Vasutas örömfoci

Polónia Kupa 2019 Sport

2019.08.27 12:36
szerző: Béres L. Attila

Polónia Kupa 2019

Mint minden évben, idén is a magyar Somoskőújfalu, a cseh Petrovice u Karviné, a szlovák Filakovo és a lengyel Zebrzydowice vasutas csapatai mérkőztek meg egymással Füleken, a 42. Polónia Kupán.

A díjakat a magyar csapatnak és a legjobb játékosnak Kiss Gábor budapesti pályavasúti területi igazgató és Kökény Zoltán hatvani forgalmi csomóponti vezető adta át.

A torna alapítói közül már csak a szlovákiai, de magyar származású Bucskó Július él, aki a rendező Fülek állomástól és a Polónia Kupán részt vevő csapatoktól emlékdíjat kapott, köszönetképpen a labdarúgókupa létrehozásáért és szellemiségének megalapításáért.

A csapatok úgy váltak el egymástól, hogy 2020-ban, a torna 43. fordulóján Lengyelországban folytatódik a kupasorozat!


A jó hangulatú, de parázs meccsek
a következő végeredményt hozták
:

1. Csehország        
2. Szlovákia        
3. Magyarország    
4. Lengyelország     

A legjobb magyar játékos
Görbe István


Ahogy az elmúlt negyven évben, úgy idén is június közepén rendezték meg a kétnapos hagyományos labdarúgótornát, a Polónia Kupát. 

A kupa egykori alapító tagjai, a lengyel Hanylik Frantisek (PKP Zebrzydowice), a csehszlovák Bucskó Július (CSD Filakovo) és Haas Ján-Nerostek Ján (CSD Petrovice u Karviné), valamint Deák János (MÁV, Somoskőújfalu állomásfőnöke) több mint négy évtizeddel ezelőtt állapodtak meg abban, hogy a határállomásokon rendszeresen, évente vasutas labdarúgótornát rendeznek. A névadó, a Budapest és Varsó között közlekedő Polónia nemzetközi gyorsvonat azóta már más útvonalon jár, de a futballtorna igazi értéke, hogy a visegrádi országokat érintő, Európában ritkaságnak számító rendezvény mára a vasutasok igazi szakmai és baráti kapcsolatává vált.

A Polónia Kupa első mérkőzéseit 1979. június 14-én játszották Somoskőújfalun, a torna második fordulóját egy nappal később a szomszéd határállomáson, Filakovon. 
A nemzetközi tornára sok esetben ma is vonattal utaznak a vasutas delegációk, vasúti hálókocsiban és iskolai kollégiumokban alszanak, az étkezésről a „hadtápszolgálat” gondoskodik. A focitornát 1984-től négyéves ciklusokban mindig más határállomáson rendezik meg. Az elmúlt évtizedek hazai vasúti változásai miatt Somoskőújfalu helyett 2013-ban a hatvani Lokomotív SE, 2017-ben a Hatvani FC focipályáján rendezték meg a tornát, Hatvan polgármestere, Horváth Richárd, valamint a MÁV Zrt. támogatásával. 

Image
Polónia kupa
Felső sor balról jobbra: Ágói Zoltán, Zeke Viktor, Szécsi Dávid, Vikor István, Komlós Miklós, Vállaji Márk, Tóth Dezső, Pálfalvi András Alsó sor balról jobbra: Farkas Viktor, Juhász Norbert, Görbe István, Bögös Gyula, Németh István, Kátai Roland