testkamera Hírek

Újabb törvényi támogatás a testkamerák használatához
2022.01.14 13:50
szerző: MÁV-START

MÁV-START Biztonsági Igazgatósága a jegyvizsgáló bántalmazások megelőzése, megakadályozása, a támadások visszaszorítása, valamint a bekövetkezett események hatásainak csökkentése érdekében intézkedési tervet, úgynevezett „biztonsági csomagot” alkalmaz. Ennek egyik eleme Mobil Kamerás Rögzítő, azaz a testkamera rendszer használata. Munkatársaink biztonságának fokozása érdekében egy rendkívül fontos törvényi módosítást hirdettek ki, amely a testkamerával végzett kamerás megfigyeléssel kapcsolatos. A törvény módosítására többek között a MÁV-START kezdeményezésére került sor.

Az Országgyűlés 2021. december 17-én hirdette ki a 2021. évi CXXXVI. törvényt, amellyel 2022. január 1-jétől kiegészíti a 2.§-ban meghatározott fogalmakat (46-47. pontok) a kamera és a testkamera fogalmával, valamint teljes egészében módosítja – azaz a régi szabályok alapulvételével újakat állapít meg – a Személyszállítási Törvény 8.§-át és a 8/A.§-t.

Fontos változás a jogszabályban, hogy bekerül a testkamerával végzett kamerás megfigyelés lehetősége: a testkamerával való felvételkészítés célja „az utasok, valamint a  szolgáltató munkavállalói és megbízottai élete, személye, testi épsége, vagyontárgyai ellen irányuló jogsértő cselekmény felderítése, bizonyítása (…)” lehet. A testkamera alkalmazása körében ki kell emelni, hogy a törvény kifejezetten felhatalmazást biztosít arra, hogy kizárólag a testkamerával hangfelvétel kerüljön rögzítésre.

A MÁV-START kérésére sikerült elérni, hogy a testkamera is külön törvénybe kerüljön, és annak a kép- és hangfelvételt is megengedő törvényi változtatása elfogadásra kerüljön. A több mint egy éves előkészítési munka eredményeként létrejött törvénymódosítás jelentős lépés, hiszen sokkal egyszerűbbé válhat a problémás esetek bizonyítása azzal, hogy a történtek nem csak képi-, de hangos elemekkel is rekonstruálhatók. A hatóságoknak a nyomozás során könnyebb lesz a bizonyítási eljárás, mivel a hang- és képfelvételeket a bíróságok is fel tudják használni, ezáltal sokkal egyértelműbbek lesznek a bizonyítékok.

A testkamerák használata bizonyítottan eredményes. Az eszköz használatáról jegyvizsgáló kollégáink folyamatosan pozitív tapasztalatokat osztanak meg, melyeket az esetszámok jelentős csökkenése is alátámaszt. A hangrögzítés lehetőségével pedig egy még erősebb eszköz segíti fedélzeti munkatársaink biztonságát. Vasúttársaságunk célja, hogy minden szolgálati helyen, az összes szolgálatban lévő jegyvizsgáló számára biztosítani tudjuk a testkamera használatát. A teljes lefedettséget szeretnénk 2023. december 31-ig megvalósítani.