Újabb lépés járműveink színvonalas karbantartásáért

együttműködés Hírvonal

2021.04.09 10:38
szerző: MÁV-START Kommunikáció

Az ausztriai székhelyű ÖBB-Technische Services és a MÁV-START közös vállalatuk, a TS-MÁV Gépészet Services vonatkozásában Együttműködési megállapodást írt alá, megerősítve azt a korábban megfogalmazott együttes célt és szándékot, amelyre a közös vállalat egy évtizeddel ezelőtt létrejött.

Az ÖBB TS és az azóta a MÁV-START-ba beolvadt MÁV-GÉPÉSZET alapította 10 évvel ezelőtt a TS-MÁV Gépészet Services-t annak érdekében, hogy az ÖBB Konszern magyarországi és kelet-európai expanziója kapcsán az ÖBB vasútijárműveinek hazánkban jelentkező karbantartási igénye a leghatékonyabb megoldásokkal valósulhasson meg. A közös vállalat feladata a villamos- és a dízel mozdonyok karbantartása, a villamos forgógépek feljavítása, valamint az ÖBB PR mozdonyok hazai karbantartásának megszervezése, a kapcsolódó ÖBB TS normák bevezetésének és meghonosításának támogatása a MÁV-START karbantartási rendszerében, műhelyeiben. Az idei évben már közel 80 osztrák villamos- és dízelmozdony karbantartásához szükséges anyag- és alkatrészbiztosítás megszervezéséért és a karbantartásokhoz szükséges, úgynevezett szervízmérnöki szolgálat biztosításáért felelős a közös vállalat. A karbantartásokat a MÁV-START ferencvárosi és békéscsabai mozdonyjavító műhelyeiben végzik.

Az aláírt Stratégiai együttműködési megállapodás alapvető célja az aláíró társaságok vasútijármű karbantartási tevékenységének kiterjesztése a közös vállalaton keresztül. Kiemelt törekvés a vasútijárművek – elsősorban a vontatójárművek – karbantartás-feltételeinek fejlesztése Magyarországon a MÁV-START Budapest Ferencváros valamint Békéscsaba karbantartó műhelyében, támogatva a kapcsolódó logisztika, anyagbiztosítás, minőségbiztosítás, digitalizáció és szakképzés területeit is. 

A feladat már eddig is jelentős együttműködést várt el a két alapító cégtől, azonban korunk jelen kihívásai felvetették a még szorosabb összefogás igényét. A műhelyeinkben végzett karbantartások minőségével és hatékonyságával – a pandémia időszakában is – a forgalom folyamatos fenntarthatósága érdekében az ÖBB Konszern legfelsőbb vezetése is foglalkozik, és a MÁV-START legnehezebb időkben nyújtott teljesítményéről elismeréssel nyilatkoztak, a munkatársak minőségi munkát végeznek.