Tisztítsuk meg az Országot! - Év végi akció​

illegális hulladék Hírvonal

2020.12.21 09:01
szerző: MÁV KIG

A MÁV-csoport és a Magyar Közút Zrt. év végéig összehangolt akcióban gondoskodik a legforgalmasabb szakaszok ellenőrzéséről és az illegálisan lerakott hulladék felszámolásáról a kormány Tisztítsuk meg az Országot! Projektjében.

A „Tisztítsuk meg az Országot!” Projekt keretében ezév nyarán megkezdődött az illegális hulladék lerakással leginkább érintett területek megtisztítása. A Projektben megkezdtük a vasúti és közúti létesítmények, az erdők, a nemzeti parkok valamint az önkormányzati közterületeken fellelhető illegális hulladékok összegyűjtését. A Projekt első szakaszában ún. próba helyszínek kerültek kijelölésre, majd október 1-jén Palkovics László miniszter bejelentette a Projekt országos szintű kiterjesztését. A Belügyminisztérium az önkormányzatok, az Innovációs és Technológiai Minisztérium pedig mindenki más számára pályázati konstrukciókat írt ki. A nemrégiben meghosszabbított első ütemet április végéig kell lezárni majd.

A program év végi akciójában a MÁV munkatársai a vasúti sínek mentén, az állomások közelében végzik a terület megtisztítását, országos szinten. A hulladékmentesítés egész héten zajlik Monor és Kőbánya-Kispest állomások közelében, Budapest-Déli pályaudvar környékén, valamint Szolnok és Tatabánya állomás közelében. Az akció kiterjed Szerencs és Füzesabony állomások és Miskolc-Tiszai pályaudvar környékére, valamint a 90. számú vasútvonal Miskolc-Tiszai – Hidasnémeti közötti szakaszára. A MÁV munkatársai Debrecen, Nyíregyháza, Szeged, Békéscsaba és Kiskunfélegyháza állomások közelében is gyűjtik az illegálisan elhelyezett hulladékot. Megtisztul Pécs, Kaposvár, Dombóvár, Nagykanizsa, Zalaegerszeg, Celldömölk és Veszprém vasútállomások környéke is.

Image

 

Dr. habil Boros Anita, az Innovációs és Technológiai Minisztérium építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkára elmondta, hogy a Tisztítsuk meg az Országot! Projekt egy Európában egyedülálló akció, amelyben az állami vállalatokon kívül az önkormányzatok, a civil szervezetek és a lakosság közreműködésére is számítanak.

Az államtitkár felhívta a figyelmet arra is, hogy az ünnepek közeledtével több csomagolási hulladék kerül a háztartásokba, de már azzal is nagyon sokat segítünk, ha odafigyelünk azok megfelelő, szelektív gyűjtésére.

Boros Anita arra is utalt, hogy célszerű előre megtervezni az ünnepet: a bevásárlást, az ajándékok megrendelését, azok csomagolását, a fa beszerzését és feldíszítését, vagy akár az ünnepi menüt is. Mielőtt az előkészületeknek nekilátunk, nézzük meg, mit használtunk tavaly vagy azelőtt, hiszen már azzal is rengeteg pénzt és időt spórolhatunk meg, ha valamiből, ami rendelkezésünkre áll, nem vásárolunk újat. Az államtitkár azt is kiemelte, hogy a Fenntartható Karácsony keretében december 20-áig lehet pályázni különböző kategóriákban, elsősorban abból a célból, hogy bemutassuk mi mindent lehet az ünnepek közeledtével tenni a fenntarthatóság és  a környezetvédelem érdekében. Hasonló célból kerültek kiállításra több budapesti bevásárló központban hulladékból készült karácsonyfák is, hiszen  a legjobb hulladék az, amely létre sem jön. Ha mégis, akkor célszerű azt visszavezetni a gazdasági körforgásba az újrahasznosításon és az újrahasználaton keresztül. Az a hulladék viszont, amelyet jogellenesen eldobálnak, vagy tiltottan elhelyeznek, döntő többségükben már nem hasznosul újra. Ezért az államtitkár mindenki figyelmét arra hívta fel, hogy januártól a jogsértőket a kormányhivatalok szervezetén belül létrejövő hulladékgazdálkodási hatóság tagjai - más szervekkel együtt - szigorúan büntethetik majd, sőt a súlyosabb esetek elkövetőivel szemben szabadságvesztés is kiszabható lesz.

Az államtitkár mindenkit arra kért, hogy tartsuk tiszteletben a Tisztítsuk meg az Országot! Projektben részt vevők, így  a MÁV Zrt. munkatársainak a megfeszített munkáját és ne dobjunk ki semmit sem nem megengedett módon, hiszen ha már akár csak egy-egy PET palack, vagy januárban a lecsupaszított fenyőfa nem az árok parton vagy a vasúti sínek mellett végzi, nagy tehertől óvjuk meg a környezetünket és felesleges kiadásokat is megspórolhatunk, emelte ki az államtitkár.

Dr. Homolya Róbert a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója hangsúlyozta: országosan mintegy 550 helyszínen mért fel a vasúttársaság illegálisan elhagyott hulladékot. Ezeknek több mint fele a vasúti pálya mentén található. A jelenlegi felmérések alapján vasúti területeken 11000 m3 illegálisan elhagyott hulladék található, mintegy 36000 m2 területen. A MÁV az új programhoz készített hulladék-felmérés-, valamint a HulladékRadar applikáción keresztül beérkező adatok és információk alapján tervezi és folyamatosan végzi az elszállításokat. A vasúttársaság közel kétszáz bejelentést kapott a HulladékRadar applikáción keresztül, ezek alapján mintegy 1050 tonna hulladék elszállításáról gondoskodott.

Image

 

A MÁV tiltó táblákat helyez ki a már megtisztított területekre, vizsgálja a területhez való hozzáférés fizikai eszközökkel való megakadályozását, korlátozását illetve ellenőrzésekkel igyekszik fenntartani a területek hulladékmentességét. Az illegális hulladéklerakók felszámolása mellett az is fontos, hogy újabbak ne keletkezzenek, tehát a megtisztított területek szennyezésmentesek maradjanak.