Vasárnaptól a kelebiai vonal teljes hosszán szünetel már a vonatközlekedés

vágányzár Hírvonal

2022.05.02 10:34
szerző: MÁV KIG

A Budapest–Kunszentmiklós-Tass–Kelebia (150-es számú) vasútvonal több évig tartó átépítésének következő menetrendi üteme május 1-jétől lépett érvénybe. Azóta a teljes vonalon szünetelni fog a vonatforgalom, nem közlekednek vonatok a Keleti pályaudvar és Délegyháza közötti szakaszon sem. A Volánbusz autóbuszai pótolják a Budapest–Kunszentmiklós-Tass–Kelebia vasútvonal Budapest és Délegyháza közötti elővárosi szakaszát, valamint a Délegyháza–Kunszentmiklós és Kelebia közötti térséget is. Alternatív eljutási lehetőségként a H6-os HÉV-járatok is igénybe vehetők Dunaharaszti és Soroksár térségéből. Érdemes előre tájékozódni a megváltozott közlekedési kapcsolatokról a hétfői munkába vagy érettségire indulás előtt.

A kelebiai vasútvonalon május 1-jétől a Budapest és Délegyháza közötti, elővárosi szakaszon is szünetel a vonatközlekedés. Ennek megfelelően, az elővárosi térségben is a Volánbusz regionális autóbuszjáratai veszik át a vasút szerepét – ahogyan az február 1-jétől már a Délegyházától délre eső vonalszakasz esetében is történik.

Május 1-jétől nem közlekednek a továbbiakban a Délegyháza és Kunszentmiklós közötti, valamint a Kecskemét és Kelebia közötti pótlóbuszok, ezek helyett a vasútvonal mentén a meglévő és új helyközi autóbuszjáratok biztosítják az eljutási lehetőségeket.

Célszerű előre tájékozódni a Volánbusz weboldalán, hogy az egyes településeken melyik buszjárat megállója hol található. Az elővárosi és a regionális forgalom kiszolgálására új buszjáratok is indulnak.

  • Délegyházáról Budapest, Népliget a gyorsjáratokkal átlagosan körülbelül 40, a Soroksári úton át menőkkel pedig átlagosan kb. 55 perc alatt érhető el. A járatok Budapest és Délegyháza, autóbusz-forduló, illetve Kiskunlacháza, vasútállomás elágazás megállóhelyek között közlekednek, a Soroksári úton, a Helsinki úton, Dunaharasztin, Taksonyon és Dunavarsányon át. Munkanapokon jellemzően 60, a délutáni csúcsidőszakban 20, a reggeli csúcsidőszakban 15-20 percenként, míg hétvégén jellemzően 60, a reggeli időszakban 30 percenként indulnak.
  • Dunaharasztiból az M5-ös autópályán és a Soroksári úton át menő járatok együttes közlekedtetésének köszönhetően Budapest, Népliget a település majdnem egészéről egységesen átlagosan nagyjából 25 perc alatt elérhető.
  • Dunavarsányból Budapest, Népliget a gyorsjáratokkal átlagosan körülbelül 35, a Soroksáron át közlekedők járatokkal átlagosan 50 perc alatt, taksonyi indulás esetében pedig a gyorsjáratokkal átlagosan mintegy 35, a Soroksáron át közlekedők járatokkal átlagosan kb. 40 perc alatt érhető el.
  • Kunszentmiklóst érintően a január 31-től bevezetett menetrend kismértékű korrekcióját vezeti be a Volánbusz május 1-jétől.

Az elővárosi szakaszon az autóbuszjáratok budapesti végállomása egységesen a Népliget autóbusz-állomás, ahol mind az M3-as metróra, mind pedig az 1-es villamosra biztosítanak átszállási lehetőséget. Az M3-as metró felújításának jelenlegi szakaszában május 13-ig a metrópótló buszok közvetlen elérése érdekében, a munkanap reggeli időszakban a térségből érkező autóbuszok a Nagyvárad tér érintésével közlekednek.

A járatok többségénél alacsonypadlós, nagy kapacitású, szóló vagy csuklós autóbuszok végzik majd a szállítást annak érdekében, hogy lehetőség szerint valamennyi utas számára biztosítani lehessen az ülőhelyen történő utazás lehetőségét.

Dunaharaszti és Soroksár térségéből a belváros eléréséhez alternatív eljutási lehetőséget a H6-os HÉV is biztosít a Közvágóhíd felé.

A 2022. április 30-ával bezárólag megváltott vasúti bérleteket – érvényességi idejük végéig – a menetrend szerint közlekedő autóbuszjáratokon azonos települések közötti utazás céljából elfogadja a Volánbusz.

A közlekedésről részletes információkat, térképeket, településenkénti útvonal-leírásokat a Volánbusz honlapján találnak az utasok: https://www.volanbusz.hu/hu/hirek/hir/38585

Menetkedvezményi okmányok felhasználhatósága a 150-es vonalon május 1-jétől

A 150-es vonalon a vágányzár május 1-jével induló ütemében a vasúti közszolgáltatás teljes mértékben megszűnik. A személyszállítási tevékenységet a Volánbusz biztosítja ezen időszakban.

Az Információs és Technológiai Minisztérium a közszolgáltatásról szóló elrendelésében a vágányzár kapcsán kiadott díjszabási rendelkezésben szabályozta a menetkedvezményi okmányok felhasználhatóságát.

Menetkedvezményi okmányok felhasználása a Volánbusz érintett járatain

A 150-es vasútvonallal párhuzamosan közlekedő Volánbusz járatokon a vágányzár időszakában az alább felsorolt menetkedvezményi okmányok felhasználhatók utazásra. A Volánbusz szolgáltatása második kocsiosztályúnak minősül. Az érintett Volánbusz járatok felár (kiegészítő jegy) megváltása nélkül igénybe vehetők.

Érintett Volánbusz járatokon felhasználható menetkedvezményi okmányok listája:

  • vasúti utazási igazolvány (MÁV-START és GYSEV kiállítású is)
  • vasúti utazási- és felügyeleti igazolvány
  • ideiglenes vasúti utazási igazolvány
  • 40. mintaszámú szabadjegy (meghatározott viszonylatban)
  • szabadjegy
  • felügyeleti igazolvány 2 (F2 igazolvány)
  • 59. mintaszámú szabadjegy (meghatározott viszonylatban)

Az alábbi táblázatban látható, hogy mely két megálló között mely vonalszámú autóbuszokkal utazhatnak.

Image

Az alábbi táblázatban az látható, hogy különböző vonalszámú autóbuszokon mely megállók között érvényes a szabadjegy.

Image

 

A vágányzár miatti kellemetlenségekért elnézésüket kérjük, jó utazást kívánunk a Volánbusz járatain!

A táblázatok itt tekinthetők meg nagyobb méretben:

Letölthető dokumentumok