F.I.L.É. technika: segítség a stresszkezelésben

stresszkezelés Támogatlak

2021.09.28 15:17
szerző: Támogatlak csapat

A Támogatlak program minitréningjének résztvevői a stresszkezelés hatékony megoldásaival ismerkedhettek meg. A visszajelzések alapján hasznos volt foglalkozni a stresszkeltő helyzetekkel és az azokra adott eltérő válaszokkal. Jelen cikkünkben szeretnénk összefoglalni a technikát azoknak is, akik nem tudtak részt venni a tréningen.

Stressz. Feszültség. Nyomás. Gyomorgörcs. Olyan érzések, amit mindannyian ismerünk, és amitől mielőbb szabadulni akarunk, hogy helyre állhasson a nyugalmi állapot.Stresszt okozó inger (stresszor), esemény az életünk bármely területéről érkezhet. Sokszor nem könnyű megítélni, mi az, ami a leghatékonyabban redukálja a stresszt. Amennyiben tudatosak vagyunk és nem az általában megszokott, általunk már jól ismert, „bejáratott” technikával akarunk minden stresszort megszűntetni, akkor már sokat tettünk magunkért, egészségünkért és kapcsolatainkért.

A megfelelő reagáláshoz fontos különválasztani, hogy milyen típusú megküzdés a helyénvaló egy adott helyzetben, így már könnyebb a megfelelő technikát is megválasztani. Kétfajta csoportba oszthatjuk azokat a technikákat, amivel csökkenteni igyekszünk a stresszt.

Problémafókuszú megküzdés

A problémafókuszú megküzdési módok akkor hatékonyak, ha lehetőségünk van befolyásolni a stresszt kiváltó helyzetet. Ezeknek a technikáknak a célja a stressz mögött meghúzódó okok megszüntetése vagy megelőzése. Problémafókuszú megküzdés minden erre irányuló cselekedet, ideértve a tárgyalást a helyzet többi résztvevőjével és a megoldási terv készítését is. Ebbe a kategóriába tartozik az is, ha valamit saját magunkban változtatunk meg, valami újat tanulunk. Például ha a munkahelyi prezentációk okoznak bennünk újra és újra stresszt, akkor sokat segíthet bejelentkezni egy prezentációs technika tréningre, fejleszteni az ilyen típusú készségeinket, hogy a jövőben már magabiztosabban, nyugodtabban tudjunk előadni.

Érzelemközpontú megküzdés

Abban az esetben, amikor nincs kontrollunk egy bizonyos dolog felett, nem tudjuk megváltoztatni az adott, stresszt okozó eseményt, akkor lehet hatékony érzelemközpontú megközelítést választani. Az idetartozó megküzdési stratégiák célja enyhíteni a stresszkeltő helyzethez kapcsolódó érzelmi reakciót, megváltoztatni a helyzet értelmezését, ha magát a helyzetet nem tudjuk megváltoztatni. Mindannyiunk életében előfordulnak olyan szomorú események, mint például egy szeretett hozzátartozó elvesztése, megküzdésünk célja ilyenkor, hogy kellemetlen érzelmeinket csökkentsük. Ide olyan (adaptív és kevésbé adaptív) viselkedési stratégiák tartoznak, mint testmozgás, támaszkeresés (barátokhoz, rokonokhoz fordulás), táncolás, panaszkodás.

Miben segít a F.I.L.É. technika?

Sok esetben nehéznek tűnhet eldönteni, hogy problémafókuszú vagy érzelemközpontú megküzdési technikához érdemes-e nyúlnunk az adott helyzetben. Ebben nyújt segítséget a F.I.L.É. más néven Négy Kérdés Technika, amely az alábbi kérdésekkel dolgozik:

  • F – Fontos ez a dolog számomra?
  • I – Indokoltak az érzéseim az adott helyzetben?
  • L – Lehet pozitívan befolyásolni a helyzetet? Megváltoztatható a helyzet?
  • É – Érdemes bármit tennem ebben a helyzetben, figyelembe véve a saját és mások szempontjait?

A F.I.L.É. technika szerint, ha a kérdésekre 4 igen a válaszunk, akkor érdemes problémaközpontú megküzdési technikát választani. Ezzel szemben ha legalább 1 kérdésre nem volt a válaszunk, akkor valamilyen érzelemközpontú megküzdési mód tud a segítségünkre lenni a helyzetben.