Meseajánló: TV helyett hangoskönyv

mese Támogatlak

2021.05.19 10:49
szerző: Eszik Orsolya

Olykor a szülők szeretnének nyugodt perceket, és lekötni a kicsiket valamivel, amihez nincs felnőtt jelenlétre szükség, de nem szívesen kapcsolják be a televíziót a gyerekeknek. Ilyenkor jönnek jól a hangoskönyvek, felolvasott történetek, melyekből nem keveset megtalálunk az interneten is.

Szerintem nem csak nálunk van olykor-olykor a „szülői-műszakban” üresjárat, amikor valami nagyon mást kellene csinálni, viszont az aprónépek is igényelnék a jelenlétet. Vállalom, hogy szigorú anyukaként, ilyenkor sem szívesen kapcsolom be a televíziót, ahol nincs lehetőségem a tartalmak kontrollálására. Özönlenek a reklámok, a számomra vállalhatatlan színvonalú rajzfilmek, melyeknek a szinkronjától a hideg futkos a hátamon. Tudom, hogy ahány ház, annyi szokás, szóval ez az én megélésem. Ugyanakkor, ha esetleg másnak is ismerős lenne a fenti szituáció, jöjjön itt, a meseajánló-sorozat utolsó fejezeteként néhány hallgatós mese, melyek nálunk megmentik ezeket a „nem-tudok-veled-lenni” órákat.

Nálunk a „hallgatós” meséhez időről-időre társul egy színező, vagy kirakós játék is, de sokszor csak egy puha takaró és a kanapé is elég a megpihenéshez. A YouTube-on régi és újabb rádiójátékok, mesejátékok sokasága érhető el. A hangoskönyvekhez képest ezek mozgalmasabbak: több szereplő is adja a hangját a történetekhez, és talán több zenével is készültek a hanganyagok. Vannak közöttük olyanok, melyek saját gyermekkoromból is ismerősek, amikor a nagymamámnál, szigorúan már pizsamában, hallgattuk az esti mesét a rádióban.

A teljesség igénye nélkül az első találatokból egy csokornyi:

 • Óz a nagy varázsló
 • A kis Mukk története
 • Csizmás Kandúr
 • Minden egér szereti a sajtot
 • A kétbalkezes varázsló
 • Ali baba, és a negyven rabló
 • Bambi

Ugyanitt, ebben az alkalmazásban elérhetőek folytatásos vagy hosszabb mesesorozatok is, melyek hangoskönyv formájában, egy felolvasóval készültek. Illetve, ha a böngészőnkbe beírjuk, hogy „hangoskönyv mese”, más oldalakra is elnavigál az internet, és további gyűjteményekre lelhetünk, gazdag kínálatból válogathatunk.

A hangoskönyvek piacát térképezve saját tapasztalatom az volt, hogy vannak kedvenc hangjaink és vannak kevésbé szívesen hallgatott felolvasóink. Sőt! Volt olyan élményem is, amikor egyik vagy másik színészt pont egy hangoskönyv hallgatásakor szerettem meg (Példának okáért Janikovszky Éva: Égigérő fű című meséjét Nagy Natália olvassa fel, szerintem zseniálisan). Ez természetesen teljesen szubjektív. Érdemes kísérletezni!

Nálunk kedvenc hangoskönyvek:

 • Török Sándor: Kököjszi és Bobojsza című meséje Csankó Zoltán előadásában
 • P. L. Travers: A csudálatos Mary Poppins című meséje Polyák Lilla előadásában
 • Kormos István: Vackor világot lát című meséje Hernádi Judit előadásában
 • Gerald Durrell: Léghajóval a világ körül című történet Pokorny Lia előadásában
 • Szabó Magda: Tündér Lala című meséje Für Anikó előadásában
 • Szepes Mária: Pöttyös Panni című meséje Venczel Vera előadásában

Szeretnék néhány gyűjteményt kiemelni, ahol – jelenleg – ingyen elérhetőek hallgatós mesék:

 • az MTVA Archívuma: https://archivum.mtva.hu/radio?collection=RADIO-TWVzw6lr (itt például Berg Judit mesesorozatából négy(!) kötetnyi Rumini érhető el, azt gondolom 6-10 éves gyerekeknek kihagyhatatlan ajánlat
 • BOOKR alkalmazás keretében is többtucatnyi mese érhető el ingyenesen, érdemes böngészni közöttük
 • mesekonyv.hu oldalon is sok klasszikus mesét találhatunk, klasszikus hangok tolmácsolásával (pld Domján Edit, Szabó Gyula felolvasásai)

A meseajánló-sorozat zárásaként Janits-Szabó Virág: Látó mese című művét ajánlanám szeretettel, mely elérhető könyv formájában is, és hallgatható formátumban is. Ez egy mosolygós és fordulatos mese egy kislányról, aki nem csak néz, hanem lát is. A hétköznapokban megszürkült emberek számára láthatatlan varázslatos világokkal találkozik. Fordulatos és nagyon szerethető kalandjai szintén a nagyóvodás-kisiskolás korosztály számára lehetnek izgalmasak. Szeretném hinni, hogy minél többet mesélünk, annál közelebb kerülhetünk a mesék varázslataihoz, vagy éppenséggel annál tovább maradunk a végtelen fantázia birodalmában. S ha ez így van, annál tovább maradunk fiatalok, bátrak, szabadok, elkerül bennünket a szürkeség, megfakultság. Kívánok mindenkinek igazán élő mese-élményeket!

Meseolvasáshoz, mesehallgatáshoz kapcsolódó tapasztalataitokat, történeteiteket továbbra is szívesen olvassuk a belsotrenerek@mav-start.hu címen!

MÁV START Zrt Szervezetfejlesztés