"Tisztítsuk meg az országot!" Dél-Borsodban

illegális hulladék Hírvonal

2020.11.09 14:38
szerző: MTI

Megkezdődött a Tisztítsuk meg az országot! program a Bükki Nemzeti Park területén.  A dél-borsodi Mezőcsáton, a település határában több tíz köbméternyi illegálisan lerakott szemetet szedtek fel és szállítottak el. 

A kormány a februárban elfogadott Klíma- és természetvédelmi akcióterv elfogadásával a tiszta, szép és élhető Magyarország mellett tette le voksát. A nyolc pont köré szerveződő intézkedéscsomag egyik sarkalatos része az illegálisan lerakott hulladékok felszámolása és az újratermelődés megakadályozása, ami egy állandóan aktuális probléma Magyarországon. A tapasztalatok szerint ugyanis ahol egyszer illegális hulladékot helyeznek el, ott az újból megjelenik, sok esetben nagyobb mennyiségben, mint az első alkalommal.

A Tisztítsuk meg az országot! programmal az illegális lerakókat számolják fel 2020 és 2022 között, a kormány több eszközzel tudja támogatni a hulladékok illegális lerakásának megakadályozását és újrahasznosításuk arányának növelését. Jelenleg is folyamatban van két pályázat - a Belügyminisztérium és az Innovációs és Technológiai Minisztérium koordinációjában -, amely a települési önkormányzatoknak, valamint civil és egyházi szervezeteknek nyújt támogatást a hulladékok felmérésére és elszállítására.

Az országos programban a MÁV Zrt., a Magyar Közút Nonprofit Zrt., az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a települési önkormányzatok mellett az állami erdészeti társaságok és a nemzeti park igazgatóságok is részt vesznek. A cél az, hogy az erdőkben, a nemzeti parkokban, a folyók, a vasúti és közúti létesítmények mentén, valamint az önkormányzati közterületeken fellelhető, illegálisan lerakott hulladékokat elszállítsák, tisztuljon a környezet, és meg kell előzni azt, hogy a továbbiakban ilyenek előforduljanak.

A dél-borsodi mezőség nagy természeti értékekkel bír, a terület a Bükktől a Tiszáig terjed, a természet- és környezetvédelem itt különösen fontos. Az is lényeges, hogy ne csak az állam vegyen részt ebben a feladatban, hanem az önkormányzatok, a civil szervezetek, a gazdálkodók és a magánszemélyek is.