gyász Munkatársaink

Emlékezés Márton Ferencre, a MÁV-TRAKCIÓ működtetési vezérigazgató-helyettesére
2021.11.18 09:28
szerző: MÁV START Kommunikáció

Kollégánk, Márton Ferenc 2021. november 1-jén elhunyt, gyászolják őt felesége, testvére, gyermekei, unokái, valamennyi rokona, barátai és kollégái.

Márton Ferenc 1952. november 2-án született Várpalotán. Vasúti pályáját, a technikum elvégzése után mozdonyvezető gyakornokként kezdte meg 1971 augusztusában a székesfehérvári Vontatási Főnökségen. 1976-tól már részt vett a mozdonyvezető gyakornokok oktatásában, így előbb oktatótiszt, majd üzemeltetési részlegvezető lett, ezt követően pedig vezetőmérnök munkakört töltött be. 1990-től a Budapesti Igazgatóság Gépészeti Osztályán dolgozott, mint csoportvezető, majd osztályvezető-helyettes. 1997-től a Gépészeti Szakigazgatóságnál folytatta szakmai pályafutását. 2004-től a MÁV Gépészeti Üzletág Vontatási Főosztályát vezette. A tevékenységek szétválasztásakor létrejövő MÁV-TRAKCIÓ Zrt. működtetési vezérigazgató-helyettese volt, ezt a pozíciót egészen vasúti pályájának befejezéséig betöltötte. A MÁV-TRAKCIÓ Zrt. megalapításakor és annak 6 éves működése során a vállalat tevékenységében soha nem feledhető, eredményes munkát végzett. Széles vasútszakmai ismeretének, gyakorlatának, és a vasút iránti elhivatottságának köszönhetően modernizálta a vállalat szakmai folyamatait. Sok munkát fektetett a járműpark korszerűsítésébe, így jelentős mértékben az ő nevéhez köthető a 25 darab TRAXX mozdony beszerzése is. Kollégái tisztelték és elismerték emberi és szakmai értékeit. Munkáját mindig a maximalizmusra törekvés jellemezte, és erre ösztönözte munkatársait is. Sokunk számára Ő volt a mérce, a „Főnök”. Szakmai munkájának elismeréseként több díjat kapott, így 2010-ben Baross Gábor díjat vehetett át.

Munkatársai voltak a második családja, ízig-vérig igazi vasutas volt! Magánéletét is a családcentrikusság, megbízhatóság és segítőkészség jellemezte. 

Bár Feri elment, sosem fogjuk elfelejteni Őt, és minden tovatűnő TRAXX rá fog emlékeztetni. 

Nyugodj békében Márton Ferenc!