Gőzvontatású nosztalgiavonat Szolnokon

Szolnok Jeles napok

2021.09.08 12:14
szerző: MÁV KIG

A Pest-Szolnok vasútvonalon 1847. szeptember 1-jén indult el az első szerelvény. A MÁV-Volán-csoport és Szolnok városa 2017 óta gőzvontatású nosztalgiavonat közlekedtetésével ünnepli a város fejlődéstörténetének ezen meghatározó eseményét. Szolnok a fővárossal történő vasúti kapcsolat jelentősége előtt tisztelegve szeptember 1-én ünnepli várossá nyilvánításának napját is, az ősz első hétvégéjén egész napos fesztivál keretében számos programmal szórakoztatja a város lakóit és a Tisza fővárosába látogatókat.

A városnapi ünnepségsorozat részeként idén szeptember 4-én érkezett Szolnok vasútállomás 1. vágányára a 424-es és a 204-es gőzmozdonyok által vontatott nosztalgiakocsikból összeállított szerelvény. A gőzfelhős korabeli szerelvényt a Miniszterelnökség részéről Szalay-Bobrovniczky Vince civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár, Szolnok Megyei Jogú Város részéről Szalay Ferenc polgármester, a MÁV-Volán-csoport képviseletében Stánicz János, a MÁV-START vasúti járműjavítási igazgatója, Kondor Balázs, a MÁV területi forgalmi osztályvezetője, valamint házigazdaként Kratkovszki Norbert forgalmi csomóponti főnökség vezető fogadta. A jeles napon immáron negyedik alkalommal a fővárosból érkező vonatot és utasait a hagyományoknak megfelelően Molnár János őrnagy vezetésével a Magyar Honvédség Szolnok Légierő Zenekar és Juhászné Zsákai Katalin Karigazgató által irányított MÁV Férfikórus a Kodály Női Kórussal kiegészülve köszöntötte a Szamosmenti induló és Kodály Zoltán Toborzó című szvit előadásával. A vasútállomási ünnepség részeként a MÁV-Volán-csoport, a város és Jász-Nagykun-Szolnok megye vezetői a Pest – Szolnok vasútvonal üzembehelyezésére a vasútállomás épületének falán 2017-ben elhelyezett emléktábla koszorúzásával emlékeztek. A vasúti kötődésű rendezvény részeként a város lakosai és a nosztalgiavonattal érkezők a vasútállomáson egész nap látogathatták az öt éve működő Szolnoki Vasúti Almárium időszaki vasúttörténeti kiállítását, továbbá ízelítőt kaphattak nyílt nap keretében a MÁV-START Járműjavító üzemének életéből, valamint megtekinthették a KISS motorvonat szerelvényét és a telephelyen tartózkodó mozdonyokat. 

Image

 

A MÁV-Volán-csoport és Szolnok városa 2022-ben, a Pest-Szolnok vasútvonal megnyitásának 175. évfordulójára nagyszabású rendezvénysorozattal készül, melyre szintén várják majd az érdeklődőket a folyamatosan fejlődő Szolnokra.