menetrend Hírek

Véget ért a nyár, de a jelentős kínálat megmarad
2021.09.01 08:58
szerző: MÁV START Kommunikáció

A nyári szezon augusztus utolsó hétvégéjén ugyan véget ér, de a MÁV-START az ezt követő időszakban is széles kínálatot nyújt azoknak, akik a Balatonhoz utaznak. Idén már 1,5 milliónál is többen utaztak a magyar tengerhez vonattal, ami több mint a járvány előtti 2019-es adatok.

Az északi parton, a Székesfehérvár és Balatonfüred között elkészült villamosításnak köszönhetően az utószezonban is új menetrendi struktúrát vezetnek be:

  • Az utószezonban is kétóránként közlekednek a Vízipók InterRégió vonatok Budapest és Balatonfüred között. Balatonakarattyáig csak Budapest-Kelenföld és Székesfehérvár állomáson, Balatonakarattyától Balatonfüredig pedig minden állomáson és megállóhelyen megállnak.
  • A Kék Hullám vonatok az utószezonban sebesvonatként közlekednek Budapest és Tapolca között kétóránként mindkét irányba. Balatonfüredig csak Budapest-Kelenföld, Székesfehérvár és Balatonalmádi állomáson állnak meg. Balatonfüred és Tapolca között Fövenyes és Szepezdfürdő megállókat váltott ütemben szolgálják ki, így mindkét megállóhelyre négyóránként lehet eljutni. Balatonfüred és Tapolca között a többi állomáson és megállóhelyen minden vonat megáll.
  • A nyári menetrendi időszakban közlekedő Katica InterRégió vonatok helyett minden állomáson és megállóhelyen megálló személyvonatokkal lehet utazni Székesfehérvár és Balatonfüred között, melyek Székesfehérváron csatlakoznak a Budapest felől érkező Balaton InterCitykhez.
  • A Budapestről 6:35-kor induló Balaton InterCity vonathoz csatlakozva új vonat közlekedik Keszthelyről Tapolcára: Keszthelyről 9:27-kor indul, Tapolcára 9:57-kor érkezik. Ezzel az utószezonban is biztosított többek között Vonyarcvashegy és Balatongyörök délelőtti budapesti kapcsolata.
  • Kaposvár és Fonyód között új  InterRégió vonatpár közlekedik munkanapokon az utószezonban. A vonat kora reggel , 6:48-kor indul Fonyódról, és 7:46-ra érkezik Kaposvárra. Visszafelé Kaposvárról 19:47-kor indul, és 20:43-kor érkezik Fonyódra.

A Balaton térségén kívül is finomhangolásra került a menetrend, így új expresszvonat közlekedik Sopronból vasárnaponként 20:21-kor Budapestre. Útközben csak Csorna, Győr, Komárom, Tata, Tatabánya és Budapest-Kelenföld állomáson áll meg. Több turisztikailag fontos régióban október közepe helyett november 1-ig közlekednek a kirándulók által használt járatok, így:

  • a Budapest–Vác–Szob vonalon a hétvégi és ünnepnapokon közlekedő gyorsított vonatok,
  • a Vác–Balassagyarmat vonalon egyes vonatok Vác és Diósjenő viszonylatban, illetve egy vonat Vác és Drégelypalánk között hétvégén és ünnepnapokon is közlekedik. A vonalon több vonat kerékpárszállításra is alkalmas kocsit továbbít.
  • az Eger–Szilvásvárad vonalon két turisztikai célú vonatpár közlekedik naponta,
  • illetve a Tisza-tavi kerékpáros és kirándulóforgalom érdekében a Tisza-tó expresszvonatok, illetve a Kál-Kápolna – Kisújszállás és a Karcag – Tiszafüred vonalon a kirándulók számára indított plusz személyvonatok a turisztikai szezon végéig, hétvégén és ünnepnapokon még közlekednek.

A MÁV-START nyári szezonjának eredményeit, sikereit és rekordjait az október elején megjelenő Vasutas Magazinban fogjuk majd összegezni. Minden kollégának köszönet az elhivatott munkáért!