Nyár – kert – kalandok

Nyár – kert – kalandok Szabadidő

2022.07.19 12:53
szerző: Csohány Domitilla

Adott egy szép udvar, benne ezernyi lehetőséggel és felfedeznivalóval, a gyerek mégis egész nyáron csak bent gubbasztana vagy a telefontvideójátékot- számítógépet-távirányítót nyomogatná naphosszat? Ez csak rajtunk, felnőtteken múlik. Ha ezeket az egyszerű, mégis nagyszerű játékokat elkészítjük és megmutatjuk neki, esze ágában sem lesz a szobában kuksolni, sőt, felkészülhetünk egy nagyobb gyereksereg fogadására is a szomszédoktól a barátokon át az ovis- és osztálytársakig, mert mindenki nálunk szeretne majd játszani.

A kicsik képzeletének ugyanis semmi sem szab határt: bunkert, bázist, szuperhőscsatát, kincskeresést vagy királylánymentést rendezni könnyebb, mint gondolnánk. Ráadásul ezek a kerti élmények olcsóbbak bármelyik bolti játéknál, és a nyár is feledhetetlenebb lesz  általuk. Eresszük hát szabadjára gyermeki énünket, engedjünk egy kicsit a mintakertideából, és varázsoljuk a telket – vagy legalább
egy részét– gyerekbaráttá. Irány a kert! 

A bázis: bunker vagy babsátor? 

Rengeteg szerepjáték alapja egy bunker, ahol ki lehet találni a titkos terveket, ahol el lehet bújni az ellenség elől, ahol fel lehet készülni a következő akcióra, vagy ahol lehet „főzni”, olvasni, megvendégelni a játék babákat stb. A sort a végtelenségig lehetne folytatni. Határozottan kijelenthetjük, hogy igazi bunker nélkül nincs gyerekbarát kert. A bunker készülhet pusztán nagyobb faágakból, aminek ügyes elrendezéssel és kötözéssel lehet sátor vagy „lapos tetős” formája, sőt előtetős változata is. Ha a sátorba rendezett fákat beborítjuk egy régi lepedővel vagy pléddel, máris kész a tipi, vagyis az indián sátor. A hangulatot tovább fokozhatjuk, ha a lepedőt előtte befestik a gyerekek saját csapatnévvel, mintákkal, rajzokkal.

A legizgalmasabb bázis az összes közül talán mégiscsak az örök klasszikus, a vidéki udvarok elmaradhatatlan kelléke, ahol bizony babra megy a játék, azaz a babsátor. Öröm már maga az elkészítése is a kis babszemek kiültetésétől kezdve a növekedés figyelésén át a szurkolásig, hogy a futóbab minél feljebb szaladjon, legalább olyan messzire, mint az égig érő paszuly. Közben a kicsik rengeteget tanulnak a háztáji gazdálkodásról és a növény fejlődéséről, míg el nem készül a sűrű, hűs és mutatós babsátor. A legjobb pedig az egészben, hogy a végén a termésből készült levest, gulyást vagy főzeléket is boldogan fogják kanalazni a gyerkőcök.

A babsátor elkészítése:

Vegyünk kb. 9 db, legalább 2,5-3 méteres karót. Jelöljünk ki egy legalább 150 cm átmérőjű kört és ássuk föl a peremét. Szúrjuk le mélyen a karókat, hogy stabilan álljanak, és a tetejüket először 2-3-asával, majd az összeset kötözzük össze gúlába. Ne felejtsünk el bejáratot hagyni! Hogy jó sűrű legyen a bunker, a karók közé vízszintesen is kifeszíthetünk spárgát. A karók tövébe ültessünk el 4-5 magot (előtte pár órára beáztathatjuk kamillával vagy körömvirággal, hogy ellenállóbbak legyenek). Érdemes a karók belső oldalára ültetni, hogy később könnyebb legyen gyomlálni. Végül a magokat locsoljuk be alaposan, és később is tartsuk nedvesen a földet. A bab hamarosan úgy fog futni… 

Sarazni jó 

Attól, hogy mi, felnőttek óvakodva kerülünk ki minden pocsolyát, a gyerekek ellenállhatatlan vágyat éreznek arra, hogy mindegyikbe beleugráljanak. Ez nem mindig öröm, és nem is mindig engedjük, ezért most engeszteljük ki a kicsiket. Hagyjuk, hogy pancsoljanak, fröcsköljenek, sarazzanak bátran a kertben. Az egyik legnagyobb móka, ha a kert locsolása végén a kezükbe adjuk a slagot. Sőt,
egy kis területet be is áztathatunk nekik, ahol kedvükre dagaszthatják a sarat. Főzés, iszapcsata, sárgyurma, bármi kialakulhat belőle. Attól se ijedjünk meg, ha egy pici a szájába is kerül, az csak az immunrendszerét fogja erősíteni. Piszkos gyerek – boldog gyerek. Milyen igaz! Este pedig majd megfürdik.


Nincs akadály

Mindenki hős szeretne lenni – és néhány egyszerű trükkel mindenkiből azt is varázsolhatunk. Rövid előkészítéssel izgalmas  akadálypályákat állíthatunk össze a kertben. Lehet ez szuperhősküldetés vagy egy kincskeresés része, de lovagokként is elindulhatnak a királylány megmentéséért. A végeredmény pedig: kaland, kihívás és sikerélmény. 

Kötélpálya: csak a kertben álló fákra és egy hosszú zsinórra lesz hozzá szükség. Feszítsük ki a fák közé a zsinórt átlósan, keresztbe-kasul különböző magasságokban. Máris kész az akadálypálya, amin át kell kelni. Nagyobbaknál nehezíteni is lehet a feladaton, ha hozzáér valaki a kötélhez, az kiesik a játékból. 

Lufi – nem csak dekoráció: a vízibombát mindenki ismeri. De más is lehet ám a színes léggömbökből! A lufi-pinata a forró nyári napok elmaradhatatlan játéka. Töltsünk meg jó sok lufit vízzel, kössük meg a végüket egy zsinórral, majd kössük fel őket egy fa ágaira. A gyerekek már indulhatnak is a csatába, vagy megküzdeni a gonosszal egy bottal a kezükben, amivel ki kell lyukasztani a vízzel teli lufikat. 

Célba dobás: rengeteg házi változata ismert, mi most a pontgyűjtős változatokat mutatjuk be. 5 db vödröt számozzunk
be (10, 20, 30 stb.), és tegyük egymás mögé sorba. Mindenkinek három dobása lehet (kislabdával, babzsákkal, dióval, kaviccsal stb.). Aki a legtöbb pontot gyűjti, az nyer. A másik játék, amihez biztos akad otthon kellék, az a vidámparkok ismert játéka, amikor egy konzervdoboz- piramist kell ledönteni. Nem lehet megunni!

Csohány Domitilla