hobbi Munkatársaink

A Vasutas Motoros Egyesület
2022.05.02 14:31
szerző: Sin Bettina

Számos egyesület, csoport tevékenykedik a vasút színeiben, most a Vasutas Motorosokat mutatjuk be, akik nemcsak munkájuk során, de hobbijukban is imádják a jövés-menést. Tevékenységükről Lovas Róbert alapító egyesületi tag mesélt. 

Hol kezdődött a Vasutas Motorosok története?

Először csak önszorgalomból szerveztem Kiskunfélegyházán motoros találkozót, még 2020-ban. Tavaly már kaptam segítséget is egy rendezvényszervező barátomtól. A MÁV is segített, cserébe a motoros találkozót összekötöttük egy közlekedésbiztonsági nappal. A sikereken felbuzdulva a Facebookon létrehoztam egy csoportot is, Vasutas motorosok néven, azóta főleg itt tartjuk a kapcsolatot. Van egy kemény mag, de összesen 140-en vagyunk csoporttagok. A könnyebb adminisztráció miatt létrehoztunk egy egyesületet is. 2021. október 14-én volt az első összejövetelünk ez ügyben a Nyugatiban a tagokkal. Akkor ott elnököt választottunk, egyhangúlag Fenyvesi József személyében. Döntöttünk az egyesület nevéről, és a célokról is.

Hogy szerzett tagokat?

Kecskeméten vagyok jegyvizsgáló, így jó néhány vasutast és mozdonyvezetőt ismerek. Az egyesület alapítóiként mindöszsze tízen vagyunk. Főleg mi szervezzük a közös motorozásokat, kirándulásokat. 2022 március 19-én Kiskunfélegyházán a Rocktár nevű klubban tartottunk a Facebook csoport tagjainak egy bableveses ismerkedős tervezgetős napot, és itt mutattuk be nekik a megalakult egyesületet is. Néha vasutasrendezvényekre is elmegyünk, ha kérik, hogy jelenjünk meg, akkor szívesen felvonulunk, motoroztatjuk a gyerekeket is akár. Például a legközelebb június második hétvégéjén, a Dunakanyarban, Kosdon leszünk a Völgy-fesztiválon, ide meghívtak minket. Novemberben lesz Szolnokon két összejövetelünk. Egyelőre a Dunántúlról még nem sokan vannak, de reméljük, addig lesznek új tagok. Pesten decemberben találkozunk majd. Április 23-án Pusztavacsra kirándulunk, megnézzük az ország közepe emlékművet. Májusban ország legmélyebb pontjára látogatunk, ami Szeged mellett található. Most kitaláltuk, hogy minden hónap harmadik keddjén kirándulunk együtt, így a motorozás nem veszi el az időt a családtól.  Vannak más célkitűzések is a motorozáson kívül? Sok közös tervünk van. A közös motorozásokon túl szívügyünk a segítségnyújtás. Például másfél hónapja, mikor egy felsővezetékes kolléga életét vesztette, gyűjtést szerveztünk a családjának szolnoki vezető jegyvizsgáló tagunk segítségével.

Milyen jótékonysági rendezvényen láthatjuk Önöket legközelebb?

Május 14-én jótékonysági palacsintasütő rendezvényt szervezünk. Több csapat fog palacsintát készíteni, az önkormányzat, a rendőrség, a tűzoltók, a mentők, óvodák, nyugdíjas klub van meghívva, a lényeg, hogy az egyesület ad alapanyagot, és a csapatok sütik a palacsintát. A befolyt összeget jótékonysági célra fordíthatják. Reméljük, jó mulatság lesz. Szeretnénk új barátokat szerezni, jó kapcsolatokat építeni a hatósági szervekkel. És talán a program után még aktívabb lesz a társaság. Vasutasként nagyra értékelhetik a szép járműveket.

Milyen járgányon kapcsolódnak ki, ha motoroznak?

A járművek nagyon változatosak. Az enyém egy 1500 köbcentis Suzuki Cruiser Intruder. Ez egy chopper, én ezt a stílust szeretem, de vannak a tagok közt sportmotorosok, túramotorosok, akad babettás is. Van, aki csak (vas)utas és a férje a motoros. Milyen foglalkozású vasutasok vannak a csapatban? Az alapító tagok közt szinte mindenki START-os. Van forgalmista Kiskunfélegyházáról, szolgáltatásfelügyelő kolléga, két mozdonyvezető, vezénylő, kecskeméti létszámos, szolnoki jegyvizsgáló stb. Nehéz lenne mindenkit felsorolni. A nők arányaiban nincsenek sokan, kb. a tagok tíz százalékát teszik ki a hölgyek. Vannak tagjaink, akik magánvasutaknál dolgoznak. A lényeg, hogy legyen egy kis vasúti kötődés, és egy kis motoros kötődés. Szeretettel várunk mindenkit, aki szeretne csatlakozni hozzánk!