OSZZSD konferencia Hírek

Online formában ülésezett az OSZZSD Vezérigazgatói Konferencia
2020.09.24 15:30
szerző: NKI

A Vasutak Együttműködési Szervezete 2020. szeptember 14-16. között több mint 130 fő részvételével rendezte meg a Vezérigazgatói Konferencia XXXV. ülésszakát, amelyre a koronavírus járvány miatt videokonferencia keretében került sor. Az értekezleten 23 tagország vasútvállalatának vezetői vettek részt, a plenáris ülésen a MÁV Zrt.-t Kukoda Bernadette nemzetközi kapcsolatok igazgató képviselte.

A koronavírus-fertőzés terjedésével kialakult világjárvány miatt idén áprilisban elmaradt a Konferencia moszkvai ülése. Tekintettel a veszélyhelyzetre, a nemzetközi szervezet több mint 60 éves történetében idén első alkalommal videókonferencia formában tanácskozott a szervezet vasútvállalati szintű irányító szerve.

Az értekezleten 23 tagország vasútvállalatának vezetői vettek részt. Az ülésre meghívást kaptak az OSZZSD megfigyelői (DB, VR), csatlakozott vállalatai (RCH, Pekingi Közlekedési Egyetem, SIGIS, PLASKE, Orosz Posta, TransContainer) és a legnagyobb nemzetközi vasúti szervezetek (UIC, TSZKT) képviselői is.

A Konferencia egyik legfontosabb napirendi pontja az OSZZSD Főbizottság új elnökének bemutatása volt. Miroslaw Antonowicz, a PKP Lengyel Államvasutak Nyrt. igazgatósági tagjának jelölését a Főbizottság elnöki posztjára a jelenlévő delegációk egyhangúlag támogatták. Az új elnök 2020. november 1-jétől váltja a tisztségéből távozó Tadeus Sozdát, aki több mint 22 évig fáradhatatlanul irányította a szervezetet. A MÁV Zrt. delegációja köszönetét fejezte ki Sozda úrnak az OSZZSD Főbizottság elnökeként végzett áldozatos és magasszintű szakmai munkájáért, egyúttal sok sikert kívánt Antonowicz úrnak az új megbízatásához.

Az ülés napirendjének témái között súlyponti kérdés volt a tagdíjfizetési fegyelem szigorítására és a költségvetés optimalizálására irányuló intézkedések megvitatása. A küldöttségek elfogadták a Főbizottság, valamint a vasútvállalati kompetenciába tartozó bizottságok és munkacsoportok 2019. évi beszámolóit, a szervezet 2020-2021. évi munkaterveit és a vasutak közötti elszámolásokról szóló tájékoztatót. Ezen felül, a Főbizottság 2020-2021. évi költségvetésére, valamint a vasúti szakképzéssel kapcsolatos alapdokumentumok hatálybaléptetésére vonatkozó határozatokat hozott beterjesztés céljából az OSZZSD Miniszteri Értekezlete elé.

Az OSZZSD tárcaszintű irányító szervének, a Miniszteri Értekezletnek soron következő, XLVIII. ülését 2020. szeptember 28-30 között rendezik meg, szintén videókonferencia keretében, amelyen a Főbizottság új elnökének beiktatására is sor kerül.

Antonowicz