kultúra Jeles napok

Adventi hangverseny Békéscsabán
2021.12.21 11:17
szerző: Szentes Bíró Ferenc

Nagy sikerű koncertet adott 2021. december 19-én - az ezen az estén 50 tagot számláló -  Körösparti Vasutas Koncert Fúvószenekar,  Dőge Csaba karmester, szakmai vezető dirigálásával a Csabagyöngye Kulturális Központban.

Zsúfolásig megtelt a Kulturális Központ 400 fős hangversenyterme Békéscsabán délután öt órára, hiszen a 2020-2021-es évek ismert pandémiás helyzete nemhogy a fellépéseket, de a próbákat sem engedte megtartani. A Körösparti Vasutas Koncert Fúvószenekart a békéscsabai közönségnek – de a zenét szerető vasutasságnak - már nem kell bemutatni, hiszen a térség  a régió egyik meghatározó művészeti együttesei közé tartozik. A VOKE Békéscsabai Vasutas Művelődési Háza művészeti csoportjaként működik hosszú évtizedek óta. Tagjai amatőr zenészek, zenetanárok, diákok. Minden korosztály képviselteti magát, létszámuk 30-60 fő között mozog. A békéscsabai Körösparti Vasutas Koncert Fúvószenekar 2018-ban jubileumi rendezvénysorozattal és egy CD elkészítésével ünnepelte fennállása 70. évfordulóját.

A fúvószenekar a „Békéscsaba Kultúrájáért” díj birtokosa, de számos sikert tudhat magáénak, amelyek közül a legutóbbi egy arany diploma, amellyel 2019-ben az együttes a XXI. Prágai Nemzetközi Fúvószenekari Fesztiválról és Versenyről térhetett haza.

A zenekart az a megtiszteltetés érte, hogy 2018-ban bekerült a Békéscsabai Települési Értéktárba. Az elmúlt két évben a lehetőségeikhez mérten vállaltak fellépést. Sajnos a világjárvány következményeként nem tarthatták meg heti rendszeres próbáikat 2020 első felében. A TérZene program keretében néhány vidéki településre látogattak el, hogy népszerűsítsék a fúvószenét és egy kis örömöt vigyenek a pandémiás mindennapokba. 2020 őszétől 2021 nyár elejéig szintén nem találkozhattak a művelődési ház próbatermében. Csupán néhány hónapja muzsikálhat újra együtt a csapat. Nagy öröm számukra, hogy most ismét igazi közönség előtt zenélhetnek.A zenekar szakmai vezetője és karmestere Döge Csaba, a gyulai Erkel Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola harsonatanára, kamaraművész, többszörös nívódíjas karmester.

Első műsorszámként a legendás olasz zeneszerző, Ennio Morricone zenéje által ihletett  „Morricone Portrait” Roland Kernen ügyesen megszerkesztett darabja csendült fel, amely a maestro legszebb dallamait sorakoztatta fel. A dalok közé tartozik: My Name Is NobodyMetello és Here's to You. Ennio Morricone 2020 júliusában hunyt el 91 éves korában. Az Oscar-, Grammy- és kétszeres Golden Globe-díjas olasz zeneszerzőre, az egyetemes filmzene egyik legismertebb és egyik legnagyobb hatású alakjára a fúvószenekar a koncertet nyitó darabbal emlékezett.

Szeretettel és tisztelettel köszöntötte Tóth G. Ildikó műsorvezető a megjelent közönséget és a vendégek között Herczeg Tamás országgyűlési képviselőt, Szarvas Péter polgármestert , Varga Tamás alpolgármestert, Békéscsaba Megyei Jogú Város Képviselő-testületének tagjait, a MÁV Zrt. és MÁV-Volán csoport vezetőit, munkatársait.

A következő műsorszám előtt Herczeg Tamás és Szarvas Péter köszöntötte kedves szavakkal a hallgatóságot és a zenekart. A polgármester úr nem jött üres kézzel: díszes emléklappal, ajándékkal és 100 ezer forintos támogatással is kifejezte elimerését a zenekarnak és a karmesternek.

Image

 

"Nincs karácsony Kevin nélkül" - tartja a mondás. Bármennyire érezzük megcsömörlöttnek magunkat Kevin McCallister (Macaulay Culkin) és a Vizes Banda (Joe Pesci, Daniel Stern) fogócskájától, illetve véljük úgy, hogy nincs nagyobb tévés közhely a szeretet ünnepén állandó jelleggel műsorra tűzött:„Reszkessetek, betörők!”-nél, Chris Columbus vígjátéka örök érvényű, s ezt a nézettségi adatok is alátámasztják.John Williams, zenéjével új szintre emelte az alkotást" - mesélte a direktor. Az Oscar-, Golden Globe- és Grammy-jelölésekkel egyaránt elismert zenemű átdolgozásából adott elő keresztmetszetet a vasutas zenekar.

Egy kis ünnepre hangoló meglepetéssel is készültek a szervezők: Aranyosi Ervin: „Ajándék, szeretettel” című versét Szegedi Nándor, a Szeberényi Gusztáv Adolf Evangélikus Általános Iskola 3. osztályos tanulója adta elő.

A mai európai fúvószenét érdekes eredeti kompozíciókkal gazdagította Jan Van der Roost, aki 1956-ban született a belgiumi Duffelben. Harsonát, zenetörténetet és zenei oktatást tanult  majd tanulmányait a Genti és az Antwerpeni Királyi Konzervatóriumban folytatta, ahol karmesteri és zeneszerzői képesítést szerzett. Ezúttal a Dublin táncok” című három részes zenei bravúr-egyvelegét szólaltatta meg a zenekar.

A korai jazz nagy népszerűségnek örvendett a Szovjetunióban. Ennek egyik jele, hogy 1934-ben zeneszerzőversenyt hirdettek a jazz műfajának a kávéházi zenéből „komoly” státuszba emelése érdekében. Ekkor született Dimitri Sosztakovics első valóban jazzes hangvételű műve, a háromtételes „1. jazz-szvit”. Sosztakovics „2. jazz-szvitjeként” számos előadás nyomán közismertté vált, valójában egy, a zeneszerző különböző balett-, film- és színházi kísérőzenéiből összeállított nyolctételes szvit varieté. Az ismert és sokat játszott gyönyörű sztár-keringőt nagy átéléssel játszotta el a zenekar.

Egy oroszországi utazása során Franco Cesarini zeneszerzőt a kozák dalok és a hagyományos táncok szépsége ihlette, hogy olyan fúvószenekari feldolgozást alkosson, amely hitelesen reprodukálja ennek a lenyűgöző zenének a szellemiségét. Az 1961-ben Svájban született karmester és fuvolaművész  Cossack Folk Dances című művét hallhatta a Körösparti Vasutas Koncert Fúvószenekar előadásában a koncert közönsége,  Döge Csaba vezényletével. A nagysikerű hangverseny utolsó száma előtt Döge Csaba karmester szavait tolmácsolta a műsorvezető, amely nem csak a közönségnek, hanem a zenekarnak is szólt:

„Köszönjük, hogy eljöttek a koncertre! Köszönjük a Csabagyöngye Kulturális Központ és a VOKE Békéscsabai Vasutas Művelődési Háza munkatársainak, hogy ez a hangverseny megvalósulhatott. Köszönöm, mindenkinek, aki az elmúlt nehéz időszakban is kitartott a művészet, a zene és a zenekar mellett. Köszönöm, hogy látogattátok a próbákat, fáradtságot nem ismerve felkészültetek a mai adventi hangversenyre, és most itt vagytok a színpadon. Szeretném név szerint megköszönni a munkátokat!”

A vastapssal fogadott üdvözlő szavak után - nagy ováció közepette - a zenekar névsorának hangszercsoportonkénti felsorolása következett.

Az est zárásaként Ástor Pantaleón Piazzolla, 20. századi  argentín zeneszerző , harmonikás, zenekarvezető egyik leghíresebb műve az Oblivion  csendült fel. Nyolcéves korában kapta az apjától az első, nyolcszögletű gombos harmonikáját (bandoneón). Tizenkét évesen kezdett klasszikus zenét tanulni a magyar származású  Wilda Béla zongoristától. Életművével a tangót és a bandoneónt a komolyzene részévé tette. Zenéjére legnagyobb hatással a tangó, a  dzsessz és Johann Sebastian Bach művei nyomták rá bélyegüket.. Több mint ezer zenedarabja maradt fenn, amelyeket a nagy koncerttermektől a kis klubokig világszerte játszanak, előadnak.

A műsorszámban a zenekar három fiatal tagja – Hartai Tamás, Szabó Marcell és Zlovszki Bence - játszott szólót, felvillantva kiváló zenei tudásukat, felkészültségüket.

Az ütemes tapssal fogadott zárószámot követően már csak az ünnepi jókívánságokat tolmácsolta szeretettel az est avatott műsorvezetője, majd a program zárásaként adventi hangulatban hangzott el hangfelvételről – zenei aláfestéssel - Ady Endre: Karácsonyi rege című verse Szabó Gyula, feledhetetlen színművészünk tolmácsolásában.

Áldott, békés ünnepeket mindenkinek!

Image