Szolnok vasútállomáson is megünnepelték a város napját

Szolnok Jeles napok

2022.09.05 09:37
szerző: Kondor Balázs

175 évvel ezelőtt, 1847. szeptember 1-én gördült végig az első vonat a Pest - Szolnok vasútvonalon. Szolnokon – a település gazdasági életének fellendülését eredményező esemény előtt tisztelegve – a város napja ehhez a dátumhoz igazodik immáron 22 éve. 

A Pest–Szolnok vasútvonal megnyitásának 175. évfordulóját a Szolnok Város Napja rendezvénysorozat keretében szeptember 3-án közösen ünnepelte a MÁV-Volán-csoport és a "Tisza fővárosa". A verőfényes napon menetrend szerint 10 óra 10 perckor a Continental Railway Solution magánvasút luxusvonata, majd 10 óra 32-kor a MÁV Rail Tours 424 247-es "Bivalyával" vontatott nosztalgiavonat érkezett a Magyar Szent Korona másolatát szállító Szent Jobb Ereklyeszállító kocsival a vasútállomás első vágányára. A különvonatokat és az utasokat a Magyar Honvédség 86. Szolnoki Helikopter Bázis Légierő Zenekara kíséretében a szolnoki MÁV Férfikórus és a Kodály kórus köszöntötte.

Image
A nosztalgiajárat

 

A MÁV és a VOKE Csomóponti Művelődési központ által rendezett egész napos ünnepség keretében a jelenlévőkkel megosztotta ünnepi gondolatait Dr. Koncz Zsófia ipari és technológia miniszterhelyettes, Dr. Pafféri Zoltán MÁV elnök-vezérigazgató, valamint Szalay Ferenc, Szolnok megyei jogú város polgármestere. A Szent Korona előtt tisztelegve a jeles eseményen felcsendült Vincze Zsigmond és Kulinyi Ernő Hamburgi menyasszony című művéből a "Szép vagy, gyönyörű vagy,  Magyarország" részlete a jelenlévő művészegyüttesek produkciójában. A hazafias érzelmekkel teli előadást követően a résztvevők koszorút helyeztek el a Pest–Szolnok vasútvonal megnyitásának emlékére 2017-ben állított emléktáblánál.

Image
Az ünnepségen

 

A vasútállomási ünnepségsorozat következő eseménye Kondor Balázs budapesti területi forgalmi osztályvezető, vasútörténeti magángyűjtő által létrehozott Szolnoki Vasúti Almárium Látogatóközpontban három új tárlat megnyitója volt, amely keretében Farkas Tibor vasutas festőművész a "Mozdonygyártás hőskora" című, 16 darabból állandó festménykiállítását, a „Vasút és a Monarchia” valamint „Vasúti Art Deco” enteriőr tárlatot méltatta Dr. Pafféri Zoltán elnök-vezérigazgató. A két enteriőr kiállítást Dr. Koncz Zsófia ipari és technológia miniszterhelyettes, Dr. Pafféri Zoltán MÁV elnök-vezérigazgató, valamint Szalay Ferenc, Szolnok megyei jogú város polgármestere leplezte le a tárlatot elhatároló brokát függöny elhúzásával, amellyel egy újabb, immáron kettő századon átívelő időutazásban lehet része a látogatóknak.

Image
A tárlat

 

A vasútállomási ünnepség sorozat zárásaként a Continental Railway Solution magánvasút luxusvonatába sorozott szalonkocsi névadó ceremóniájára került sor: Dr. Koncz Zsófia ipari és technológia miniszterhelyettes leplezte le a Szolnok névre keresztelt kocsi névtábláját. Az egész napos program keretében a vasútállomáson a látogatók megtekinthették a Magyar Szent Korona másolatát, a Szent Jobb Ereklyeszállító kocsit, a Continental Railway Solution luxusvonatát és a Szolnoki Vasúti Almárium Látogatóközpontot, majd a délutáni órákban a kézihajtányozás élményét is átélhették a számos városi program mellett.

Image
A Szent Jobb