Ultragyors sáfrányos karfiolkrémleves

 

Egy újabb gyors leves. Karfiolkrémleves sáfránnyal, sáfrányos olajjal,

és rukolás gnocchival. Ez a leves is egy ilyen hétköznap összedobós,

übergyorsan elkészíthető étel.

És még az ünnepi asztalon is megállja a helyét. A receptet köszönjük

szépen dr. Balatonyi Dorottyának, most az ő ajánlását olvashatják. 

 

Imádom a karfiolt, rántva, sajttal sütve,  levesben. Ha, engem kérdeztek

krémleves és mindenképpen pikáns. A kedvenc fűszerem pedig a

sáfrány, ezért variálok vele sokszor és szerintem a karfiolhoz nagyon jól passzol.

Hozzávalók:

  • 1 (szép) nagy fej karfiol rózsáira tépkedve
  • 1 l zöldségalaplé bio leveskockából ha nagyon sietünk
  • 2 zacskó sáfrány vagy sáfrányos szeklice(utobbi olcsóbb, piacon kapható)
  • 1 nagy fej salotta hagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 dl tejszín
  • fél pohár natur joghurt
  • ízlés szerint só,bors,szerecsendió szerecsendióból és borsból a frissen őröltet preferálom
  • 1 ek olívaolaj
  • 2 ek olívaolaj díszitéshez
  • 1 zacskó előkészített, hűtött gnocchi 

Elkészítés:

A vaj és az olaj keverékén a felaprított salottát üvegesre párolom, majd rádobom

a fokhagymát és a karfiol rózsákat, tovább pirítom és felöntöm a zöldség alaplével.

Sózom, borsozom és meghintem egy tk. sáfránnyal, ami csodálatos sárga színt

kölcsönöz a levesemnek. Addig főzöm, amíg meg nem puhulnak a karfiolrózsák,

ez kb 15 perc. Közben egy másik tk. sáfrányt elkeverek 1 ek. olívaolajjal és a

joghurtot a tejszínnel. Ha megpuhult a karfiol, leveszem a tűzről, botmixerrel

homogén állagúra pépesítem. Belekeverem a tejszínes joghurtot, ha kell még

ízesítem, és reszelek hozzá egy nagyobb teáskanálnyi szerecsendiót. Kicsit fedő

alatt állni hagyom, hogy összeérjenek az ízek, úgyis még forró, és a sáfrányos

olajjal megpöttyözve tálalom.

Kínáltam hozzá házi gnocchit, melynek elkészítése a posztban található. De ha

nincs kedvünk gnocchi bűvészkedéssel bajlódni, akkor egy zacskó előkészített,

előhűtött gnocchi is megteszi, megfőzöm 3 perc alatt lobogó forró vízben, majd

egy serpenyőben 1 ek. vajat felhevítek és a gnocchimat beleforgatom addig sütöm,

amíg minden oldala aranybarna nem lesz.

 

Az alább található gnocchi receptet Olaszországban tanultam. Nem egy nagy

vászisztdász, ezért gondoltam megosztom veletek, mert én általában frissen

készítem, de tökéletes a nagyobb áruházak hűtőpolcain található

(pl.: giovanni rana típusú), előre elkészített gnocchi is.

 

Hozzávalók:

  • 1 kg burgonya
  • 300 g liszt
  • 3 csokor rukkola
  • egy gerezd fokhagyma, só, bors
  • 1 ek extra szűz olívaolaj

A rukkolát megtisztítom,  forrásban levő sós vízzel teli lábosba teszem és

 

egy gerezd félbevágott fokhagymával 1 percig (amíg megfonnyad) főzöm,

majd leszűröm megszárítom. Közben megfőzöm a burgonyát, ha megfőtt

pépesre nyomom krumplinyomón keresztül és a liszttel, rukkolával, sóval,

borssal és egy ek. olajjal puha tésztává gyúrom. Kis hengereket formázok a

tésztából és 1 cm-es darabokat vágok belőle, majd megnyomkodom villával.

Ha nem levessel készül, hanem magában akkor megfőzöm a gnocchit egy

nagy lábos lobogó vízben 3-5 perc alatt. Közben 8 ek. olívaolajat elkeverek

reszelt pecorino sajttal, egy kevés rukkolával és tejszínnel majd a kifőzött

gnocchit forrón ráöntöm és paradicsom vinaigrette-el tálalom:)