Egy verseny, ahol minden induló nyertes, sőt…

vasútállomás Munkatársaink

2021.11.05 13:58
szerző: Pál Zoltán

A Pályavasúti Területi Igazgatóság Pécs vezetése idén is meghirdette a legrendezettebb vasútállomások versenyét. Külön kategóriában indulhattak az állomásfőnökségek, külön a csatolt szolgálati helyek. Az elmúlt évben 17 helyszínről érkezett nevezés, idén 21-re nőtt a megmérettetést vállalók száma. A versenyt még az év elején hirdették meg, a zsűrizések szeptemberben zajlottak.

Az öttagú, valamennyi szakmát felölelő zsűri tagjai „álruhában, előre nem bejelentett időpontokban” járták végig a 21 helyszínt. Előzetesen megadott szempontok alapján folyt a bírálat, a pontozás. A korábbi évek tapasztalatai szerint összeállított legfontosabb bírálati elvek a következők voltak: a szolgálati hely „összképe”, tisztaság, rendezettség, zöldterületek karbantartottsága, virágok telepítése, ültetése és gondozottsága, az állomásépület és a kiszolgáló létesítmények (kerékpártárolók, WC-k, váróterem, utak, járdák, kerítések, padok…) utastájékoztatók és egyéb műszaki berendezések állaga.

Röviden minden, ami hozzájárulhat ahhoz, hogy utasaink kicsit jobb szívvel gondoljanak a vasútra. Lássák az igyekezetünket, a tenni akarást e téren is. Szívesen üljenek le egy padra, ahol a várakozás közben átfuthatják a reggeli újság híreit, pontos és megbízható információt kapnak utazásukhoz, és ha körülnéznek az állomáson és környékén, virágos legyen kedvük a tapasztalt rendtől, tisztaságtól.

A zsűri tagjai hangsúlyozták, hogy az nem jelent helyzeti előnyt a megmérettetés és a pontozás során, ha egy adott szolgálati hely a közelmúltban jelentős beruházáson, felújításon esett át és ily módon szépült meg. A bírálók nem a beruházási források által létrehozott eredményre kíváncsiak, hanem arra, hogy az ott dolgozók milyen pluszt képesek hozzátenni a meglévő helyi adottságokhoz.

Október utolsó hetében történt meg a verseny értékelése, a dobogósok serleggel és oklevéllel való díjazása. Állomási kategóriában sorrendben Fonyód, Magyarbóly és Balatonszentgyörgy lettek a nyertesek, míg a csatolt szolgálati helyeknél Somogyvár, Darány és Pécs-Külváros állhattak a képzeletbeli emelvényre. Köszönjük valamennyi induló szolgálati hely összes dolgozójának a munkáját.

A dobogóról lecsúszottaknak sem kellett szégyenkeznie. Szabó Csaba területi igazgató úgy fogalmazott: „A szememben minden induló állomás nyertes.  Reményeim szerint azonban a megmérettetés legfőbb nyertesei utasaink lesznek.”