Hajrá fiúk! 

Sport

2021.06.07 11:35
szerző: MÁV KIG

A sportág hivatalos története viszonylag rövid múltra tekint vissza, hiszen a MÁV is idősebb, mint a modern futball maga. Szabályait 1886-ban fektették le Angliában, az első világbajnokságot pedig 1930-ban tartották. Innentől kezdve viszont szinte az egész Földet meghódította.

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség, azaz a FIFA felmérése szerint a futballt a világ több mint 200 országában 240 milliónál is többen játsszák rendszeresen, egy-egy jelentősebb mérkőzést pedig milliárdok néznek a televízión keresztül. 
A siker titka valószínűleg a sportág egyszerűségében rejlik, hiszen – ha a hivatalos formuláktól eltekintünk – néhány csapattag, egy labda és egy kis terület kell hozzá, kapunak gyakorlatilag bármit ki lehet nevezni, a szabályokat pedig pár perc alatt meg lehet tanulni. Amatőrök és profik, gyerekek és öregfiúk, gyakorlatilag bárhol, bármikor össze tudnak állni egy meccs erejéig. 

Így van ez a vasutasokkal is! Van olyan vezető jegyvizsgálónk, aki munkája mellett igazolt focistaként is tevékenykedik, Szolnok város focicsapata a nevében is viseli a MÁV nevet, és nem telhet el Vasutasnap a házi labdarúgó-bajnokságok nélkül. Emellett pedig sok-sok kollégánk hol alkalomszerűen, hol rendszeresen lemegy a pályára és játszik egy jót. A városi vasutas sportklubok szinte sehol sem léteznek labdarúgó szakosztályok nélkül, de alkalmi csapatok is szoktak születni egy-egy kupamérkőzés (pl. Infrastruktúra Kupa) erejéig. A sportág szerelmesei ebben az évben ráadásul a labdarúgó Európa-bajnokságnak is örülhetnek, méghozzá budapesti helyszínnel is, így akár élőben szurkolhatunk a magyar válogatottnak. 
 

Újra pályán a MÁV VSC csapata

Bármennyire is hihetetlen, de az 1948-ban alakult MÁV Vezérigazgatóság Sport Club berkein belül sokáig nem volt labdarúgó szakosztály. Ugyan többen is fociztak rendszeresen, hivatalosan mégis csak 2007-ben alakult meg a MÁV VSC Labdarúgó Szakosztálya. A Horváth László vezette csapat a kispályás foci szerelmeseit kezdte összegyűjteni a Vezérigazgatóságon és környezetében, a Budapesti Területi Igazgatóságnál és a MÁV IK Kft.-nél. A csapat azóta tart heti rendszerességgel edzéseket. Ezt a folyamatosságot csak a koronavírus-járvány miatti korlátozások szakították meg, tavaly novembertől gyakorlatilag kényszerpihenőn voltak, de május elejétől újból elkezdődhettek az edzések a Ferencvárosi Vasutas Sportkör (FVSK) Péceli utcai csarnokában. 
A szakosztály természetesen különféle versenyeken is megméretteti magát. Eleinte egy napos kupákon, illetve vasutas kötődésű tornákon szerepeltek, majd 2011 óta állandó résztvevői kispályás bajnokságnak is. A BVSC műfüves csarnokában a Zuglófoci által szervezett bajnokságokban egy arany-, illetve több ezüst- és bronzérmet is szereztek. Háromszor sikerült elhódítaniuk a hagyományos Vasutasnapi foci kupát. 2018 őszétől a Sori Ligában vitézkedik a csapat, ahol egészen az első osztályig küzdötték fel magukat, és itt már profi labdarúgók is szerepelhetnek. A csapat lelkesedése töretlen és továbbra is várja az aranylábú vasutasokat. 


Egy hónap foci: EB 2021 – Budapesten is

Eredetileg 2020 nyarán rendezték volna meg a 16. labdarúgó Európa-bajnokságot, az élet azonban felülírta a terveket, és a világjárvány miatt most nyáron, június 11. és július 11. között szurkolhatunk kedvenc csapatainknak. Az Eb története során most először fordul elő az is, hogy nincs konkrét házigazdája az eseménynek, hanem 11 nagyvárosban tartják meg a mérkőzéseket: Budapesten, Londonban, Münchenben, Bakuban, Szentpéterváron, Rómában, Koppenhágában, Bukarestben, Amszterdamban, Glasgow-ban és Sevillában. 
A nyitómérkőzést a római Olimpiai Stadionban játsszák, a két elődöntőt és a döntőt a legnagyobb férőhellyel rendelkező londoni Wembley Stadionban rendezik. A magyar fővárosban a Puskás Aréna három csoportmérkőzésnek és egy nyolcaddöntőnek ad otthont. 
A magyar válogatott hazai pályán június 15-én 18 órától játszik a portugálokkal és 19-én 15 órától a franciákkal, majd 23-án 21 órától a németekkel Münchenben.