Ünnepi rozmaringos bőrös karaj tepsiben sütve

9

 

Csontos bőröskarajt válasszunk, a tapasztalat szerint ízesebb lesz a sültünk. Az ételt

elkészíthetjük szeletesként is, ekkor vegyünk 8 szelet 1,5 cm-es csontos bőrös

karajt (4 személyre számolva). Persze, csont nélkül és egyben megsütve

is isteni lesz. Lássuk a receptet!

 

Hozzávalók 4 személyre:

  • Kb. 1,5 kg bőrös karaj
  • 2 fej hagyma vékonyan szeletelve
  • 2 dl olaj
  • 1 kávéskanálnyi feketebors
  • 1 kávéskanálnyi őrölt fűszerkömény
  • 1 nagy evőkanál sűrített paradicsom
  • 4-5 gerezd fokhagyma áttörve
  • 3 babérlevél
  • 1 kisebb rozmaringág
  • só ízlés szerint

 

Elkészítése:

Előző este a bőrös karajt tegyük bőrével felfelé a vágódeszkára, majd a

bőrét ügyesen irdaljuk be úgy, hogy a húst ne érjük el a késsel. Ezután a

húson kívül a többi hozzávalót egy nagyobb tálban keverjük össze, majd

ebbe az ízletes pácba tegyük bele a húst. Másnap a tepsink alját vékonyan

olajjal bekenjük, majd a bepácolt húst a beirdalt bőrével felfelé a tepsibe

fektetjük, köré rakjuk az összes pácot ami a tálban maradt. Alufóliával

lefedve tesszük az előmelegített forró (180 C)  sütőbe, és 50-60 percig

sütjük. Amíg sül, a kedvünk szerint készíthetünk hozzá párolt káposztát és

burgonya köretet. Ha az idő lejárt, levesszük a fóliát a húsról, és a sütőt

takarékra állítva (kisebb hőmérsékleten 160 C fokon) készre sütjük, ez

még kb. újabb 40-50 perc. Ha a teteje szép piros és ropogós, a hús puha

és omlós, elkészült az ételünk. Jó étvágyat kívánunk!