megelőzés koronavírus HR

A koronavírus elleni védekezés lehetőségei
2020.04.27 14:29
szerző: MÁV KIG

A Vasútegészségügyi NK Kft. összefoglalta az egészségügyi szempontból lényeges védőintézkedéseket és a védőeszközök használatával kapcsolatos álláspontot a SARS-CoV-2 (koronavírus) fertőzés kockázatának csökkentése érdekében.

1. Szájmaszk használata
A Nemzeti Népegészségügyi Központ javaslata alapján pormaszk használata csak megalapozottan gyanús, illetve igazolt COVID-19 betegségben szenvedők ellátásában résztvevő egészségügyi dolgozók részére indokolt.

Az arcon a védőeszköz viselése zavaró, mert viselője többször nyúl indokolatlanul az arcához, megigazítja a maszkot, így a maszk külső felszínéhez nyúl, amivel a fertőzés kockázatát nemhogy csökkenti, hanem növeli: érinti orrát, szemét, arcbőrét. Müller Cecília országos tisztifőorvos asszony erre az elmúlt napokban külön felhívta a figyelmet.

A dolgozók biztonságérzetének növelése érdekében részükre többször használatos textil szájmaszkot is lehet biztosítani. Ezek a maszkok nem minősülnek védőfelszerelésnek, nincsenek bevizsgálva, a józan paraszti ésszel átgondolva mechanikai gátat képeznek a cseppfertőzéssel terjedő kórokozókkal szemben. A vírusok, egyéb kórokozók elleni védelem biztosítása érdekében a szájmaszkokat magas hőfokon szükséges mosni, majd vasalni, és újra felhasználásig zártan tárolni.

2. Gumikesztyű használat
A megfelelő szerrel, megfelelő módon, megfelelő behatási ideig történő kézfertőtlenítés hatásos a szennyezett kézzel történő fertőződés kockázatának csökkentésében. A kesztyűviselés gyakorlatilag nem jelent előnyt, mert:fertőzés nem képes az emberi bőrön átjutva fertőzést okozni, tehát igazán nincs is értelme használatának, hamis biztonságérzetet kelthet a viselőjében. A nem megfelelően használt kesztyű pedig fokozhatja a fertőzésveszély kockázatát. Így például hosszas munkavégzés során kesztyűs kezünkkel érintjük meg arcunkat, szájunkat, szemünket, anélkül, hogy a kesztyűt tisztítanánk, fertőtlenítenénk, ami ugyanolyan veszélyes, mintha ezt csupasz kézzel tennénk meg.

3. Az alapvető higiéniai szabályok 
a. Gyakori kézmosás és fertőtlenítés
A COVID-19 vírusfertőzéssel szembeni megelőzés legfontosabb pillére a megfelelő, hatékony kézmosás és fertőtlenítés. A Nemzeti Népegészségügyi Központ tájékoztatása szerint a folyó,  meleg vízzel és folyékony szappannal történő kézmosás hatékony védelmet nyújt a koronavírus fertőzéssel szemben. A kézmosás ideje legalább 60 másodpercig tartson, betartva a kézmosás hat lépését. A kézmosás után egyszerhasználatos, eldobható papírkéztörlő használata szükséges. A csaptelep elzárását a kéztörlésre használt papírkéztörlővel célszerű elvégezni, ezzel is kivédve a felülszennyeződés lehetőségét. A hatékony kézmosás után nincs szükség a kéz alkoholos kézfertőtlenítővel történő bedörzsölésére.

Amikor azonban nincs lehetőség meleg folyóvízzel és folyékony szappannal történő kézmosásra, abban az esetben kell használni az alkoholos kézfertőtlenítőket, melyek víz nélkül is kifejtik a kéz felületén fertőtlenítő hatásukat. A szennyeződést azonban nem távolítják el a kéz felületéről, így szennyezett kézen már nem tudja teljes hatékonysággal támogatni a védekezést. A kéz bedörzsölés hat lépését meg kell tartani.

b. Arc, száj, orr, szem érintésének kerülése
Különös gondot kell fordítani arra, hogy piszkos kézzel ne érintsük a szájunkat, orrunkat, szemünket. Érintés előtt kézfertőtlenítést kell végezni minden esetben.

c. Köhögési etikett betartása
Köhögni, tüsszenteni papírzsebkendőbe kell, a használt zsebkendőt hulladéktárolóba kell helyezni, többször felhasználni, zsebbe tenni nem szabad. Utána kézfertőtlenítést vagy kézmosást kell végezni. Ha zsebkendő nem áll hirtelen rendelkezésre, akkor könyökhajlatba kell tüsszenteni, köhögni.

d. Megelőzés szempontjából zárt helyen a rendszeres szellőztetés nagyon fontos
A szellőztetéssel, a benti levegőben lévő kórokozók koncentrációja csökken, így a fertőzés kialakulásának esélyét csökkenteni tudjuk. Javasolt félóránként 5 percet szellőztetni.

e. Kerülni kell az érintkezést olyanokkal, akik köhögnek, tüsszögnek, lázasak 

f. Amennyiben betegek vagyunk, maradjunk házi karanténban, tartsunk távolságot másoktól! 
Tartózkodjunk a másokkal történő szoros fizikai érintkezéstől. Lehetőleg használjunk külön WC-t és mosdót, külön étkészletet és törülközőt.

Köszönjük együttműködésüket!