zarándoklat Hírek

Újra zakatol a csíksomlyói zarándokvonat
2022.06.02 13:02
szerző: MTI

Pünkösdkor - idén immár tizenötödik alkalommal - ismét útnak indul Székelyföldre az Össznemzeti Zarándokvonat. Ezen közel másfél ezren utaznak majd Erdélybe, hogy részt vegyenek a  csíksomlyói szentmisén és a további programokon. A Székely Gyors és a Csíksomlyó Expressz közös szerelvényét vontató mozdony díszítésével a 125 éve született, Kossuth-díjas székely-magyar íróra, Tamási Áronra emlékeznek.

Az emlékév céljának nevezte, hogy olyan programokat tartsanak az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpóramagyarságnak, amelyek bemutatják Tamási Áron életművét, és "kapcsot tudnak teremteni" az elszakított nemzetrészek között. A zarándokvonatot húzó mozdonyt az író arcképe, egy tőle származó idézet és farkaslaki táj díszíti - ismertette Szilágyi Péter, jelezve, hogy június 4-én tartják a nemzeti összetartozás napját.

Csütörtökön indul a kétnapos, Székelyudvarhely és Csíksomlyó között az ötödik alkalommal megrendezett lovas zarándoklat több mint 200 lovas részvételével. A csíksomlyói kegytemplom mellett Tamási Áron életét bemutató kiállítás nyílik, Tamási Áron szülőfalujában, Farkaslakán június 4-én az író életművét megidéző színházi előadást tartanak. A búcsú idei jelmondatában benne van a béke iránti vágy. A legfőbb célnak azt nevezte, hogy Magyarország kimaradjon a háborúból és megőrizze a békét a magyarságnak.

A. Szabó Magda, a Magyarság Háza munkatársa, a Tamási Áron-emlékév projektvezetője elmondta, Magyarországon, a Kárpát-medencében és a diaszpórában egyaránt tartanak eseményeket, köztük színházi előadásokat, kiállításokat, irodalmi esteket, próza- és esszéíró versenyt, novellapályázatot és illusztrációs pályázatot. A nemzeti összetartozás napján a Békéscsabai Jókai Színház vendégszerepel

Farkaslakán, augusztus második hetében a Gyulai Várszínházban öt színház Tamási Áron-előadásait láthatja a közönség. Az év végén Budapesten a XII. kerületben felavatják az író köztéri szobrát. Az emlékév záróeseményeként decemberen a Tamási Áronra nagy hatást gyakorló Kodály-művet, a Székelyfonót jeleníti meg különleges módon közös produkcióban a Nemzeti Színház és a Kodály Zoltán Kórusiskola.

Az eseményen elhangzott, hogy június 3-án, pénteken kora reggel Budapestről, a Keleti pályaudvarról útnak indul a csíksomlyói búcsúba a Székely Gyors és a Csíksomlyó Expressz, azaz az össznemzeti zarándokvonat, amelyet idén a Tamási Áron-mozdony húz majd, csatlakozva az emlékévhez. A Csíksomlyó Expressz Szombathelyről indul, majd Sopron, Kapuvár, Csorna, Győr, Komárom, Tatabánya érintésével érkezik Budapestre, a Keleti pályaudvarra. Ott a Csíksomlyó Expresszt összekapcsolják a Székely Gyorssal, és a két vonat együtt, "össznemzeti zarándokvonatként" indul Erdélybe.