Tovább szépül Kapostüskevár

Kapostüskevár Hírvonal

2020.11.30 17:37
szerző: Kaposvári Területi Igazgatóság

Kapostüskevár vasúti megállóhely időről-időre hallat magáról. A megállóhelyen vasúttörténeti kiállítás működik, melyet egy civil nonprofit szervezet, a Verebély László Vasúttörténeti Egyesület rendezett be, üzemelteti és folyamatosan fejleszti azt. Az épületnek, valamint környezetének rendben tartását, csinosítását is az Egyesület végzi a MÁV Zrt.-vel kötött megállapodás alapján. Kemenczei Róbert, az egyesület lelkes tagja az elvégzett munkákról rendszeresen fényképes dokumentációt küld a pécsi Területi Igazgatóság számára.

A szomszédos Kaposfüreden Kiss Zoltánné Androsovits Petronella tájképi kertész megálmodott és létrehozott egy 4300 négyzetméteres arborétumot, melynek a „Csodás kertem” nevet adta. Petronella kertjéből gyakran adományoz magánszemélyeknek, óvodáknak, iskoláknak cserjéket, facsemetéket, dísznövényeket. A kertész hangsúlyozza a biodiverzitás, a biológiai sokszínűség fontosságát, munkájával, az általa telepített növények sokféleségével is erre törekszik.

2020 októberében a Verebély László Vasúttörténeti Egyesület helyi lakosokkal megerősödve magaságyásokat létesített Kapostüskevár megállóhelyen. Az ágyásokhoz szükséges betonelemeket, elbontott peronburkolati lapokat és a virágföldet a pécsi Pályavasúti Területi Igazgatóság biztosította. Petronella ültette be a négy magaságyást, tizenöt új növényfajt telepítve a meglévő rózsák mellé.

 

A sok különös nevű növény (gólyaorr, bíbor kasvirág, csinos gerlefej) mellett helyet kapott az a fehér liliomtő is, amelyet egy utas ajánlott fel a megállóhely számára. A kertész szerint jelen állapotukban az ágyások még kicsit „kócosnak” tűnhetnek, de tavasszal, a természet ébredésével pompás látványra számíthatunk. A munka végeztével így fogalmazott az arborétum tulajdonos: „Csuda tudja, ennek a kis állomásnak hatalma van, vagy varázs ereje? Észrevétlenül kerít hatalmába, és egyszer csak azt veszed észre, hogy jól érzed magad itt.”

Petronella arborétumáról a Kaposvár TV is készített egy riportot, melyet itt lehet megtekinteni:

https://kaposvarmost.hu/videok/kaposvar-most/2020/09/28/megalmodni-es-megcsinalni-csodalatos-arboretum-tarul-elenk-kaposfureden.html?fbclid=IwAR2cC9UsCORJY_sh0P1_CeJ0p4EOMdnZxFGQbVxi4WbBAIKUGsz8SSX0Otk