Duális képzés

interjú duális képzés Hírvonal

2020.04.27 15:16
szerző: dr. Hegyi Lúcia, Müller-Róka Bertold

A MÁV 2016 óta vesz részt a felsőoktatási törvény által lehetővé tett, gyakorlatorientált duális képzésben a Dunaújvárosi Egyetemmel együttműködve. A program első végzősei 2020. február 14-én vehették át diplomájukat.

A képzés célja, hogy az egyetemi alapképzés végén a diplomát megszerző hallgató olyan munkaerőként lépjen ki az intézményből, aki az elméleti felkészültsége mellett komoly szakterületi gyakorlatot is szerzett már, így szinte kész szakemberként kapcsolódhat be a vállalat munkájába. A hallgatók egyetemi éveik alatt a vállalatcsoport által biztosított mentoraik támogatásával megismerik a terület feladatait, az ott használt eszközöket, és a vállalati kultúra sajátosságait.

Image
Horváth Sebő Dániel
Horváth Sebő Dániel

Horváth Sebő Dániel gépészmérnök 2020. február 24-től a MÁV-START Budapest JBI Ferencvárosi Központi Járműjavító telephely munkavállalója üzemi mérnök munkakörben.

 

Már az egyetemre történő jelentkezésemkor eldöntöttem, hogy mérnöki tanulmányaimat duális képzési formában szeretném végezni. 2016-ban jelentkeztem a Dunaújvárosi Egyetem gépészmérnök képzésére. A vállalati kiválasztási eljárás során tapasztalt pozitívumok miatt duális gyakorlati helyként végül a MÁV-START Zrt.-t választottam. 

 

Az első, duális gyakornokként töltött munkanapomnak nagyon lelkesen vágtam neki, kizárólag azon izgultam, hogy vajon megtalálom-e azt az irodát a Keletiben, ahova be kell kopognom, és ahol találkozhatok a mentorommal, aki a képzés teljes ideje alatt Berlik Nándor volt. Nándira szakmailag és emberileg is mindig számíthattam, a képzés végére jó barátok lettünk. 

 

Az egyetemi képzésem alatt közel másfél év vállalati szakmai gyakorlatot szereztem, önálló munkavégzéssel hat projekt feladatot készítettem, szakdolgozatomat „A Desiro mo-
torvonatok légsűrítőinek elhasználódás vizsgálata, felújítási technológiai javaslat” témakörben írtam. A projekteken kívül betekinthettem különböző munkafolyamatokba az ország több telephelyén is. 

 

A duális képzés alatt elsajátított gyakorlati tudás mindenképpen nagyon hasznos, és a jelenlegi munkám során fel is tudom használni, viszont ez nagyon kicsi része annak, ami a napi önálló munkavégzéshez szükséges. Nagyon sokat kell még gyakorolnom. A vasúti szakmai alapokat is el kell sajátítanom, hiszen a vasúti hatósági vizsga előírás a munkámhoz.
A gépészmérnöki tudásomat szeretném tovább bővíteni, ezért idén jelentkeztem a Szent István Egyetemre gépészmérnök mesterszak mechatronika specializációra, sikeres felvételi után szeptembertől levelező képzésben kezdhetem meg a tanulmányaimat. 

Image
Sajtos Norbert
Sajtos Norbert

Sajtos Norbert mérnök-informatikus 2020. február 17-től a MÁV-SZK Információs és technológiai szolgáltatások üzletág munkavállalója alkalmazásfejlesztő munkakörben.

 

A jelenlegi mindennapi munkám során is leginkább tanulok még, most elsősorban a vasútszakmai alapokat sajátítom el, mint például a féktechnika, valamint a műhely mindennapi folyamatait igyekszem megismerni. Lelkes vagyok, hiszen alapvető tulajdonságom, hogy ha bekerülök valahova, abból megpróbálom a legjobbat kihozni.

 

Amikor az egyetemre jelentkeztem, már akkor eldöntöttem, hogy duális képzésben szeretnék tanulni. Több céghez is beadtam a pályázatomat, de a MÁV volt a leggyorsabb és az első, aki felvette velem a kapcsolatot. 
Az előzetes szintfelmérő után nyáron került sor a csoportos kiválasztásra és személyes interjúra. A jelentkezők közül engem választottak, így nagy volt az öröm.

 

Ami kiemelten fontos volt számomra, az a gyakorlatiasság, hogy az egyetemi tanulmányaim alatt megszerzett tudást egy olyan környezetben próbálhassam ki, ami a nagybetűs életben gyakorlatilag a munkahelyemnek felel meg. Továbbá ennyi idősen már szerettem volna kicsit önállóan élni az életem, megtanulni beosztani az időmet, gazdálkodni a fizetésemmel. 

 

Szoftverfejlesztés szakirányon tanultam, viszont a gyakorlati időm alatt rengeteg területét megismertem az informatikának. Adatbázisokat modelleztem, részt vettem tesztelésekben, illetve saját tesztprogramot is kellett írnom. Nagyon pozitív volt, hogy a félévek során a vezetőink mindig meghallgatták a javaslatainkat, elképzeléseinket a ránk bízott projektek kapcsán. Jelenleg a SharePoint fejlesztéssel foglalkozom, ami még kicsit idegen technológia, de a jövőben mindenképp fejlesztéssel szeretnék foglalkozni, akár back-end akár front-end oldalon.

 

Ami igazán sokat jelentett túl a szakmai fejlődésemen, az az, hogy a mentorom, Kárpáti Zoltán és kollégáim mindig segítettek, akár szakmai vagy magánéleti kérdéssel fordultam hozzájuk, nagyon jó barátok lettünk.

 

Minden fiatalnak csak ajánlani tudom ezt a képzési formát, mert 100%-ban az életre nevel túl a gyakorlatorientáltságon.