Gyömbéres keksz

3

 

Ezek a kekszek miközben sülnek, igazi karácsonyi illattal telítik be

a lakást, már csak ezért is érdemes nekiállni, de ettől függetlenül az

íze is mennyei. Készíthetjük gasztro ajándék gyanánt, vagy megsüthetjük

csak úgy, hideg téli estékre, egy bögre, forró tea mellé.

 

Hozzávalók:

a tésztához:

  • 20 dkg liszt
  • ½ kk. szódabikarbóna
  • 1 nagy csipet sütőpor
  • 5 dkg fruktóz
  • 10 dkg puha vaj
  • 5 ek. méz (kiválthatjuk diabetikus mézpótlóval)

 

fűszerkeverék a tésztához:

  • 2 púpos kávéskanál őrölt gyömbér
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj
  • 1 késhegynyi őrölt szegfűszeg
  • 1 késhegynyi őrölt fehérbors

 Elkészítés:

A fűszerkeveréket egy kis tálkában összekeverjük. A tésztához a

lisztet egy nagy tálba szitáljuk, és hozzákavarjuk a szódabikarbónát,

a sütőport, a házi fűszerkeveréket és 2 kávéskanál híján az egész fruktózt.

A maradék fruktóz a kekszek tetejére kerül majd. A puha vajat apró

darabokban hozzáadjuk a liszthez és kézzel összemorzsoljuk az egészet.

Ha kész, a mézet is hozzáadjuk, és tempós mozdulatokkal összegyúrjuk

a tésztát. A masszából kisebb gombócokat formálunk, és sütőpapíros tepsire

rakosgatjuk őket úgy, hogy hagyunk köztük kb. 4 cm helyet, majd egy pohár

aljával kilapítjuk őket. A tojásfehérjét villával enyhén felverjük, lekenjük a

kekszek tetejét, majd a félretett maradék fruktózzal megszórjuk a tetejüket.

Ezután 180 fokra előmelegített sütőben kb. 10 perc alatt készre sütjük.

 

A receptet köszönjük szépen Sámson Anitának, a Desszert Szoba blog tulajdonosának!

Az eredeti recept itt olvasható:

https://www.desszertszoba.hu/gyomberes-keksz/