SZOBROT AVATTAK A MÁRIABESNYŐI VASÚTÁLLOMÁSON

szoboravatás Szűz Mária Hírvonal

2020.09.09 10:49
szerző: Szerkesztőség

Budapest, 2020. szeptember 8. – A mai napon tartott ünnepélyes leleplezés és felszentelés után ismét Mária szobra fogadja a vonattal érkezőket a máriabesnyői vasúti megállóhelyen. Az eredeti Szűz Mária-szobrot, Bory Jenő szobrászművész alkotását 1936-ban avatták fel, azonban a II. világháború után eltávolították az állomásról. 

Mivel az eredeti alkotás már otthonra talált a Máriabesnyői Nagyboldogasszony Bazilika mellett, a helyi lakosság és az Értékvédő Közhasznú Egyesület kezdeményezte egy másolat elhelyezését a szobor eredeti helyén, Máriabesnyő vasútállomásán. A szobrot a Mária – Kisboldogasszony napján tartott ünnepélyes leleplezés után dr. Sztankó Attila, a Máriabesnyői Nagyboldogasszony Bazilika plébánosa szentelte fel. 

A Magyar Királyi Államvasutak igazgatósága 1936-ban állíttatta Szűz Mária szobrát. A vasúttársaság így kívánta kifejezni Mária iránti tiszteletét, és áldást kérni a vasutakra és a vasutasokra. Ezt követően a vasutasok minden évben zarándoklatot tartottak a kegyhelyen, ahol többek között megkoszorúzták az állomáson felállított Mária-szobrot.