100a Hírek

Megkezdődtek a pályafelújítási munkálatok a ceglédi vonal Üllő–Monor szakaszán
2021.09.01 10:46
szerző: MÁV KIG

Augusztus 30-án, hétfőn indul a 100a vonal Üllő és Monor közötti szakaszának pályafelújítása. A tervezetten október 30-ig tartó kivitelezési munkálatok miatt az elővárosi és a távolsági vonatok menetrendje jelentősen módosul a ceglédi, a debreceni, a szegedi és a lajosmizsei vonalakon. A beruházásnak köszönhetően ezen a szakaszon is megszüntethetők a sebességkorlátozások, a menetrend stabilabb és megbízhatóbb lesz.

A Budapest–Cegléd–Szolnok (100a) vasútvonal felújítása 2020-ban kezdődött meg a Nyugati pályaudvar és Városligeti elágazás közötti szakasz átépítésével, majd 2021 tavaszán a Vecsés–Üllő szakasz felújítása valósult meg, most pedig augusztus 30-tól október 30-ig Üllő és Monor között dolgoznak a MÁV FKG szakemberei.

Az Üllő és Monor közötti 18 kilométer hosszú vágány átépítésén, váltócseréken és felsővezeték-karbantartási munkálatokon túl Monor, Vecsés-Kertekalja és Hosszúberek-Péteri hangos utastájékoztatási rendszerét újra cserélik, utóbbi megállóhelyen modern vizuális utastájékoztató rendszer fogja szolgálni az utasokat. Üllő és Monor állomásokon megújul a biztosítóberendezés, Üllőn átépítik a fővágányokat, a váltókat is kicserélik, megerősítik a felsővezeték-hálózatot. Monor állomáson a meglévő pályainfrastruktúrát újítják fel, és az útátjárót is átépítik. Az átjárók lezárását a minél kisebb akadályoztatás érdekében a vágányzári munkák ütemezéséhez igazították. Legalább egy átjárón folyamatosan biztosítva lesz a közúti és gyalogos átkelési lehetőség.

Annak érdekében, hogy a kivitelezés minél rövidebb időt vegyen igénybe, hétköznap és hétvégén egyaránt 12 órás műszakokban lesz munkavégzés, jellemzően 7-19 óra között. A kivitelezés ideje alatt a teljes szakaszon, nappal és éjszaka a gépek működéséből, a tolatási feladatok kapcsán esedékes kürtjelzésekből adódóan, illetve a vágányépítés miatt, Monor állomáson pedig a zúzottkőágyazat-mozgatás és deponálás miatt zajjal és porral járó munkavégzésre kell számítani.

A két hónapos kivitelezési időszakban Üllő és Monor között felváltva dolgoznak a két vágányon, így az érintett állomások között egy vágánnyal kevesebb áll a vonatok rendelkezésére. Egyes vonatok eltérő megállási renddel közlekednek, valamint rész-, illetve teljes útvonalon kimaradnak. A felújítással, a módosított menetrendekkel és az útátjáró lezárásokkal kapcsolatos információk a www.mav.hu/100a oldalon is elérhetőek.

Minden érintett járatra rá lehet keresni a megújult Elvirában, továbbá az Android és iOS platformon is működő MÁV mobilalkalmazás menetrendi keresőjében is.