Vasúttal is körbejárható lesz a Balaton

Balaton Hírvonal

2020.10.09 09:18
szerző: MTI

A Balaton-régió közlekedésfejlesztési stratégiájában a régión belüli közlekedési problémák megoldására kell koncentrálni. A fő cél a Balaton vasúti körbejárhatóságának biztosítása - hangzott el a Balaton Fejlesztési Tanács online konferenciáján.

Borbélyné Szabó Ágnes, az Innovációs és Technológiai Minisztérium főosztályvezetője a rendezvényen elmondta: a Szabadbattyán és Balatonfüred közötti szakasz villamosítása a tervek szerint jövő év júniusára készül el. Előkészítik a Balatonfüred-Tapolca-Keszthely szakasz villamosítását is.    

Folytatódik a vasúti és autóbuszos közlekedés összehangolása. Ennek következő lépéseként még e hónapban változások lesznek a balatonaligai közösségi közlekedésben, év végéig a déli parton a buszos tömegközlekedés jobban igazodik majd a vasúthoz.

Nyul Zoltán, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházási vezérigazgató-helyettese elmondta, zajlik 13 dél-balatoni vasútállomás rekonstrukciójának előkésztése, amelyből 6 kivitelezése még forrásra vár. Folyamatban van az észak-balatoni vasútállomások rekonstrukciója, 10 helyszínen az akadálymentesítés tervezése is, de a megvalósításra még nincs forrás.          

Kormányos László, a MÁV-Start Zrt. vezérigazgató-helyettese kiemelte, az elmúlt időszak fejlesztéseivel sikerült az ország több pontjáról is jobban megközelíthetővé tenni a Balatont, és vonzóbbá tenni a közösségi közlekedést. A pandémia miatt idén csak június második felében indult be a forgalom az üdülőrégió felé, emiatt a nyári utasforgalom az idén 15 százalékkal csökkent a tavalyi évhez képest. Arról is beszámolt, hogy a csökkenő forgalomban is 30 százalékkal több kerékpárt szállítottak, ezzel elérték a kapacitásaik határait.

 A tervezett fejlesztések között szólt arról, hogy jövőre KISS motorvonatokat is szeretnének üzembe állítani, és a tervek között szerepel az igen népszerűnek bizonyult új, Győr-Balatonszentgyörgy közvetlen utazási lehetőség Kaposvárig történő meghosszabbítása.

Dorner Lajos, a BFT közlekedési szakértője sikernek nevezte, hogy a térség 2014-ben elfogadott közlekedési stratégiájának 90 százaléka teljesülhetett. Beszélt a helyi közlekedési problémákat kezelő újabb tervekről, amelyekben egyebek közt az üdülőövezet autósforgalmának csökkentésére tesznek javaslatokat.