Új dunántúli összeköttetések, hazai turizmust segítő újdonságok a menetrendben

menetrend Hírvonal

2021.04.09 09:39
szerző: MÁV KIG

A tavaly decemberben hatályba lépő menetrend számos fejlesztést hozott mintegy harminc vasútvonalon. Április 11-től a szokásos évi első menetrendmódosítással további újításokat vezet be a MÁV-START annak érdekében, hogy minél többen vegyék igénybe a közösségi közlekedést akár a megyeszékhelyek, városok közötti utazásra, akár kirándulás, túrázás céljából.

A fejlesztések a Budapest—Vác—Szob, a Dunántúlon elsősorban a Győr—Kaposvár—Pécs, a Szombathely—Pécs, a Győr—Veszprém, a Székesfehérvár—Baja, a Budapest—Kaposvár; a keleti országrészben a Budapest—Békéscsaba—Lőkösháza, Miskolc—Hidasnémeti, Debrecen—Püspökladány és az Eger—Szilvásvárad viszonylatokon hoznak jelentősebb változásokat.

Mintegy harminc vasútvonalon hozott az utasok számára jól érzékelhető változást a 2020. december 13-án bevezetett új menetrend, számos vonalon csúcsidőben több vonat közlekedik a pálya- és járműfejlesztések eredményeként és csökkente a menetidők is. A MÁV és a Volánbusz integrációja révén több térségben is összehangolt vasúti és buszos csatlakozások létesültek, melyek a közösségi közlekedési rendszer versenyképességét javítják. Áprilistól korábbinál sűrűbb, gyorsabb és magasabb színvonalú szolgáltatással az autós közlekedésnél is kényelmesebb eljutást biztosít a MÁV-START számos viszonylaton.

Az áprilistól 11-től hatályos fejlesztések eredményeképpen a Dunántúlon, Győr és Veszprém között új menetrend szerint, minden korábbinál sűrűbben közlekednek a vonatok: hétköznap a délelőtti időszak kivételével kétóránként, hétvégéken pedig egész nap kétóránként. Veszprémben csatlakoznak a Bakony InterCity-hez, a Göcsej InterCity-hez, Győrben a Budapest és Bécs közötti EuroCity-khez. Győr és Bakonyszentlászló között a kétóránkénti vonatokon felül sűrítővonatok is közlekednek, alkalmazkodva a megyeszékhelyre munkába és iskolába járók utazási igényeihez.

Image

 

Április 11-től Budapest és Kaposvár között naponta három pár közvetlen InterCity közlekedik, amelyek áprilistól csaknem 10 százalékkal olcsóbban vehetők igénybe. Az InterCity-járatok IC kocsijaiban egységesen 300 forintos helyjegyet kell váltani, a vonatok gyorsvonati részében pedig felármentesen, azaz pótjegy megváltása nélkül utazhatnak az utasok.

A Helikon InterRégió járatok egész nap kétóránként közlekednek Kaposvár és Győr között modern, alacsonypadlós Desiro motorvonatokkal. Áprilistól naponta egy vonatpár, illetve egy pénteki vonat hosszabb útvonalon, Győr és Pécs között közlekedik, ezáltal a dél-dunántúli régióból a Balaton is könnyen elérhetővé válik.

Turisztikai időszakban a kirándulók igényeihez igazodva április 17-től hétvégén és ünnepnapokon új, gyorsított vonatok közlekednek a Nyugati pályaudvar és Szob között. Ekkortól négy pár hétvégeken és ünnepnapokon közlekedő személyvonat a jelenlegi meghosszabbított Budapest—Vác―Szob útvonal helyett csak Budapest és Vác viszonylatban közlekedik.

Észak-Magyarországon is több viszonylaton lép életbe változás. Az Egerbe, Szilvásváradra kirándulóknak kedvezőbb eljutást kínál a MÁV-START áprilistól. Ennek előzménye, hogy 2020 októbere óta Budapest és Eger között már óránként közlekednek az Agria InterRégió vonatok, melyek a két város közötti utat 1 óra 50 perc alatt teszik meg. A fejlesztéshez kapcsolódva módosul az Eger–Szilvásvárad vasútvonalon közlekedő vonatok menetrendje is, a személyvonatok az Agria InterRégió vonatokhoz csatlakozva közlekednek. A reggeli és késő délutáni vonatpár október 24-ig jár. Könnyebbé válik a fővárosból Szarvaskő és a Bélapátfalvi Cementgyár megállók megközelítése, amelyek az Országos Kéktúra bélyegzőhelyei. A Szalajka-völgybe kirándulók eljutási lehetőségei is kedvezőbbé válnak.

A Volánbusz az autóbusz-járatok menetrendjét a most változó vasúti közlekedési rendhez igazítja, biztosítva ezáltal az átszállási kapcsolatok zavartalan kiszolgálását, az eljutási lehetőségek fenntartását, illetve bővítését.

A további fejlesztésekről, menetrendekről itt olvashatnak részletes információkat az érdeklődők: https://www.mavcsoport.hu/mav-start/belfoldi-utazas/uj-dunantuli-osszekottetesek-es-hazai-turizmus-fellenduleset-segito