Szabadon hozzáférhetővé vált a Volánbusz menetrendi adatbázisa

Volánbusz Hírvonal

2022.07.12 09:20
szerző: MTI

A Volánbusz is elérhetővé tette menetrendi adatbázisát a fejlesztők számára - jelentette be a Technológiai és Ipari Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára, Vitézy Dávid.

A Volánbusz az elmúlt években nemzetközi sztenderddé vált GTFS-formátumban tette közzé menetrendi adatbázisát. Az adatbázis naponta frissül, szabadon felhasználható és díjmentesen elérhető a https://www.volanbusz.hu/hu/menetrendek/gtfs oldalon. A GTFS-információk (General Transit Feed Specification) nyilvánossá tétele lehetővé teszi, hogy bárki meg tudja jeleníteni a Volánbusz menetrendi adatait saját utazástervező szoftverében, így új lehetőségek nyílnak az autóbuszos közlekedési információkat használó alkalmazások fejlesztésére. 

A nyilvános, minden nap végén frissülő, díjmentesen letölthető és szabadon felhasználható adatbázis honlapunkon érhető el GTFS-állományként:

https://www.volanbusz.hu/hu/menetrendek/gtfs

Egy évtizeddel ezelőtt a Vitézy Dávid által vezetett Budapesti Közlekedési Központ elsőként tette az utazástervezők számára nyílttá és elérhetővé a GTFS-adatokat, és azóta már a MÁV-START, a GYSEV és a MÁV-HÉV is megnyitotta hasonló adatbázisát. Bízunk benne, hogy még több felületen jelennek meg a Volánbusz helyi és helyközi menetrendjei, és ennek is köszönhetően egyre többen választják utazásukhoz az autóbuszjáratokat.