Tradicionális angol karácsonyi puding

2

 

Időben érdemes nekiállni ennek a klasszikus édességnek, amit többhetes

érlelés után biztosan mindenki érdeklődve fogad majd a karácsonyi

asztalon. Elvégre a puding próbája az evés.

 

Hozzávalók:

  • 45 dkg aszalt vegyes gyümölcs apróra vágva
  • 25 dkg kandírozott gyümölcshéj apróra vágva
  • 1 kisebb alma lereszelve
  • 1 narancs és 1 citrom héja reszelve
  • 1 narancs és 1 citrom kifacsart leve
  • 10 dkg vaj
  • 10 dkg barnacukor
  • 10 dkg zsemlemorzsa
  • 3 dkg hámozott mandula apróra vágva
  • 2 tojás
  • 5 teáskanál konyak
  • 6 dkg rétesliszt
  • 2 teáskanál mézeskalácsfűszer

 

Elkészítés:

Az olvasztott vajat, a mandulát, a kandírozott gyümölcsöt, a reszelt almát és az

aszalt gyümölcsöket keverjük össze, majd adjuk hozzá a lisztet, a cukrot, a reszelt

citrus héjakat, a fűszereket. Keverjük össze, majd adjuk hozzá a citrom és a narancs

levét. A tojásokat és a konyakot is adjuk a masszához. Forraljunk fel fél liter vizet.

Kenjünk meg vajjal egy formás üvegedényt, majd töltsük bele a masszát úgy, hogy

a tészta az edény  kb. 2/3-át töltse ki. A masszát fedjük le sütőpapírral, a papírt kössük

át madzaggal. Helyezzük a masszával töltött sütőformát forrásban lévő vízbe, és fedő

alatt, közepes lángon gőzöljük kb. 4 órát.

A gőzölés végén emeljük ki a pudingot az edényből. Hagyjuk kihűlni. (A puding

kissé össze fog esni.) Ha kihűlt, tekerjük konyakkal meglocsolt tiszta konyharuhába,

s konyharuhástól csomagoljuk alufóliába az egészet.

A becsomagolt formát tegyük hűvös helyre és hagyjuk állni négy hétig.