Teljesen megújult a MÁV VAGON Szolnok Területi Központ Kőrösi úti szociális épülete

Szolnok Hírvonal

2022.03.03 12:34
szerző: MÁV KIG

A MÁV saját beruházásában újult meg a MÁV VAGON szolnoki járműjavítójának szociális épülete. A közel 1 milliárd forintos fejlesztésnek köszönhetően a négyszintes létesítmény teljesen átalakult, új öltözőket, fürdőt és mosdókat építettek, amit a napokban újra birtokba vehetnek a MÁV VAGON itt dolgozó munkavállalói.

Tavaly október 1-jével hajtották végre a stratégiai átalakításokat a MÁV-START és MÁV VAGON leányvállalatai között. A személyszállítási közszolgáltatási feladatellátáshoz közvetlenül nem kapcsolódó járműgyártási tevékenységet, az annak végzéséhez szükséges munka- és eszközerőforrásokat tavaly októberben áthelyeztük a MÁV VAGON-hoz.  A MÁV VAGON létszáma közel tízszeresére nőtt a szervezeti átalakítással, feladatai között szerepel többek között a MÁV-START személykocsi és vontatójármű állományának fővizsgáztatása, nagyjavítása és egyéb felújításai. Az idei évben többek között közel 300 személykocsi fővizsgálatát végezhetik el, emellett mellékvonali személy-, és motorkocsik megújítását is tervezik. Ezeken túl a szolnoki járműjavítóban zajlik az IC+ kocsik gyártása, és KISS motorvonatok karbantartása is.

Szolnok szociális épület_átadó

Dr. Homolya Róbert, a MÁV elnök-vezérigazgatója elmondta: „Célunk a vasúti gördülőállomány versenyképességének megőrzése, annak folyamatos és hatékony fejlesztése. A vasúti járműgyártási rendszer tavalyi átalakítása is ennek érdekében zajlott le, a MÁV VAGON a kijelölt feladatait így még hatékonyabban tudja elvégezni. Az IC+ kocsik gyártása folyamatos, a megrendelt 70 járműből már mind a 35 másodosztályú elkészült, és forgalomba állt, az első és prémium osztályú szerelvények is folyamatosan gördülnek ki a szolnoki üzemből. A hamarosan elkészülő új, háromállású felületelőkészítő- és fényező csarnok pedig tovább gyorsítja, és még hatékonyabbá teszi a gyártási, felújítási folyamatot. A KISS emeletes motorvonatok karbantartását is itt végzik a tavaly nyáron átadott csarnokban, hogy a nagyrészt elővárosi forgalomban közlekedő járművek mindig rendelkezésre állhassanak. A MÁV VAGON fontos pozíciót tölt be a vasúti műszaki szolgáltatások piacán, az itteni munkavállalók számára így kiemelten fontos a megfelelő kompetenciák megszerzése és fejlesztése. A vasúttársaság pedig mindent megtesz annak érdekében, hogy dolgozói számára megfelelő színvonalú és vonzó munkahelyi körülményeket teremtsen, ennek érdekében újította fel most Szolnok Területi Központ Kőrösi úti szociális épületét.”

Szolnok szociális épület_átadó_HomolyaR

Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere: „A MÁV VAGON Területi Központja Szolnok gazdasági életének kiemelkedő cége. Többezer család megélhetése kapcsolódik szorosan a vasúthoz, illetve ehhez az üzemhez, így minden fejlesztés számunkra is nagyon fontos. A MÁV VAGON Területi Központjának nagy szerepe van abban, hogy városunk a magyar vasúti gépgyártás fellegvárává vált. Ez a folyamat erősödni fog a jövőben a vasúti hálózat korszerűsítésével. Az európai minőségben dolgozó munkavállalók most már európai színvonalú kiszolgáló épületet kapnak, ami tovább erősíti ennek a nagyszerű szakmának a presztízsét.”

Szolnok szociális épület_átadó_SzalayF

A MÁV saját forrásból valósította meg a négyszintes (földszint és három emelet), közel 1700 négyzetméteres épület teljeskörű átépítését. A szolnoki járműjavító 499 fős szociális tömbjének felújítását bő egy év alatt végezték el. A most befejezett felújítás eredményeképp a tetőszerkezet új hőszigetelést kapott, a homlokzati nyílászárókat kicserélték, teljesen megújult az épület villamos hálózata, korszerűsítették a villámvédelmi rendszert. Emellett modern energiatakarékos és megbízható LED világítást helyeztek el a falakra és a mennyezetre, valamint az épület fűtési és légtechnikai rendszerét is megújították. Három szinten összesen 114 zuhanyzót, 66 kézmosót és 39 mosdót építettek ki, a padló és a fal elegáns és esztétikus burkolatot kapott, emeletenként különböző színberakással. A munkatársak számára fehér és fekete öltöző biztosítja a munkába jövet és menet a kulturált ruhaváltás lehetőségét. A szociális és öltöző épületet a MÁV-VAGON munkavállalói hamarosan birtokba vehetik, így a napokban közel 350 fő költözhet be az új helyiségekbe.

Szolnok szociális épület_mosdó

Az épületben korábban üzemorvosi rendelő is működött, tervezetten áprilisban újra elérhető lesz ez a szolgáltatás itt a földszinten.

Szolnok szociális épület_öltöző