Kollégánk másodszor segített

Munkatársunk Segítség pályamentesítés Hírvonal

2021.10.06 13:23
szerző: Benke Máté

2020. március 6-án Mernye és Tab állomások között a pályára dőlt egy fa, amelyet Weisz Péter térközőr és fia eltávolítottak. Az idei évben a történelem megismételte önmagát, újabb fa dőlt ki, amely elállta a közlekedő vonat útját. Az akadályt ismét Weisz Péter és fia hárították el, amelynek köszönhetően a vonat mindössze egy órát késett. Az esemény részleteiről kollégánkat kérdeztük.

A tavalyi tettetekre is jól emlékszem, akkor gyalog siettetek a bajbajutott vonat elé. Mi történt most?

Amikor lejárt az éjszakai munkaközi szünetem és felébredtem, az volt az első gondolatom, hogy ma megint szükségem lesz a láncfűrészre. A megérzésem végül jónak bizonyult. Éppen a fiammal beszéltem, hogy gyűjtse össze az esővizet, amikor szóltak, hogy a 38310-es számú vonat elhagyta Karád állomást. A szerelvénynek 5:39-kor kellett volna megérkeznie Somogymeggyesre (Weisz Péter szolgálati helye, a szerk.), de nem jött. Ekkor hívtam Tab állomást, érdeklődtem, hogy mi ennek az oka. Közölték velem, hogy a sínre dőlt egy fa, ami elállja az útját. Rákérdeztem a tabi forgalmi szolgálattevőnél, hogy megoldjuk-e mi a problémát, vagy szól a katasztrófavédelemnek, mire azt a választ kaptam, hogy a katasztrófavédelmet mindenképp értesíti, de ha szeretnénk, akkor tehetünk valamit az ügy érdekébe. Felhívtam Raul fiamat, aki elhozta a láncfűrészt és elkocogtunk a vonatig. A helyszínre érkezve láttuk, hogy valójában két fa – egy száraz és egy épséges – dőlt ki, amelyeknek törzse és lombozata is a vágányon volt, így a vonat semmiképp nem tudta volna folytatni az útját. A fát feldaraboltuk, a rönköket a jegyvizsgáló és a mozdonyvezető segítségével elpakoltuk az útból. Érdekesség, hogy egész éjjel viharos idő volt és sokat esett, de amíg kimentünk a vonathoz éppen elállt. Mire visszaértünk, újabb felhőszakadás következett, így fentről is kaptunk egy kis segítséget.

Mennyi időt vett igénybe a folyamat?

Amíg kiértünk az 20-21 perc volt, a fa feldarabolása és eltakarítása további 15 percet vett igénybe. Pont egy óra késéssel ment el a vonat, amelyet a rajta utazók nagy örömmel vettek, munkánkat a helyszínen megköszönték. Mi az utasokért vagyunk, hogy segítsünk, ezért mindig megtesszük, amit tudunk.

Kollégánk munkáját ezúton is köszönjük!