már biztosnak tekinthető járműből hétköznap hét kerülne a 100a vasútvonalra a Z50 jelű zónázóvonatok szerelvényeiként, miközben az S50-esek egyszintes FLIRT-ök lennének. Egy tartalék mellett 11 KISS a 70-esen dolgozna Z70-ként és S70-ként. Hétvégén a jóval kisebb elővárosi terhelés miatt lehetőség látszik a Dunakanyaron kívül a 80-as és 100-as vonalon Debrecen, Nyíregyháza, Miskolc felé küldeni az emeleteseket. Mivel a START-os KISS-ek elővárosi kivitelűek, ha hosszabb utakon, IC-ként teljesítenek szolgálatot, a mostani elképzelések szerint nem adják majd el az összes helyet, a kényelmetlenebb elrendezésű vagy csomagtartó nélküli üléseken nem kell majd senkinek sem utaznia.

 

Lehet egy bringával több?

Nyári hétvégeken Székesfehérvárra, illetve Nagykanizsára is mennének a 30-as vonalon a KISS-ek, a Velencei-tóra és a Balatonra irányuló megnövekvő igények kielégítésére. Két megjegyzés is tartozik ide. Egyrészt ennek az iránynak a feltétele, hogy a Déli pályaudvar és Kelenföld közötti alagútban haladó szakaszt alkalmassá kell tenni az emeletes motorvonatok számára, mert azok ott jelenleg nem férnek el – praktikusan némileg lejjebb kell helyezni a pályát. A korábban emlegetett próbavonatok rendben áthaladtak itt, de azoknál mozdony vontatta emeletes kocsikról volt szó, szemléletesen fogalmazva: az áramszedő nem az emeletes részen helyezkedett el. A másik megjegyzés a kerékpárszállításra vonatkozik, mert ez elsősorban a két tóhoz és a Dunakanyarba tartó forgalmat érinti. Elsősorban az időjárás függvényében rendkívül tág határok között mozog a biciklivel együtt utazni kívánók száma. Ehhez alkalmazkodva a START úgy rendelte a szerelvényeket, hogy az eredetileg 12 kerékpáron kívül még 24-et el lehessen helyezni (összesen tehát 36-ot) 48 ülés eltávolítása után. Ha a még meg nem rendelt 21 motorvonat is megjön, azok a 120a, 30a, 1, 30 menetrendi mezőbe sorolt vonalakra kerülhetnek. Az újságírók egy kicsit abba is bepillanthattak, hogy egy ilyen járművásárlás az eladó és a vevő között milyen folyamatos egyeztetést kíván. A START például nemcsak utasszámláló berendezést kért az ajtókhoz, de ezek adatait is meg kívánják jeleníteni a vonat kijelzőin – egészen pontosan azt, hogy az adott kocsi ülőhely-kapacitása mennyire van kitöltve. Ettől azt várják, hogy az utasok a jelzésekre figyelve az üresebb szakaszok felé veszik az irányt, egyenletesebbé téve a terhelést.

 

KISS-adatok

Járművek száma (rendelés+opció): 19+21
Vonatbefolyásoló: EVM + ETCS L2
2. o. ülések száma (alap/átalakítva): 600/552
Szállítható kerékpárok (alap/átalakítva): 12/36
Mosdó (hagyományos+akadálymentes): 3+1
Hossz (vonókészülékek között): 155,88 m
Szélesség: 2800 mm
Magasság 4595 mm
Padlómagasság (alacsony/magas padló): 
440/1350 mm
Belépőszélesség: 130 mm
Belső magasság (lent/fönt középen): 2000 mm
Teljesítmény (állandó/maximum): 4000/6000 kW
Indító gyorsulás: 1,1 m/s2
Engedélyezett max. sebesség: 160 km/h

 

Sok más fejlesztés is szolgálja az utasokat. A START-os KISS-ekben négy mosdó lesz, ezek közül az egyik akadálymentesített. A légkondícionálón, a kamerákon, a részletes információkat nyújtó utastájékoztatón kívül hálózati konnektorokat, sőt USB-csatlakozókat is beépítenek. Magyarországon teljesen új járműről lévén szó a típusengedély megszerzéséhez meglehetősen sok vizsgálatra, futópróbára van szükség. A KISS-ek egymással, sőt a FLIRT-ökkel is képesek szinkronüzemben dolgozni, így ezt is tesztelni kell majd. A szükséges méréseket Magyarországon, Csehországban és Németországban végzik el. Hogy a procedúra hamarabb megtörténjen, egyszerre öt járművet szerelnek készre, így párhuzamosíthatók a vizsgálatok. A szerződések szerint az első tizenegy járműnek jövő január végéig, a következő nyolcnak 2020 utolsó napjáig kell megkapniuk a használatbavételi engedélyt.

A motorvonatok négy középső, már lefényezett kocsiját a Dunakeszi Járműjavítóba szállítják, ahol összeszerelik azokat, a hajtást tartalmazó végeket Fehéroroszországban készítik el. 
A Stadler szolnoki egységében gyártják a forgóvázakat, a Knorr budapesti üzeméből érkeznek a fékek. Magyar gyártmány a két vonatbefolyásoló közül az EVM (a másik az ETCS L2) és az utastájékoztató is. A jelenleg hatályos szerződések szerint a kész motorvonatok forgalomba helyezését is Dunakeszin végzik. Ezek figyelembevételével 30-35 százalékra tehető a magyar hozzáadottérték-hányad a KISS-ekben.