Párhuzamos fejlődés

interjú Hírvonal

2020.08.11 11:37
szerző: Benke Máté

A Budapest PTI-hoz tartozó munkakörülmény javító intézkedéssorozat egyik jelentős részeként új helyre költözhetett az istvántelki FET központ. Az itt dolgozó,- villamos üzemvitelért felelős kollégák 2019-ben vehették birtokba az újonnan kialakított szolgálati helyet. A FET központról Krenák János, villamos üzemirányítót kérdeztük.

Hány éve dolgozol a MÁV-nál?
Vasutas iskolába jártam, és az egyik üzemlátogatás során Istvántelekre látogattunk az osztállyal. Már akkor megtetszett a villamos üzemirányítói állás, ezért 1987-ben itt vállaltam munkát. Akkoriban még nem létezett a FET központ, csak Istvántelek alállomás táplálási szakaszát felügyeltük.

Hogyan nézett ki az előző szolgálati helyed?
Egy nagyon szűk, „L” alakú folyosón volt berendezve a vezénylőterem. A számítógépek és a villamos megszakítók a közelünkben voltak, emiatt nagy volt a zajterhelés. A helyiség a második emeleten volt, ahová lépcsőn lehetett feljutni, és nem tartozott hozzá konyha sem. 2018-ban aztán elkezdték kiépíteni az új központot, majd miután a technológiai hátteret is telepítették, átköltözhettünk.

Meg vagy elégedve az új helyiséggel? Nagyban javultak a munkakörülményeid?
Igen, de fontos megemlítenem, hogy a munkakörülményeink javulása nálunk nem csak kényelmi szempontból értelmezhető. Az új központban fejlettebb technológiákat építettek ki, a modern eszközök pedig nem csak a vasút működését segítik, hanem a mi munkánkat is megkönnyítik. Jó példa erre a szakaszolók és a megszakítók átépítése, ezeket régen kézzel kellett kapcsolni. A telekommunikációs eszközeink is sokat fejlődtek. Már nem használunk analóg telefonokat, cb rádiókat, vagy pályatelefonokat. Sokkal egyszerűbb és átláthatóbb a számítógépes rendszer. 

A helyiség ahová átköltöztünk jóval tágasabb, mint a régi, valamint légkondicionált. Tartozik hozzá egy korszerű konyha,- ezért már nem kell a vezénylőteremben enni, egy nagy öltöző, és zuhanyzó. A számítógépek és a megszakítók külön szobában lettek elhelyezve, így csend van a teremben. Az új asztaloknak köszönhetően kényelmesebb kezelni a berendezést. A FET központ egy oktatóteremmel és kulturált konferenciaszobával is kibővült.

És még néhány pozitívum: Az új helyiség már meglehetősen távol van a teljesítménytértől, sokkal közelebb van viszont a vasúti megállóhoz! A legtöbben vonattal járunk dolgozni, így ez nagy könnyebbséget jelent, ahogy a földszinti kialakítás is. Én jobban szeretek ide bejárni!