találkozó Jeles napok

Aktív és nyugdíjas vasúti vezetők hagyományos év végi találkozója Szegeden
2021.11.03 15:19
szerző: Szentes Bíró Ferenc

Már tizenhatodik alkalommal találkoztak az aktív és a nyugdíjas vasúti vezetők október 29-én a Szegedi Területi Igazgatóság igazgatói dísztermében. Az immáron évente szerveződő találkozás szép hagyományát megőrizve, az összejövetelt ismét a területi igazgató és munkatársai, valamint a nyugdíjas vezetők képviselői szervezték. 

Mondi Miklós területi igazgató hívó szavára – az elmúlt évi járványszünet után - huszonhárom egykori vasúti vezető jött el, hogy megszoríthassák egymás kezét és együtt lehessenek ismét. A Szegeden élőkön kívül többen vidékről is elfogadták a szíves invitálást. A 34 fős társaságból többen elfoglaltságuk – néhányan egészségügyi állapotuk miatt – már nem tudtak eljönni a találkozóra, de üdvözletüket azért elküldték nyugdíjas társaiknak. A résztvevők néma főhajtással emlékeztek meg a 2020 szeptemberében elhunyt Pintér András és a találkozó megtartása előtt két nappal elhunyt Harmati János osztályvezetőkre. Mondi Miklós igazgató – a szívhez szóló köszöntő szavak, és az ajándékok átadása után  – vetített képes előadással tájékoztatta a résztvevőket az elmúlt két év vasúti eseményeiről, történéseiről, a megélt és várható szervezeti átalakulásokról, beruházásokról, fejlesztésekről. Elmondta azt is: a találkozóra tervezett tram-train vonat megtekintését egy külön napon szervezi meg – egyeztetve a gyártó cég szakembereivel - november hónapban, amelyről minden érdeklődőt értesíteni fog. A koránt sem katonás jellegű helyzetértékelés hamar oldott légkörű beszélgetésre váltott, különösen akkor, amikor megérkeztek a jelen vasúti vezetői is, hogy találkozhassanak a „nagy elődökkel”. Mondi Miklós területi igazgató tájékoztatója végén külön köszöntötte a 90. életévét augusztus 6-án betöltött Császár Ferenc osztályvezetőt, akinek életútját a Vasutas Magazin is egész oldalas cikkben méltatta októberi számában.

Mindig kedves színfoltja a találkozóknak az emlékfénykép elkészítése, hiszen a központi épület gyönyörűen felújított udvarán kiállított gőzmozdony előtt készül el minden évben az a közös fotó, amelyet minden résztvevő megkap. A kinagyított csoportképek évek óta katonás rendben díszítik a tanácsterem előterének falát, őrizve a találkozók emlékét.  A sok nevetéssel tarkított „sztárfotózás” után a közeli Bajor Söröző és Étteremben – ahová egy kellemes sétával jutottak el a résztvevők – folytatódott a harminc főre duzzadt társaság programja. Mondi Miklós igazgató pohárköszöntőjében – a poharakba 2016-os évjáratú szilvórium került – elmondta: nagy öröm, hogy rendszeresen találkozik a „nagy csapat” és így együtt él a közelmúlt és a ma vasútja is. Elbonthatatlan híd épül ezzel az egykori és a mai vasúti vezetők közé. Végezetül jó étvágyat kívánt a finom étkekhez.  A beszélgetés, a sok-sok közös emlék felidézése  – és a szolid „énekóra” Mizsei Zoltán harmonikaművész segítségével – késő délutánig tartott.  Az örökifjú vasúti vezetők nem búcsúzkodtak hosszan, hiszen az egy év múlva esedékes találkozó időpontja már ki van jelölve 2022. október 21-re. Ám addig jó egészséget kívánt egymásnak idős és fiatal egyaránt, a jövő évi viszontlátás reményében.