Új árokásógépeket szerzett a MÁV

beszerzés Hírvonal

2021.05.18 10:07
szerző: Dóra Tamás

A távközlési és biztosítóberendezési szakszolgálat régi álma teljesült 2021 márciusában, amikor a 7 db SANY SY18C típusú minikotró (árokásógép), tartozékai és a KALYDI-22 típusú szállító utánfutó utolsó egysége is átadásra került. 

A távközlési és biztosítóberendezési szakszolgálatok szinte a teljes vasúti pályahálózat mentén üzemeltetnek kábeles (optikai és fémvezetőjű) alaphálózatot, amelynek rendszeres karbantartása, a lehető legrövidebb időn belüli hibaelhárítása mindkét szakszolgálat kiemelt feladatai közé tartozik. A kábelhálózat egyes elemeinek elavultsága miatti meghibásodások, illetve a vasúti fejlesztések keretében végzett pályamenti munkák következtében bekövetkező kábelvágások, rongálások jelentős hatással lehetnek az adott vonalszakasz menetrendszerűségére. Ezért is kiemelten fontos, hogy a hibaelhárítást végző szakemberek helyre tudják állítani a vonalas összeköttetéseket a lehető legrövidebb idő alatt. E cél eléréséhez elengedhetetlen (a jól képzett szakemberek mellett) a megfelelő eszköz- és műszerpark megléte. A KALYDI-22 típusú szállító utánfutó segítségével szinte az egész ország területére rövid időn belül elszállítható a SANY SY18C típusú minikotró, amely a kézi feltárással szemben jelentősen lerövidíti a hibás kábelszakasz feltárásának idejét, ezáltal csökkenti a hibaidőket. Hatása közvetve a vonatok menetrendszerűségében is jelentkezik.

A beszerzés

Dr. Homolya Róbert elnök-vezérigazgató jóváhagyásával intézkedési terv került kidolgozásra 15689-6/2019/MAV számon „A kábelvágásokkal kapcsolatos hibaelhárítás felgyorsításához szükséges törpemarkoló, vagy azzal egyenértékű kábelárok ásására alkalmas gépi eszköz beszerzésére.”. Pályavasúti Területi Igazgatóságonként egy, Budapestre kettő, összesen 7 darab gép és adaptereinek beszerzését tartalmazta a terv. Első feladat a beszerzés műszaki tartalmának és költségigényének meghatározása, majd a közbeszerzés kiírása volt, melynek során az ajánlati ár és a kötelezően megajánlandó két év jótálláson kívül megajánlható 0-5 év plusz jótállási idő megajánlásával került kiválasztásra a legjobb ajánlattevő. Az eljárás során kiadott műszaki paramétereknek való megfelelés olyan kihívások elé állította az ajánlattevőket, amelynek a hatból négyen nem is tudtak megfelelni. A közbeszerzési eljárásban 6 pályázó közül a VERBIS Kft. (a SANY kotrógépek hivatalos magyarországi képviselete) adta a legkedvezőbb ajánlatot, ezért a MÁV velük kötött adásvételi szerződést. A cég a SANY SY18C típusú minikotrókat tartozékaival és a szállító trélerrel együtt a Biztositóberendezési Főnökség Budapest Nyugat, a Távközlési Főnökség Budapest, aBiztosítóberendezési Főnökség Debrecen, a Biztosítóberendezési Főnökség Miskolc, a Távközlési Főnökség Pécs, a Távközlési Főnökség Szeged, és a Távközlési Főnökség Szombathely telephelyire szállította, ahol 4-4 szakember a szükséges kezelői oktatást is megkapta.

Modern technika

Annak érdekében, hogy ne legyenek kétségeink a termékkel kapcsolatban, tudnunk kell, hogy a kínai nehézipar egyik legsikeresebb képviselője a SANY Heavy Industry Co. Ltd. folyamatosan bővíti az európai piacra szánt kotrógépek családját, melynek tagjai az intelligens vezérlőmoduloknak és a legmodernebb motoroknak köszönhetően az eddiginél is nagyobb teljesítményt nyújtanak takarékosabb üzemanyag fogyasztás és kisebb környezet terhelés mellett. A többségi magántulajdonban levő SANY nehézipari gépgyártó vállalatot 1989-ben alapították, központja, Hunan tartomány fővárosa, Changsha kiemelt gazdasági/technológiai fejlesztési övezetben található, 75 hektáron elterülő, 18 hatalmas gyártócsarnokot magában foglaló, a SANY-ról elnevezett ipari város, amely emellett komoly gyártókapacitással rendelkezik a Shanghai melletti Kunshanban, Pekingben és Shenyangban is. A cég az első olyan kínai gépgyártó vállalat, amely saját gyártóüzemet nyitott az USA-ban és Németországban. A cég jelmondata, hogy „a minőség megváltoztatja a világot” és ennek beteljesítése érdekében mindent meg is tesznek, az éves bevétel 5-7% -át kutatás-fejlesztésre fordítják, saját posztgraduális képzési programokat indítanak, melyek eredményeképpen ma ott működik Kína egyik vezető technológiai fejlesztő centruma.

Európai együttműködés

Az európai piacra szánt SANY gépek terméktámogatásáért és alkatrészellátásért a németországi Bedburgban található gyártó-, fejlesztő- és logisztikai központ felel, ahol kikötői darukat, konténerrakókat, nehéz targoncákat stb. is gyártanak amellett, hogy 24 órán belül bármely Európában értékesített Sany géphez szinte bármilyen alkatrészt ki tudnak küldeni. Az európai piacra szánt minikotrók családja jelenleg 5 tagú, az SY16C jelű, nyitott borulókeretes verzió tömege 1750 kg, az SY18C zárt fülkével rendelkező típus tömege 1850 kg,  a szintén csak zárt fülkével forgalmazott SY26U tömege 2755 kg, az SY35U típusé 3855 kg, míg az SY50C verzióé 5400 kg. Minden típus EU STAGE V emissziós előírásoknak megfelelő Yanmar dízelmotorral és 3. generációs terhelésérzékelő vezérléssel rendelkezik. A fő alkatrészek a legnevesebb beszállítóktól származnak, a minikotrók mind munkahatékonysági, mind ergonómiai szempontból kiválóak.

A beruházás nem valósulhatott volna meg Szivós Zoltán távközlési osztályvezető, dr. Sándor Balázs közbeszerzési szakértő és Kiss László beruházási projektkoordinátor aktív részvétele nélkül.