Videokonferencián tanácskozott az OSZZSD Miniszteri Értekezlete

OSZZSD Hírvonal

2020.10.01 14:30
szerző: MÁV Zrt. Nemzetközi kapcsolatok igazgatóság

A koronavírus járvány miatt videokonferencia keretében rendezték meg 2020. szeptember 28-30. között az OSZZSD Miniszteri Értekezletének XLVIII. ülésszakát.  A vasúti ágazatot felügyelő tárcák értekezletére a MÁV Zrt. is meghívást kapott. A plenáris ülésen a vasútvállalatot Kukoda Bernadette nemzetközi kapcsolatok igazgató képviselte.

 Az Innovációs és Technológiai Minisztérium felkérésére a MÁV Zrt. az idén is részt vett a Vasutak Együttműködési Szervezetének Miniszteri Értekezletén, amelyre a szervezet fennállásának 64 éves történelmében első alkalommal videókonferencia keretében került sor.  A magyar delegációt Tóth Péter közlekedésért felelős helyettes államtitkár vezette.

 Az OSZZSD legfőbb irányító szervének ülésén 25 tagország küldöttsége, illetve a legnagyobb nemzetközi vasúti szervezetek és szakbizottságok (OTIF, CIT, UIC, TSZKT, DG MOVE), megfigyelők (DB) és csatlakozott vállalatok (Plaske Rt.) képviselői vettek részt.

 Az ülést a Főbizottság leköszönő lengyel elnöke, Tadeus Sozda vezette, aki 2020. november 1-től átadja az elnöki tisztséget Miroslaw Antonowicznak. Az új elnök megbízatása 2022. június 30-ig szól, és legfontosabb feladata a szervezet pénzügyi-gazdasági folyamatainak optimalizálása, a tagdíjfizetési fegyelem hatékonyabb betartatása, valamint a személyi állomány racionalizálása lesz.

 A napirendi pontok között szerepelt többek között a Főbizottság pénzügyi tevékenységéről szóló könyvvizsgálói jelentés megvitatása, a tárcaszintű bizottságok 2019. évi beszámolóinak és az OSZZSD munkaszervek 2020-2021. évi munkaterveinek elfogadása, valamint a 2020-2021. évi korrigált Költségvetés jóváhagyása.

 Mint ismeretes, az OSZZSD Miniszteri Értekezletének idei ülésére eredetileg 2020. június 9-12. között Budapesten került volna sor, de a koronavírus világjárvány miatti veszélyhelyzet nem tette lehetővé a lebonyolítását. A soron következő jövő évi, 2021. június 15-18. között megrendezendő XLIX. ülés helyszíne egyelőre nem ismert, ugyanis a házigazda Észak-Korea visszalépett a szervezéstől.