Vasúti Fenntarthatósági Index a vasutak szolgálatában

uic Hírvonal

2022.05.04 12:57
szerző: MÁV Nemzetközi kapcsolatok igazgatóság

Május 3-án indította el a Nemzetközi Vasútegylet (UIC) a Vasúti Fenntarthatósági Index online eszközt, amely hét, a vasúti szektor szempontjából kiemelt ENSZ  Fenntartható Fejlődési Cél (SDG) alapján értékeli a vasúttásaságok teljesítményét, hozzáadott értékét a fenntartható fejlődéshez.

Az online konferencia keretében élesített felület segítséget nyújt a vasutaknak a zöld befektetési célok elérésében. A szakmai módszertannal kidolgozott értékelési rendszer globális lefedettségű referenciaként szolgál a vasúti szektor szereplői számára, és egyben hozzájárul a szektor fenntartható fejlődés elősegítésében játszott szerepének népszerűsítéséhez is.

Az egységes értékelési rendszer pilot fejlesztésében a MÁV adatszolgáltatás formájában aktívan  vállalt szerepet. Az éles üzem bevezetését követően a Nemzetközi Vasútegylet meghirdette adatgyűjtési kampányát, amely során önkéntes formában a vasúttársaságok értékelhetik a fenntartható fejlődés érdekében megvalósított teljesítményeiket a 2019-2021-es időszakra vonatkozóan. Az eszköz által generált első mutatók közreadására 2022 őszén lehet számítani.

Az online nyitóeseményen az eszköz működésén túl a befektetői szempontokkal is megismerkedhettek az érdeklődők. A szakmai program emellett kiegészült interaktív panelbeszélgetéssel is, amely során európai és Európán kívüli személyszállítási, teherfuvarozási, valamint infrastruktúrakezelő vasúttársaságok támogatásukat fejezték ki a Vasúti Fenntarthatósági Index bevezetésével kapcsolatosan, ezzel is népszerűsítve a Vasúti Fenntarthatósági Index globális szintű lefedettségét.