Orosházán az Országos Vasutas Fotókiállítás

kiállítás Hírvonal

2021.02.03 10:47
szerző: Vasúttörténeti Alapítvány

A Vasúttörténeti Alapítvány egyik hagyományos rendezvénye az Országos Vasutas Fotókiállítás, mely minden évben új képekkel járja be az országot.  Február 1-jétől 15-ig Orosháza állomáson tekinthetők meg a fotók.

A szervezők a pályázatokat és a kiállításokat 1996 és 2014 között analóg képekkel rendezték meg. 2015 óta viszont digitálisan hirdetik meg a lehetőséget, a Vasutasok Országos Közművelődési Egyesületének győri Művelődési Házával együttműködve. A kiállításra is alkalmasnak talált felvételeket papírra nyomtatják és a bemutatják.

2020-ban is meghirdetésre került a „Képek az ország vasútjairól” című pályázat. 36 vasutastól 163 kép érkezett be, 83 alkotást ítéltek meg nyilvános vetítésre méltónak, és ebből 44 felvételt válogattak ki a vándorkiállításra. 13 pályázó lett díjazva. A kiállítás megnyitását és a díjátadást 2020. október 2-án tartották meg Szeged Vasútállomás emeleti lépcsőházi csarnokában. Azóta a kiállítási anyag vándorol az Alföldön, eddig bejárta Kiskunhalast, Kecskemétet, Kiskunfélegyházát, Szentest és Hódmezővásárhelyt. Amint a járványhelyzet engedi, a tárlatot Vasutas Művelődési Házakban is bemutatják. Jelenleg a fotók február 1-je óta Orosháza Vasútállomáson tekinthetők meg 2021. február 15-ig. Ezután Békéscsabára kerül a kiállítás.