Alkotó vasutasok versenye Pécsett

játék Munkatársaink

2022.12.13 14:33
szerző: PTI Pécs

Sokaknak okoz örömet, kikapcsolódást, mikor leülnek egy üres vászon elé, kezükbe vesznek egy faragásra szánt fadarabot, színes fonalat fűznek a tűbe és nekifognak az önfeledt alkotásnak. Családtagjaik, barátaik, közvetlen munkatársaik ismerik ezeket a kollégáinkat, ismerik az „alkotó”, a „játékos oldalukat”, szélesebb körben azonban nem tudtunk róluk. Eddig.

A pécsi Pályavasúti Területi Igazgatóság vezetése ez év nyarán meghirdette a „Best of CSINÁLD MAGAD” versenyt annak reményében, hogy minél többen megismerjék a szabadidejében fafaragással foglalkozó szolgálattevőt, a gyöngyökből képet ragasztó állomásfőnököt, a gobelin készítő forgalmi koordinátort és a fa építőjáték készítő pályafenntartási vezetőmérnököt.

Október közepéig, a beadási határidőig 18 alkotás érkezett a pályázatra, melyek közül a legjobbnak vélt első három helyezettet titkos szavazással kiválasztotta a népes zsűri. Ezután kiállításra kerültek a művek a pécsi területi igazgatóság székházának dísztermében, ahol a látogatók december 8-ig adhatták le szavazatukat az általuk legérdekesebb, legeredetibbnek vélt alkotásra. A pályázat egyébként jeligés volt, így nagyon vártuk, hogy kiderüljön, ki volt az alkotója a miniatűr, UTASELLÁTÓ korszakot idéző kis bőröndnek, az órának, melynek számlapjai vasutas egyenruha gombjaiból készültek, a virágcserepekből összeállított Meneszt Eleknek.

Image
Második helyezett

 

December 9-én délelőtt rövid ünnepség és szerény állófogadás keretében aztán fény derült az alkotók kilétére, a titkos szavazás eredményeit összeszámlálva serleggel jutalmazták a közönségdíjas alkotót, valamint a zsűri döntése alapján már korábban kiválasztott első három helyezettet. A pályázók elmesélték, mi indította el őket az alkotás útján, mióta foglalkoznak a mesterséggel, hobbijukkal, és biztosítottak mindenkit, ha jövőre is lesz hasonló pályázat, ismét indulnak majd. A „Best of CSINÁLD MAGAD” mozgalom körülbelül 200 főt vonzott be, ennyi munkatárs vett részt a folyamatban alkotóként, látogatóként, szavazóként, vagy éppen zsűriként.

Image
Harmadik helyezett

 

Díjazottak:

I. helyezett Imre János forgalmi szolgálattevő, Nagydorog,  „Fasutas” -fafaragás

II. helyezett Mészáros Szabina értékesítési szakelőadó, Pécs „Időutazás”-falióra

III. helyezett Kovács Erika forgalmi szolgálattevő , Decs „Utasellátó – emlékek”

Közönségdíj: Kovács Miklós vezetőmérnök, PFT Pécs „Favonat” - építőjáték

A versenyt jövőre is tervezik meghirdetni, mert bíznak abban, hogy a sok értelmes ember (homo sapiens) között újabb és újabb játszó, játékos ember (homo ludens) mutatja meg alkotásain keresztül magát.